Ohlasy jezdců MotoGP na Donnington (2)

Dokončení jezdeckých ohlasů na devátý podnik letošního Mistrovství světa třídy MotoGP, který se konal v britském Donningtonu.

Makoto Tamada (11. místo)
Dnes ráno jsem ve warm upu zkoušel nějaké odlišné nastavení, ale neměl jsem dost času na kontrolu všeho, co jsem potřeboval. Trochu jsme pozměnili nastavení, které tak zajistilo lepší rovnováhu s 16,5" pneumatikami, které jsem celý víkend používal. Začal jsem závod tedy s jiným nastavením, než se kterým jsem absolvoval kvalifikaci. Start nebyl nejhorší, ale v první zatáčce jsem byl dlouhý. Motocykl byl dnes v rychlých zatáčkách nedotáčivý, bylo to ovšem lepší než včera. Po úvodních kolech jsem si držel stejnou pozici celý závod.
Randy de Puniet (12. místo)
Neměl jsem dobrý start, ale v první polovině závodu jsem přesto byl schopný následovat skupinu jezdců, ve které byli Valentino Rossi, Nicky Hayden, Colin Edwards a Shinya. Pak jsem ovšem přestal důvěřovat zadní pneumatice a nebyl jsem schopný pokračovat ve stejné rychlosti. Má strategie do závodu byla, pokusit se zůstat s vedoucí skupinou. Z tohoto důvodu jsem do závodu nastupoval s měkkou pneumatikou. Špatný start nedovolil uskutečnit tento můj plán. Přesto jsem se pokusil jezdit co nejtvrději, co to šlo, ale zadní pneumatika se začala brzo ničit. Myslím si, že jsem ztrácel sekundu každým kolem, což dovolilo ke konci závodu, aby mě dojeli Carlos Checa a Makoto Tamada. Po dobrém tréninku a kvalifikaci, jsem dnes doufal v lepší místo, než bylo toto dvanácté. Má rychlost v začátku závodu je pro mne povzbuzující, jsem rád za další dokončený závod.
Alex Hofmann (13. místo)
Celý víkend jsem měl problémy, ačkoliv jsem oproti prvnímu dnu zlepšil výdrž pneumatik, byla pro ně závodní vzdálenost noc velká. Byla to obtížná volba, vybral jsem si tvrdou pneumatiku, která mi zpočátku nedávala pocit, který jsem potřeboval. Když jsem konečně dokázal získat nějakou rychlost, nedokázal jsem jí dlouho udržet. Jsem hodně zklamaný, protože tohle je pravděpodobně můj poslední závod v červené barvě a já ho chtěl absolvovat zvláště dobře. Chtěl jsem vylepšit pozici z Assenu, ale prožil jsem zde velmi těžký víkend. V každém případě jsem odvedl maximum a chtěl bych všem poděkovat za tuto šanci.
James Ellison (14. místo)
Dobře jsem odstartoval, ale poté jsem trochu zpomalil. Po kvalifikaci jsme udělali několik změn, ale nedostal jsem šanci tyto změny otestovat. Z toho důvodu jsem neměl během závodu dostatečnou přilnavost zadní pneumatiky. Pokud jsem se chtěl dostat na okraj pneumatiky, jezdil jsem ve všech zatáčkách zeširoka. Po startu závodu jsem jezdil před Carlosem, chtěl jsem před ním i zůstat a dobře si zabojovat, ale nevyšlo to. Pozitivní je, že jsem se dozvěděl hodně o nastavení, což by mi mělo pomoci na dalším okruhu, kterým bude Sachsenring. Jsem šťastný, že jsem mohl jezdit před britskými fanoušky a získat před nimi nějaké body, ale přeji si, aby to bylo lepší.
Jose Luis Cardoso (15. místo)
Abych řekl pravdu, jsem spokojený, protože dnešek vše překonal. Během závodu jsem zajel své nejrychlejší kolo za celý víkend, také jsem zlepšil svůj rytmus. Po změně nastavení jsem s motocyklem lépe cítil. V prvních kolech jsem jel s Ellisonem, pak jsem ovšem začal pociťovat opotřebování pneumatik. Za patnácté místo jsem získal jeden bod a to je uspokojivé. Doufám, že v Německu budu pokračovat ve zlepšení. Můj cíl je v této kategorii získat více bodů. Opravdu bych chtěl poděkovat celému týmu, protože mi pomohl v tomto zlepšení, pomohl mi dostat se přes problémy tohoto víkendu.
Chris Vermeulen (16. místo)
Začátek závodu byl dobrý, věděl jsem, že mám tvrdou pneumatiku. Když jsem jel ve skupině, jezdil jsem docela v pohodě. Pak mě předjížděl Colin a byl při tom trochu dlouhý. Pokusil jsem se udržet vedle něho. Jemu se podařilo udržet motocykl na dráze, ale já již neměl kam jet. Podařilo se mi opět zprovoznit motocykl, ale měl jsem pokřivené řidítka a tak jsem musel zajet do boxů k opravě motocyklu. Opět jsem vyjel a absolvoval zbytek závodu v rozumné rychlosti, ale neměl jsem nic k seřizování brzd a proto bylo obtížné jezdit s tímto motocyklem. Také o stupačku drhnul řetěz, což nebylo nejlepší. Tento víkend jsem udělal velké kroky kupředu a v závodě jsem až do svého pádu jezdil hodně blízko nejrychlejších jezdců. Musím se z toho poučit pro Sachsenring, okruh, na kterém jsem nikdy nebyl. Uvidím, jak se mi tam bude dařit.
Shinya Nakano (nedokončil závod)
Od začátku závodu jsem zápasil s problémem převodovky, která mi působila potíže při podřazování. Během několika kol jsem našel řešení tohoto problému s využitím spojky. Jezdil jsem co nejtvrději, abych dostihl skupinu jezdců jedoucích přede mnou. Pak jsem najednou pocítil, jak motor ztratil sílu. Neměl jsem žádnou jinou možnost, než ukončit závod. Po dobrém výsledku v Assenu je toto zklamání, ale nyní se musím soustředit na přípravu k dalšímu závodu na Sachsenringu, který je pro tým Kawasaki nejdůležitější.
Ivan Silva (nedokončil závod)
Velká škoda je, že jsem včera v kvalifikaci havaroval, protože mi to opravdu znemožnilo absolvovat celý závod. Opravdu jsem závod nemohl dokončit, je škoda, že jsem nebyl připraven na sto procent, protože pneumatiky Dunlop pracovaly dobře. Materiál, který nám dodali tento víkend, byl lepší než ten v Assenu. Ve skutečnosti jsme snížil svůj odstup od ostatních jezdců. Má zkušenost s MotoGP je velmi pozitivní. Doufám, že ještě dostanu někdy příležitost získat zde více zkušeností a demonstrovat svůj skutečný potenciál. Chtěl bych poděkovat týmu Luise d´Antína, Pramacu, všem sponzorům a celému týmu, který dobře pracoval a dokázal mi usnadnit mé přizpůsobení.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist