Ohlasy jezdců MotoGP na Catalunyi

Tradiční ohlasy jezdců MotoGP na prozatím poslední závod, který se konal na okruhu v Montmelo. I tentokrát je vše doplněno rozsáhlou fotogalerii o skoro 150. fotografiích.

Valentino Rossi (1. místo)
První kolo bylo velkým bojem s mnoha jezdci, každý chtěl jet vpředu a tak to bylo trochu veselé. Gibernau nasadil velkou rychlost, chtěl jsem se ho stoprocentně udržet. Na začátku závodu jsem měl trochu problémy s pravou stranou pneumatiky, ale Sete klouzal také. Na konci to bylo již obtížné, ale i tak byl motocykl dobrý v zatáčkách. Bylo na něm zábavné jezdit. Bylo úžasné zajet tři nejrychlejší kola na konci závodu, bylo to okolo dvou sekund rychleji než v loňském závodě a to ukazuje jak fantasticky zapracoval Michelin na trvanlivosti pneumatik. Trochu jsem se před tímto víkendem obával reakce diváků a toho jak mne přijmou, nakonec jsem byl šťastný s tím, jak mne přijali. Ukazuje to, že motocyklový fanoušci jsou nejlepší lidé, zvláště pak zde ve Španělsku, kde je vždy potěšení závodit.
Sete Gibernau (2. místo)
Tým odvedl ohromnou práci a připravil mi dnes výborný motocykl. Během prvních kol jsem nasadil dobrou rychlost, která mi dala pár desetin výhodu a dovolila mi většinu závodu jet ve vedení. Po osmy kolech mě začal motocykl dost klouzat v levých zatáčkách a já nebyl schopen udržovat svou rychlost. Jsem zklamaný kvůli mým fanouškům, kteří mne zde celý víkend hodně podporovali. Jsem si ovšem jistý, že se jim závod hodně líbil.
Marco Melandri (3. místo)
Byl to pro mne těžký, ale neuvěřitelný závod. Dobře jsem odstartoval a pokusil jsem se zůstat s vedoucími jezdci. Měl jsem dobrou rychlost a dokonce se mi podařilo po několika kolech vést závod. Pak jsem ovšem najel do zatáčky zeširoka a podjel mne Nicky Hayden i Barros, kteří mne poslali na páté místo. Boj s Barrosem a Nickym o třetí místo znamenal, že jsem ztratil kontakt s prvními dvěma jezdci a již jsem nebyl nikdy schopen je dojet. Se třetím místem jsem velmi spokojený. Dnes jsem vyhrál osobní bitvu. Má závodní rychlost byla ve srovnání s Mugellem lepší a pódium potvrdilo, že se stávám rychlejším. Chtěl byl zvlášť poděkovat celému týmu, Faustovi a také Michelinu, který mi hodně pomohl ve výběru pneumatiky.
Alex Barros (4. místo)
Jsem docela spokojený. Byl jsem se svou jízdou spokojený, dokonce jsem pomýšlel na pódium. S Marcem a Nickym jsem měl hezkou bitvu. Měl jsem dobrý start i dobré první kolo, ihned jsem se zachytil přední skupiny. Od šestého kola jsem ovšem začal mít problém při brždění. Nemohl jsem pořádně brzdit a několikrát jsem byl v zatáčkách dlouhý. Musel jsem na tomto problému pracovat. Ke konci jsem předjel Nickyho a v posledním kole zaútočil na Marca. Chtěl jsem ho předjet v šesté zatáčce, ale byl jsem příliš daleko, tak jsem se o to pokusil v deváté zatáčce, ale nepodařilo se to. Je to škoda, ale i tak to byl dobrý závod. Nyní se můžu těšit na Assen, na okruh který miluju.
Nicky Hayden (5. místo)
Celý závod byl jeden velký souboj. Měl jsem dobrý start a také dobrý úvod závodu. Jel jsem třetí a nebyl jsem ani daleko za vedoucí dvojicí. Pokusil jsem se zavřít tu mezeru a zajel jsem své nejrychlejší kolo. Pak mne atakoval Melandri a to mě stálo čas. Vrátil jsem se na třetí místo a pokusil se tvrdým rytmem jízdy poodjet. Několik posledních kol bylo úžasných, všichni jsme se předjížděli. Hrozně jsem chtěl tohle pódium, ale nepovedlo se to. Je škoda odjíždět po takto dobrém víkendu pouze s pátým místem. Pozitivní je zlepšení motocyklu, Michelin také pracoval dobře, stejně jako chlapci z mého týmu.
Max Biaggi (6. místo)
Pokazilo se to. Jezdil jsem na jinak nastaveném motocyklu než v Mugellu, myslel jsem, že zlepším brždění. V této oblasti jsem měl lepší pocit, ale naopak se dostavily problémy s pneumatikami a jejich trvanlivostí. Zhoršila se jízda do zatáček. Nikdy jsem se nemohl zapojit do pořádného boje a jsem proto smutný. Vím, že v další Grand Prix v Assenu to nebude jednoduché, ale musím prostě tvrději pracovat.
Colin Edwards (7. místo)
Zmýlil jsem se včera při testování pneumatik, kdy byly ráno teploty víc chladnější než dnes odpoledne. Myslel jsem, že mám vybranou dobrou pneumatiku, ale nakonec dobrá nebyla. Ve druhé polovině závodu jsem neměl dobrou přilnavost zadní pneumatiky, musel jsem proto motocykl do zatáček méně naklápět a jezdil jsem je zeširoka. Je to škoda, měl jsem dobrou přední pneumatiku, ale nemohl jsem jí využít. Naštěstí jsem se nakonec dozvěděl hodně nových věcí, které si teď povezu do Assenu.
Troy Bayliss (8. místo)
Kvalifikace včera nevyšla jak jsem plánoval, ale ve volných trénincích jsem jezdil rychle a tak jsem věděl, že dnes v závodě můžu jezdit také rychle. Můj start do závodu bych zařadil k nejhoršímu za celou svou kariéru. Neuvěřitelné, nemohl jsem tomu věřit. První kolo jsem končil někde okolo sedmnáctého, osmnáctého místa. Sklopil jsem hlavu a začal bojovat. Stabilními časy v dobré rychlosti jsem postupoval vpřed. Zlepšil jsem se, ale nyní musím udělat další krok vpřed. Doufám, že ho mohu udělat již při zítřejším testování.
Shinya Nakano (9. místo)
Bavil mě závod, na konci jsem chtěl dostihnout Baylisse, ale bylo to nemožné. Posledních deset kol bylo pro mne velmi obtížné ovládat klouzání zadní pneumatiky. Byl jsem prvním jezdcem v cíli na pneumatikách Bridgestone a to jen potvrdilo, že mé nastavení bylo nejlepší pro tento víkend. Měl jsem rychlý start a v prvních kolech jsem tvrdě bojoval. Několik jezdců jsem předjel, ale pak jsem jel víceméně osamělý závod.
Ruben Xaus (10. místo)
S dnešním závodem jsem spokojený, protože jsem do celkového hodnocení získal více bodů. Potřeboval jsem k dalšímu pokroku takovýto výsledek. Začátek sezóny byl těžší než jsem očekával, věřím, že tým i já jsme odváděli dobrou práci, která nám dovolí zůstat na pozicích okolo nejlepší desítky. Okruhy, které nyní přicházejí na řadu, jsou okruhy, které mám rád. Snad během následujících závodů dosáhnu dobrých umístění. Chci dokázat skutečný potenciál, který do mne můj tým, ale také Fortuna a Yamaha vložili.
Carlos Checa (11. místo)
Nebyla zde žádná možnost závodit stejně jako v Mugellu. Zde jsem měl problém s trvanlivostí zadní pneumatiky. Během závodu jsem také udělal chybu v době, kdy jsem předjel Baylisse a Xause. Když jsem brzdil na konci cílové rovinky, tak se mi divoce třásla řidítka. Tvrdě jsem několikrát mačkal páčku brzdy, nakonec se mi zamknul předek a málem jsem havaroval. Dokázal jsem se opět dotáhnout do skupiny, ale kvalita pneumatik byla pryč. Posledních sedm kol jsem se proto rozhodl pouze udržet svou pozici a dokončit závod. Nebyl to pro mne dobrý závod, ale pokud vše uvážím, musím být spokojený.
Loris Capirossi (12. místo)
Byl to těžký víkend. Hodně se pracovalo, ale v nastavení jsem nechal udělat pouze málo změn. Včera odpoledne to bylo dobré. Dnes ráno jsem jezdil s pneumatikou, kterou jsem si vybral včera a také to bylo dobré. Po Warm Upu mi bylo doporučeno, abych použil tvrdší pneumatiku. Byla to téměř povinná volba, ale po několika kolech jsem měl malou přilnavost zadního kola. Bylo to jako kdyby pršelo. V každém případě je důležité, že jsem skončil závod. Nyní tento závod můžu odložit do minulosti a soustředit se na Assen.
David Checa (13. místo)
Nemůžu být s timto výsledkem víc spokojený. Měl jsem před tímto závodem pouze jeden den k testování a tak nemyslím, že jsem mohl žádat více. Chtěl bych poděkovat týmu Fortuna Yamaha za šanci, kterou mi dal vzhledem k absenci Toniho. Dostal jsem šanci debutovat ve třídě MotoGP v jednom z nejlepších týmů.
Roberto Rolfo (14. místo)
Nejsem spokojený. Měl jsem dobrý start a myslel jsem si, že bych mohl zůstat s Baylissem a ostatními v té skupině. Nebylo snadné udržet dobrou přilnavost a já nemohl najíždět do zatáček jako oni. Od sedmého kola bylo velmi obtížné řídit zadní pneumatiku. Byl to ovšem dobrý test, získal jsem hodně informací a vím jakým směrem pokračovat. Kladná stránka je to, že jsme tento víkend udělali dobrou práci, krok za krokem řeší mojí mechanici problémy, které mě pronásledují od začátku sezóny. Jsem spokojený s tím, jakým úsilím pracuje Dunlop na zlepšení pneumatik.
Kenny Roberts jr. (15. místo)
Není opravdu co říct. Nyní bojuji s motocyklem v každém z aspektu. Suzuki a Bridgestone opravdu tvrdě pracují, já a John také doslova tvrdě pracujeme. Je obtížné ukázat náš skutečný potenciál. Jediná cesta jak to dokázat je ještě tvrději pracovat. Suzuki chce vše zlepšit, stejně tak i Bridgestone. Věříme jim. To je vše co k tomu mohu říci.
Shane Byrne (16. místo)
Tentokrát nejsem se šestnáctým místem spokojený jako minulý týden v Mugellu. Jisté je, že to byl těžký závod. Od pátku ráno jsem hledal dobrý pocit, ale nenašel jsem ho. Problém tohoto motocyklu je, že nemá dostatečnou akceleraci při výjezdech ze zatáček. Jakmile přidám plyn, motor nedává správný výkon, který je potřeba. V Mugellu jsem měl dobře nastavený předek, který mi dovolil dobře najíždět do zatáček. Zde toto nebylo, velmi jsem s motocyklem bojoval.
Alex Hofmann (17. místo)
Po dobrém startu do sezóny v Jerezu před dvěma měsíci, jsem tentokrát postrádal štěstí. Po dnešním Warm Upu vypadalo vše pozitivně. Pneumatiky však neměly stejnou trvanlivost jako v tréninku a po dvanácti kolech jsem musel zastavit v boxech kvůli chvění zadní pneumatiky. Poté, co jsem se vrátil do závodu, jsem byl schopný jezdit pět kol stejně rychle jako Edwards a Biaggi. Potřeboval jsem tedy pouze to, aby pneumatika vydržela celý závod.
James Ellison (18. místo)
Tým Blata WCM tradičně nevydal tiskovou zprávu
Franco Battaini (19. místo)
Tým Blata WCM tradičně nevydal tiskovou zprávu
Makoto Tamada (nedokončil závod)
Co se stalo? Nejel jsem ani moc tvrdě. S nejrychlejšími jezdci jsem mohl zůstat i bez tvrdé jízdy na hranicích maxima motocyklu. Můj cíl byl vybojovat pódium. Opravdu. Všechno – motocykl, pneumatiky a nastavení, vše pracovalo lépe než uspokojivě. Něco ale bylo špatného. Volně jsem se otočil za Barrosem a najednou jsem byl na zemi vedle motorky. Myslím si, že mi podklouzla přední pneumatika, která ztratila přilnavost. Vřed finálním závěrem musíme analyzovat video a data z telemetrie. Velmi se za to omlouvám mému týmu. Myslel jsem, že je čas na to, abych jim vrátil dobrým výsledkem jejich práci z úvodu sezóny.
John Hopkins (nedokončil závod)
John Hopkins se k závodu oficiálně nevyjádřil

FOTOGALERIE Z BARCELONY

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist