Ohlasy po kvalifikaci na Phillip Islandu

V kvalifikacích jednotlivých motocyklových tříd padly všechny kvalifikační rekordy, což je velkou zásluhou nového povrchu okruhu na Phillip Islandu, který je ovšem poměrně dost agresivní vůči pneumatikám, takže museli zkrátit závod Moto2 na třináct kol a závod MotoGP se pojede s povinnou zastávkou v boxech.

MotoGP – kvalifikace

1. Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) – 1'27,899 … pole position

Úřadující mistr světa je nejrychlejším motocyklovým jezdcem, který jel po dráze Phillip Islandu. To platí po sobotní kvalifikace, kdy Jorge Lorenzo překonal rekord Casey Stonera z roku 2008 a nastavil nový rekord 1'27,899 sekundy. Při prvním výjezdu Španěl kolidoval s rackem, který se mu zaklínil pod kapotáž motocyklu, ale i tak dokázal zajet čas, který mu zaručoval pole position. O něco později byl rychlejší Marc Márquez a Lorenzo zamířil pro novou pneumatiku. Během posledního výjezdu pak zajel nejlepší kvalifikační čas okruhu a v neděli odstartuje do závodu z první pozice.

„V prvních kolech jsem kolidoval s ptákem, ale naštěstí jsem ještě měl možnost zajet do boxů a absolvovat druhý pokus už bez nezvaného hosta. Možná právě kvůli tomu jsem jel o něco rychleji a dokázal vyhrát pole position. Jsem velmi spokojený, protože jsem jel na limit, abych zajel rychlé kolo a nastavil velmi dobrý čas. Máme problémy s pneumatikami, protože je nový asfalt hodně opotřebovává, takže uvidíme, jaké v tomto směru bude pro nedělní závod rozhodnutí Dorny nebo Bridgestone.“
2. Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1'28,120 … +0,221

Fakt, že během víkendu Španěl dvakrát spadl se nijak neprojevilo na jeho rychlosti. O pole position bojoval po celou kvalifikaci s Jorge Lorenzem a start z první pozice nakonec prohrál těsným rozdílem dvou desetin. Nedělní závod MotoGP se pojede s povinnou zastávkou v boxech, což bude pro letošního nováčka v královské kubatuře nová zkušenost.

„Pro dnešní den bylo cílem získat první řadu, což se nám podařilo. Věděli jsme, že Jorge a Valentino můžou zajet jedno velmi rychlé kolo s novou měkkou pneumatikou, což dnes také předvedli. Jorge, Dani a Valentino mají skvělou rychlost, ale myslím, že jím budu stačit. Po problémech s pneumatikami teď bude závod flag-to-flag, což je pro mě naprosto nová zkušenost, takže to bude celkem zajímavé, i když bych dal raději přednost kratšímu závodu, ale je to rozhodnutí Ředitelství závodu. Uvidíme, zda se nám v zahřívacím tréninku ještě podaří něco na poslední chvíli vyzkoušet a pak už jako vždy do toho půjdeme na sto procent.“
3. Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing) – 1'28,647 … +0,748

Devítinásobný šampion si v Austrálii dojel letos počtvrté pro první řadu na startu. Po výměně pneumatiky zajel při posledním výjezdu kolo australského okruhu za 1'28,647 sekundy, které ho posunulo na třetí místo startovního roštu, kde se postaví vedle Marca Márqueze a Jorge Lorenza.

„Phillip Island je s novým povrchem fantastický a zejména při takovém počasí a s teplotami, jaké tu teď panují je jízda s M1 velká radost. Dokázal na to stoprocentně zatlačit na měkké přední pneumatice je fantastický pocit. S pozicí na startovním roštu jsme spokojení, je to naše druhá první řada po sobě. Vypadá to, že jsme v posledních závodech našli lepší řešení pro kvalifikace, protože na začátku sezony jsem s tím hodně válčil. Vím, že bude těžké porazit Marca, Jorgeho a Daniho. Musím proto udělat maximum, najít správné nastavení a pneumatiku a snažit se bojovat o pódium.“

Moto2 – kvalifikace

1. Pol Espargaró (Tuenti HP 40) – 1'32,530 … pole position

Španěl byl ve všech trénincích za svým týmovým kolegou Esteve Rabatem. Karta se obrátila v nejlepší možnou chvíli, protože Pol Espargaró svého kolegu poprvé porazil v sobotu odpoledne a pole position vyhrál novým kvalifikačním rekordem. Navíc má velkou šanci převzít vedení v průběžném hodnocení seriálu, protože Scott Redding nešťastně havaroval, zlomil si zápěstí a v neděli závod v Austrálii s nejvyšší pravděpodobností nepojede.

Tým zatím tiskovou zprávu nevydal ...


Moto3 – kvalifikace

1. Luis Salom (Red Bull KTM Ajo) – 1'36,890 … pole position

Vedoucí jezdec šampionátu po vítězství v Malajsii zahájil velmi dobře cestu za dalším plným počtem bodů také v Austrálii, kde si celkem hladce poradil se svými soupeři a australskou pole position vyhrál novým kvalifikačním rekordem. V první řadě bude Luis Salom společně s Jonasem Folgerem a Efrenem Vázquzem.

„Jsem moc rád, protože včera to nedopadlo, jak jsem si přál, ale dnes už jsem dostal, co jsem potřeboval. Správnou rychlost pro závod. V kvalifikaci jsem myslím nastavil velmi dobrý čas na kolo, i když mohl být ještě lepší, protože jsem v posledním sektoru udělal chybu. Máme teď rychlost, jakou jsme potřebovali, ale zítra to nebude snadný závod a bude třeba tvrdě bojovat v každém kole.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist