O GP v Brně jednala vláda, kraj bojuje o její udržení

Jihomoravský kraj o Velkou cenu České republiky rozhodně stojí a proto zastupitelé v polovině prosince odsouhlasili vznik krajské společnosti, která bude zaštiťovat pořádání Grand Prix v Brně a pro rok 2016 také usilovat o licenci na její pořádání. Na zalistovací poplatek by přispíval jak kraj, stát, město Brno, tak místní společnosti a firmy.

V pondělí zasedala vláda a jedním z bodů, které měli ten den k projednání, byla pozastavená dotace ve výši 30 milionů korun na již zmiňovaný zalistovací poplatek pro Velkou cenu České republiky v roce 2015. Ministerstvo školství zatím tuto dotaci nevyplatilo, protože byli antimonopolním úřadem upozorněni, že vše musí být v souladu s nařízením Evropské komise o podpoře pro nezisková sportovní zařízení od ústředních vládních institucí.
Třicetimilionová dotace, kterou v polovině letošního roku vláda schválila, měla z účtu ministerstva školství zamířit na účet Autoklubu České republiky a odtud k pořádající společnosti motocyklového šampionátu. Nicméně pro laika tento jednoduchý postup není zřejmě tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Jak píše Česká tisková kancelář, k roli příjemce dotace se s plnou zodpovědností nehlásí jak Autoklub České republiky, jako příjemce státních peněz, tak Automotodrom Brno, jako pořadatel velké ceny. Nikdo nechce vystupovat v roli konečného příjemce svázaného povinnostmi.

Výsledkem pondělního jednání vlády je, že ministerstvo školství vyplatí dotaci 30 milionů korun na Grand Prix v Brně pokud Jihomoravský kraj převezme odpovědnost a splní podmínky notifikace. Podle ministra Marcela Chládka vláda chce dotaci poskytnout, ale stane se tak až po splnění zmiňovaných podmínek.
Tuto část zalistovacího poplatku pro rok 2015 nestačí uhradit do konce letošního roku, jak ukládá smlouva s promotérem, takže nyní budou probíhat další jednání, kde bude promotérovi šampionátu tlumočeno rozhodnutí české vlády a další pokračování bude začátkem ledna.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v této věci uvedl: „Jsem rád, že vláda uložila ministru Chládkovi jednat s Jihomoravským krajem o podmínkách převzetí dotace ve výši 30 mil. Kč místo Autoklubu České republiky, který měl uhradit část závazku Automotodromu Brno za takzvaný zalistovací poplatek. Bez odvážného přístupu krajské samosprávy už by nejspíše brněnská Velká cena byla po dnešku minulostí. Děkuji Vládě ČR za prostor k jednání a očekávám maximální součinnost Automotodromu Brno na dořešení financování GP ČR 2014.“

„Jihomoravský kraj je připraven dojednat do 7. ledna 2015 s Vládou ČR takové podmínky, které umožní poskytnuti dříve schválené a nyní blokované dotace 30 mil. Kč na konání GP ČR 2014. Jsme připraveni pomoci v nynější komplikované situaci a chránit prestiž České republiky, Jižní Moravy i GP Brno. Zároveň budeme dále pokračovat v jednání s promotérem Dorna Sports a Automotodromem Brno a.s. o jubilejním 50. ročníku Grand Prix České republiky v roce 2015 a o převzetí pořadatelství Velké ceny Jihomoravským krajem (nově založenou 100 % krajskou společností) od roku 2016.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist