Ohlasy po italské Grand Prix

Jedna z nejnapínavějších bitev letošního ročníku mistrovství světa se první červnový den odehrála na toskánském okruhu v Mugellu. Souboj titánů byl mezi neporazitelným Marcem Márquezem a Jorge Lorenzem, který předvedl perfektní návrat mezi špičku, třebaže závod nevyhrál. Také Valentino Rossi byl spokojený, když 300. Grand Prix oslavil třetím místem v cíli.

MotoGP – Závod

1. Marc Márquez (Repsol Honda Team) – MS 1.místo … 150 bodů

Okruh, kde loni Marc Márquez havaroval nejen v tréninkové přípravě, ale také v samotném závodu je po nedělním klání královské kubatury místem jeho šestého triumfu v řadě. Úřadující mistr světa vykročil za obhajobou titulu mílovými kroky. Závod v Itálii byl ve srovnání s posledním pěti jiný v tom, že o vítězi nebylo rozhodnuto až do posledního kola, do poslední zatáčky. Jorge Lorenzo byl Marcu Márquezovi důstojným soupeřem a Máraquez musel riskovat, aby ve finále mohl slavit a udržet si status neporazitelnosti. Márquezovy výkony jsou neuvěřitelné a nyní se nabízí otázka, kdo bude tím jezdcem, jemuž se Španěla podaří v přímém souboji porazit. Márquez má na kontě 150 bodů, což je maximum, jakého mohl v této fázi sezony dosáhnout. Příští Grand Prix je v Barceloně a tam lze předpokládat další střet s Jorge Lorenzem. Už nyní se ale hovoří o tom, že Marc Márquez si stanovil vyhrát všechny Grand Prix sezony.

„Za toto vítězství jsem moc rád. S Jorgem jsme si opravdu dobře zabojovali a užili si to. Vítězství jsem nečekal, protože přišlo na okruhu, u něhož mám poznamenáno, že je jedním z těch, kde je třeba získat body pro šampionát, ale neuvažovat nad vítězstvím. Nicméně nakonec jsem viděl, že to je možné, třebaže jsem riskoval víc než v předchozích závodech, protože Jorge s Valem byli velmi rychlí a nebylo snadné udržet stejnou rychlost. Myslím, že jsme v průběhu celého víkendu odvedli dobrou práci a změna, kterou jsme ve warm upu udělali ohledně šestého převodového stupně, byla rovněž důležitá a udělali jsme ji kvůli zlepšení předjíždění při využití větrného stínu na konci rovinky. Jsem moc rád, jak to všechno dopadlo a nyní je čas se zaměřit na domácí Grand Prix, protože závod v Montmeló je pokaždé neobyčejný.“

2. Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – MS 4.místo … 65 bodů (-85)

Návratem Jorge Lorenza, by se dal nazvat dnešní závod Velké ceny Itálie, kde si Španěl dokázal udržet vysoké nasazení až do konce závodu a svedl vyrovnanou bitvu s Marcem Márquezem, dnes stále neporazitelným jezdcem letošní sezony. Lorenzo má za sebou naopak náročný úvod sezony, ale Mugelloo je zřejmě místem obratu k lepšímu, což by měl potvrdit v dalším závodu, který se jede už za čtrnáct dnů v Barceloně. Kritickým momentem byl start, po němž se Lorenzo dostal až na okraj dráhy, ale pak byl jediný, kdo dokázal čelit Márquezovým útokům a až drobná chybička v závěru rozhodla, že nedokázal nasadit k finálnímu útoku na vítězství v závodu. Dvacet bodů za druhé místo Jorge Lorenza posunuje blíž předním jezdcům a na třetího Pedrosu teď ztrácí jednatřicet bodů.

„Jsem šťastný, a mohl bych být ještě šťastnější, kdybych vyhrál, ale snažil jsem se odvést maximum. Pravděpodobně jsem v poslední zatáčce měl zůstat víc na vnitřku, aby se ho (Márqueze) pokusil předjet, ale udělal jsem tam chybu a byl trošku delší, takže pak už to na rovince nebylo možné. Jakmile se cítím dobře po fyzické stránce a motorka je o něco lepší, můžu být vpředu a bojovat s ním. Máme ještě nějaké rezervy, co se týče mé fyzičky a také motorky, takže můžeme v tomto směru udělat krok vpřed a zlepšit se. Hodně jsem na sobě pracoval, abych byl na tom lépe po fyzické stránce, tým také tvrdě makal, aby mi připravili opravdu dobrou motorku, za což jim všem moc děkuji.“

3. Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – MS 2.místo … 97 bodů (-53)

Valentino Rossi startoval do své jubilejní 300. Grand Prix z desáté pozice startovního roštu, což nebylo ideální postavení. Došlo k tomu kvůli chybné strategii z kvalifikace, když v závěru experimentovali s měkkou pneumatikou, což jim nevyšlo a proto až čtvrtá řada na startu. Rossi ale úvod závodu zvládl skvěle a polem jezdců projel jako nůž máslem až za dvojici Lorenzo – Márquez. Tam se jeho cesta zastavila a už jen přihlížel, co se to před ním děje. V příštím roce bude Rossi nejstarším jezdcem MotoGP, ale jeho výkony stále mají punc kvality. V šampionátu je nyní na druhém místě s náskokem jednoho bodu před třetím Danim Pedrosou.

Jasným signálem proč by měl pokračovat v další kariéře jezdce MotoGP může být výrazná podpora ze strany fanoušků. V Mugellu bylo necelých 80 tisíc diváků a spousta jich fandila právě Rossimu. Při vyhlášení vítězů to byla neuvěřitelná atmosféra, skvělá kulisa, kterou Italové vytvořili pro svého jezdce a samozřejmě jeho dva soupeře na stupních vítězů. Život není snadný a právě takové okamžiky dávají lidem pocit být v této těžké době na něco hrdý a Italové dnes mohli být hrdí na své jezdce a můžou být hrdí i sami na sebe, protože závod v Mugellu zatím patřil mezi ty nejlepší.

„Dnes to byl skvělý den pro všechny lidi a pro MotoGP. Mugello je jedna z nejúžasnějších závodních tratí na světě – spousta lidí podél dráhy a velmi zábavný závod s napínavou bitvou Jorgeho s Marcem. Nebyl jsem od nich tak daleko a všichni byli za moje umístění na pódiu rádi. Jako pokaždé to jsou velké emoce, když je to třetí místo po startu ze čtvrté řady. Myslím, že jsme měli šanci s nimi bojovat, ale včera jsme bohužel udělali v kvalifikačním tréninku chybu. Znovu se o to ale pokusíme hned v Barceloně. Umístění na stupních vítězů je v Mugellu pokaždé fantastické. Je to skutečně velmi neobyčejný moment sezony, je to jak skvělý koncert. Je to skvělá party pro MotoGP a závody motocyklů, protože nadšení je proto v Itálii naprosto úžasné. Byla to moje 300.Grand Prix, takže jsem v polovině své kariéry a dalších 300 mi jich zbývá do konce!“

MotoGP – Závod (Top Open)

9. Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing) – MS 7.místo … 44 bodů (-106) Top Open

V italském Mugellu nebyl Alex Espargaró na nejlepší vlně, protože měli určité problémy s elektronikou, výsledek sobotní kvalifikace ovlivnil jeho pád ve čtvrtém tréninku a v samotném závodu se potýkal s problémy řízení trakce. V průběžném hodnocení je sedmý, pět bodů za svým bratrem a nováčkem v MotoGP Polem Espargarem. Každopádně je Alex Espargaró stále nejlepším z jezdců kategorie Open a to jak v závodu italské Grand Prix, tak v průběžném hodnocení šampionátu.

„Byl to náročný závod. Po celý víkend jsme válčili s elektronikou a zejména dneska jsem měl problém s řízením trakce. Nedokázal jsem na to pořádně zatlačit a řídit motorku způsobem, jakým jsem potřeboval, takže jsem se snažil udržet v klidu a získat ten nejlepší možný výsledek. Budeme na tom nadále pracovat a doufejme, že se nám podaří pokročit ještě před závodem v Katalánsku, což je moje domácí Grand Prix.“

Fotogalerie

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist