Ohlasy po australské kvalifikaci

Kvalifikace královské kubatury nabídla rozdílné povětrnostní podmínky, protože v první části začalo směrem ke konci pršet, zatímco druhá část kvalifikace byla bez deště a jezdci mohli jet s plným nasazením. První řada na startu je v zastoupení tří různých výrobců Hondy, Ducati a Yamahy a to zásluhou Marca Márqueze, Cala Crutchlowa a Jorge Lorenza.

MotoGP – kvalifikace

1. Marc Márquez (Repsol Honda Team) - 1'28.408 ... pole position

Jednadvacetiletý Španěl pokračuje v rychlém tempu a týden poté, co si v Japonsku zajistil druhý titul mistra světa v řadě, vyhrává kvalifikaci v Austrálii, letos již dvanáctou, čímž srovnal rekord dvojice Australanů Micka Doohana (1997) a Casey Stonera (2011), kteří dosáhli v jedné sezoně dvanácti startů z první pozice. Pokud Márquez v neděli vyhraje srovná krok s Mickem Doohanem také co se týče vítězství v jedné sezoně, protože těch Australan v roce 1997 zaznamenal v královské kubatuře dvanáct.

„Dnes jsem se cítil dobře, což je důležité, protože včera jsme s tím trošku válčili a nebyl jsem až tak rychlý. Hodně jsme se zlepšili a teď se mi jezdí mnohem pohodlněji. Pro zítřek očekáváme těžký boj, ale musíme si to prostě užít. Především nebude snadné zastavit Jorgeho s Valentinem, kteří jak to tak vypadá budou mít největší závodní rychlost. Mým záměrem bude stejně jako vždy se snažit udržet v přední částí skupiny.“

2. Cal Crutchlow (Ducati Team) - 1'28,642 ... +0,234

Nejlepší kvalifikací sezony můžeme v případě Cala Crutchlowa označit bitvu o pozice na startu v australské Grand Prix, kde si Brit dokázal zajet pro druhé místo v první řadě. Naposledy tovární jezdec Ducati startoval z první řady v Malajsii 2013, když ještě závodil v sedle satelitní Yamahy. Dnes se mu podařilo dostat Desmosedici do první řady a v neděli se pokusí GP14 dostat stejně jak v Aragonii na stupně vítězů.

„S časem, jakého jsme nakonec dosáhli jsem moc spokojený, druhá pozice se Ducati bude hodit. Myslím, že jsme si to zasloužili. Hned na začátku se kvůli možnosti deště rozhodlo vyjet na dráhu a snažit se nastavit co nejlepší čas, což se mi také podařilo. Pak jsem zajel na výměnu pneumatik, vrátil se zpátky na dráhu a zajel svůj nejlepší čas! Jsem přesvědčený, že to zítra bude pěkně tvrdý závod. Phillip Island je v tomto směru náročný okruh, protože podmínky se tu můžou v každém kole měnit. Rovněž jsem přesvědčený, že to bude tužší závod kvůli nižším teplotám, které se dají v době startu ve čtyři odopoledne očekávat. Doufejme, že dokážeme použít asymetrickou pneumatiku vpředu a stejně jako všichni ostatní vzadu."

3. Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) - 1'28,650 ... +0,242

Cílem byla pole position, takže stoprocentní spokojenost u španělského závodníka tovární Yamahy nehledejme, s výsledkem je přesto spokojený, protože mimo výhody startu z první řady má oba své hlavní soupeře v boji o celkovou druhou pozici v šampionátu za sebou. Dani Pedrosa startuje pátý a Valentino Rossi do svého 250. závodu královské kubatury osmý.

„Mám radost, protože je vždy dobré stát v první řadě. Samozřejmě jsem chtěl získat pole position, ale neměl jsem k tomu dostatečně rychlé kolo. Být v první řadě je pozitivní a mít Pedrosu s Rossim ve druhé a třetí řadě je opravdu dobré. Během první kvalifikace jsem byl trošku nervózní, protože jsem viděl nějaký déšť na dráze a nerad jezdím za takových podmínek, ale měli jsme štěstí. Před druhou kvalifikací přestalo pršet a my jsme za to mohli pořádně vzít. Máme ještě zatáčky, kde se necítím moc dobře s nastavením motorky, takže se na tom pokusíme zapracovat a připravit něco pro zahřívací trénink.“

MotoGP – Top Open

6. Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing) - 1'28,866 ... +0,458

Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open bude v neděli odpoledne na startu Velké ceny Austrálie Aleix Espargaró, nejlepší jezdec nové kategorie MotoGP. Španělovi mechanici dokázali zareagovat na změnu počasí úpravou nastaví, což Espargarovi umožnilo zajet čas, který mu dává start z druhé řady, kde bude společně s Bradley Smithem a Danim Pedrosou.

„S výsledkem jsem velmi spokojený, protože našim cílem bylo získat pozici v prvních řadách. Rychlost je velmi dobrá, stejně tak dobrý je cit s motorkou, takže věřím, že zítra budu bojovat s nejlepšími. Když v závěru první kvalifikace začalo pršet museli jsme rychle předělat nastavení. Za všechnu kvalitně odvedenou práci chci poděkovat týmu a už se těším na závod. Doufejme, že tu dokážeme zaznamenat dobrý výsledek.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist