Ohlasy jezdců MotoGP na Japonsko (1)

První část tradičního ohlédnutí za závodem nejprestižnějšího šampionátu silničních motocyklů.

Loris Capirossi (1. místo – Ducati/Bridgestone)
Tento víkend jsme hodně bojovali, až jsme včera našli lepší nastavení. Když jsem se dnes ráno vzbudil a uviděl, že prší, řekl jsem si: Pane jo, to bude obtížný den! Nevěděli jsme, která pneumatika bude nejlepší do závodu. Odstartoval jsem tedy na středních pneumatikách do deště. Zpočátku to bylo opravdu hodně obtížné, rozhodl jsem se proto co nejdříve k výměně. Určitě to byla nejlepší taktika, protože jsem vyhrál. Je to potřetí v řadě na tomto okruhu, je to pro mě ohromný moment. Je to také ohromný den pro Caseyho, pro Ducati a pro tým. Blahopřeji Caseymu, je to opravdu vynikající jezdec. Jsem kvůli němu velmi šťastný.
Randy de Puniet (2. místo – Kawasaki/Bridgestone)
Jsem velmi šťastný, protože to byl opravdu těžký závod. Vybral jsem si do deště tvrdou pneumatiku a po několika kolech se ukázalo, že ovládání motocyklu je velmi složité. Dvakrát jsem vyjel do štěrku, ztratil jsem hodně času. Po výměně motocyklu jsem měl pneumatiky na několika místech mastné. Když jsem vyjel z boxů, myslel jsem si, že je to pro mne konec závodu, ale nevzdal jsem se. Když jsem na tabuli z boxů uviděl, že jsem na druhém místě, byl jsem opravdu hodně překvapený. Být na pódiu v Japonsku, pro Kawasaki a Bridgestone, je perfektní! Jsem opravdu vděčný mému týmu, protože ten zde pracoval velmi tvrdě, aby mi v této cestě pomohl.
Toni Elías (3. místo – Honda/Bridgestone)
Jsem hrozně šťastný, že jsem zpět na pódiu. Po nehodě v Assenu je toto neuvěřitelný výsledek. Bylo to těžkých několik měsíců, ale tohle je odměna. Dobře jsem odstartoval, ale ztratil jsem několik pozic. Neměl jsem co ztratit, proto jsem co nejdříve zajel k výměně motocyklu. Ukázalo se to jako perfektně načasované, byla to perfektní strategie. Obecně to byl skvělý den, který přišel po obtížném víkendu a zvláště těžkém závodě.
Sylvain Guintoli (4. místo – Yamaha/Dunlop)
Toto je jeden z nejlepších dnů mého života. Skončit čtvrtý v MotoGP je něco, o čem jsem na začátku sezóny jen snil, ovšem vždy si budu říkat, jaký kousek jsem byl od pódia. V posledním kole jsem udělal vše k tomu, abych předjel Toniho, nechtěl jsem ovšem udělat chybu a skončit ve štěrku. Dobře jsem odstartoval a rozhodl se ve správný okamžik k výměně motocyklu. Chtěl jsem se posunout nahoru a ono to vyšlo. Být tolik kol nejrychlejším na okruhu je velmi motivující. Nejrychlejší kolo jsem při souboji s Tonim o kousek ztratil. Také jsem byl schopný předjet Valentina, což jsem letos udělal podruhé. Rád bych poděkoval týmu a Dunlopu, ať se stane cokoliv, vždy si tento víkend budu pamatovat.
Marco Melandri (5. místo – Honda/Bridgestone)
Za mokra to byl dobrý závod, motorka vypadala opravdu dobře a já byl schopný předjet Stonera a jít do vedení. Když začal okruh osychat, bylo to pro mě velmi obtížné, protože jsem vedl závod. Bylo složité ve správný okamžik se rozhodnout k výměně motocyklu, protože na okruhu bylo stále hodně mokrých míst. Když mi z boxů dali signál, bylo to již o několik kol později, než byla optimální doba. Pak mi trvalo několik kol, než jsem si zvykl na jiné nastavení. Několikrát jsem chyboval, což mě stálo několik pozic. Jsem zklamaný, protože dnes jsem měl bojovat o vítězství. Bohužel toto pravidlo znevýhodňuje vedoucího jezdce závodu. Pozitivní na tom všem je to, že se mi podařilo snížit ztrátu na pátého a čtvrtého jezdce v celkovém pořadí. Vermeulen je nyní čtyři body přede mnou a Hopkins osm.
Casey Stoner (6. místo – Ducati/Bridgestone)
V tuto chvíli vypadá vše jako nemožné. Nenalézám slov, nemám slova, kterými bych vyjádřil své pocity. Myslím si, že až s odstupem dnů si uvědomím, co se vlastně stalo. Závod začal dobře, docela brzo jsem se dostal dopředu. Motorka vypadala dobře a já jezdil na dobré pozici. Pak ovšem moje mokré pneumatiky začaly na osychající dráze klouzat. Předjeli mě Valentino a Dany. Nevěděl jsem, jestli mám zajet do boxů k výměně motorky, pak mi ovšem můj tým dal signál a tak jsem jim důvěřoval a vjel do boxů. Po změně motorek jsem měl něco s tlumičem, motorka mi nedovolila pořádný náklon v zatáčkách. Musel jsem tedy zpomalit. Nakonec jsem nalezl trochu lepší rytmus jízdy, a protože měl problém i Valentino, skončil jsem před ním. Myslím, že to byl můj dnešní cíl. Ke konci závodu se mi v hlavě vše honilo. Pokoušel jsem se tedy pouze soustředit na mou práci. Chtěl jsem kvůli mému týmu dojet tento závod na správném místě. Opravdu jsme nečekali, že dnes zvítězíme v šampionátu. Je to hodně lidí, kterým musím poděkovat: mým rodičům, kteří vždy stáli při mě, podporovali mě v tomto sportu. Mé manželce Adrianě, která zde tuto sezónu byla. Děkuji všem dalším, kteří mi v této cestě pomáhali – Ducati, celý můj tým, pneumatikám Bridgestone, velké díky každému člověku, který je zapojený do mého povolání. Nakonec jsme to dokázali!
Anthony West (7. místo – Kawasaki/Bridgestone)
Mohl jsem skončit o hodně lépe. Bylo nádherné být na čele závodu, ale strašně se na sebe zlobím kvůli tomu startu. Jízda přes boxovou komunikaci mě stála hodně času. Pak jsem také neznal, jak to chodí při výměně motorek, nikdy jsem to ještě nezažil. Když jsem vjel do boxů, tak jsem zastavil a to mě stálo další čas. Nevěděl jsem, o co jde a to mi ničilo nervy. Motorka byla dnes ale perfektní, cítil jsem se silný. To je také to, proč jsem byl schopný dostat se zpět kupředu. Vzhledem k tomu, že jsem musel dvakrát do boxů, a že jsem musel zastavit motorku, myslím si, že sedmé místo je docela dobré.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist