Ohlasy jezdců MotoGP na Dutch-TT (1)

Ohlasy jezdců MotoGP na sobotní závod v holandském Assenu. Dnes jezdci první desítky.

Valentino Rossi (1. místo)
Stejně jako ve všech letošních závodech to byla i dnes obrovská bitva. Kvůli rannímu dešti byla přilnavost zpočátku špatná a já ztratil několik pozic. Musel jsem předjet Lorise a Nakana, abych dohonil tři Hondy. Věděl jsem, že můžu jezdit trochu rychleji. S tím jak mi ubývalo palivo, bylo stále snadnější jezdit rychlá kola. Melandri byl dnes velmi silný, vrátil se za mne a bojoval až do konce. Musel jsem celou dobu jezdit na 100% a velmi se soustředit. Zvláště v posledním kole jsem neudělal žádnou chybu a zajel jsem nejrychlejší kolo. Nikdo tomu nevěřil. Můj motocykl znovu pracoval dokonale, za brilantní práci děkuji mému týmu a Yamaze, dále Michelinu, který dodal opravdu dobré pneumatiky. V našem týmu panuje ohromná atmosféra, je proto velmi snadné se uvolnit a odvádět stoprocentní práci. Nemohu uvěřit, že jsem prvním jezdcem, který na motocyklu Yamaha zvítězil v pěti závodech v jedné řadě, zvláště pak pokud se podívám na společnost bývalých Mistrů světa na Yamaze – Agostini, Lawson, Roberts a Rainey. To je ohromné!
Marco Melandri (2. místo)
Toto je můj nejlepší výsledek v MotoGP, jsem opravdu šťastný. Dosáhnou tohoto výsledku v této části sezóny je velmi důležité. Byl to velmi těžký závod. Byl jsem schopný ujat se vedení a zůstat tam až do poloviny závodu, kdy mne předjel Valentino. Zůstal jsem za ním a soustředil se na dobrou rychlost. Pak jsem udělal malou chybu, která mě stála okolo osm desetin, pokusil jsem se znovu dotáhnout. Když jsem viděl na konci jak Rossi tvrdě jede, rozhodl jsem se neriskovat víc než bylo nezbytné a dokončil jsem druhý. Chtěl bych poděkovat týmu, Hondě a Michelinu za jejich ohromnou práci, kterou odvedli.
Colin Edwards (3. místo)
Samozřejmě, že to může být ještě lepší, ale i přesto to byl dobrý závod. Tento týden jsme udělali průlom v nastavení motocyklu, který nyní funguje dobře. Je lepší než doposud v sezóně. Neměl jsem dobrý start a pak jsem uviděl Valentina a uvědomil jsem si, že ani on neodstartoval nejlépe. V první zatáčce jsem dva jezdce předjel, poté byl chaos na cílové rovince, kde všichni zkoušeli předjíždět jak se jen dalo. Pokoušel jsem se skrz ten provoz následovat Valentina, ale dostal jsem se za Gibernaua, který mne zpomalil. Dostal jsem se vpřed v době, kdy Marco udělal tu velkou chybu a já se rozzlobil, protože to byla chvíle, kdy jsem ho mohl chytit. Pokoušel jsem se ho dojet a čtyři kola jsem opravdu tvrdě jel. Ve druhé zatáčce jsem málem havaroval přes přední kolo, když se to v dalším kole opakovalo, uvědomil jsem si, že je to nebezpečné a soustředil se pouze na dojetí na pódiovém místě. Chtěl bych velmi poděkovat mému týmu a jeho vedoucímu Daniele Romagnolimu. Všichni pracovali tvrdě v cestě vpřed. Nyní jedu do Laguny s dobrým vědomím.
Nicky Hayden (4. místo)
Byl to těžký víkend zvláště kvůli počasí. Ráno byla dráha odlišná než v závodě, byla to tedy sázka na pneumatiky a nastavení. Změnili jsme tvrdost vidlic a vše zpočátku fungovalo dobře. Pneumatika byla v prvních kolech také dobrá a já tak byl schopný absolvovat několik předjíždění. Pak mne předjeli Rossi a Edwards, byl jsem sice schopný předjet Gibernaua, ale byl to pro mne již pouze osamělý závod se čtvrtým místem. Opravdu bych chtěl jezdit s vedoucí skupinou, ne jen část závodu, ale naprosto celý závod. Již se dívám na Lagunu, kde bych se chtěl fanouškům představit co nejlépe.
Sete Gibernau (5. místo)
Za poslední dobu to byl jeden z nejhorších závodů. Nejezdil jsem v tréninku špatně, víkend začal špatně celkově, ale v závodě se víc než toto opravdu nedalo. Několikrát jsem téměř havaroval, ale naštěstí jsem byl schopný dokončit závod. Nemohu však skrývat, že jsem ohromně nespokojený. Doufám, že v Laguna Sece se vše změní.
Max Biaggi (6. místo)
Neměl jsem od startu závodu žádnou přilnavost, nemohl jsem správně projíždět zatáčky a otevírat plyn jak jsem potřeboval. Rychle jsem ztratil mnoho času a tím se zbavil boje o lepší pozice. Musím tvrději pracovat a potřebuji brzo nějaký výsledek. Naději mi dává příští závod, kde to bude jen na mě. Toto není pozice kde chci já nebo tým být. Můžu jezdit lépe, prostě musím.
Alex Barros (7. místo)
Upřímně řečeno byl dnešní závod pro mne hrozný, protože nikdy jsem nebyl schopný jezdit tak jak bych chtěl. Bohužel pneumatika, kterou jsem si vybral, byla dobrá včera, ale ne dnes, kdy byl asfalt chladnější po nočním dešti a ranních bouřkách. V závodě jsem zjistil, že nemám přilnavost zadní pneumatiky. Nevzal jsem si tvrdší pneumatiku, kterou pravděpodobně použili Rossi, Melandri a Edwards, možná také Hayden. Tato pneumatika v tréninku pro mne nepracovala dobře. Bylo to však špatné rozhodnutí. Myslel jsem si, že po několika kolech to s vyšší teplotou bude pracovat lépe, místo toho jsem nikdy nenalezl rychlost jako v předešlých dvou dnech, a to i když jsem se dostal před skupinu jezdců a měl před sebou prázdný okruh.
Shinya Nakano (8. místo)
Pouze několik kol jsem mohl závodit s nejlepšími, bylo to příjemné. Pak bylo těžké zlepšovat své časy, a to i přestože jsem se usilovně snažil. Jsem trochu frustrovaný. Předjížděli mne na rovinkách, znamená to, že se musíme zaměřit především na zvýšení maximální rychlosti. Použil jsem mírně tvrdou zadní pneumatiku, která zůstala shodná celý závod. Chci jezdit vždy mezi první pěticí. Hodně času jsem ztratil bitvou s Capirossim, ale jsem šťastný, že jsem dokončil závod jako nejlepší jezdec na pneumatikách Bridgestone.
Carlos Checa (9. místo)
Můj největší problém byl start. Tento okruh je tak zakroucený, že pokud jste uprostřed balíku, je těžké vracet se zpět na dobré pozice. Ke konci jsem byl schopný předjet několik jezdců a s volným okruhem se zlepšily i mé časy na jednotlivá kola. Jak se zmenšoval obsah paliva, motocykl se lépe ovládal. Měl jsem více důvěry do zatáček. Byl jsem schopný dohonit a předjet ještě několik chlapců. Toto bylo dnes to nejlepší co šlo dosáhnout. Vše co mohu říci je, že získané informace nám snad pomohou ve zlepšení do následujících závodů.
Loris Capirossi (10. místo)
Někteří jezdci jezdí celý závod se smykem zadního kola a pneumatika to vydrží, ale mě to prostě nevydrželo. Byl to špatný závod. Několik prvních kol bylo dobrých, pak ale skončila zábava a začalo riziko. Nechci kohokoliv nařknout, motocykl je dobrý a tým pracuje tvrdě. Také vidím, že Bridgestone pracuje usilovně. Používáme odlišné pneumatiky než jiní jezdci, protože náš motocykl je odlišný, ale s desátým místem nejsem spokojený.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist