Nový motor je první krok, říká Gigi Dall’Igna

Podle šéfa Ducati Corse MotoGP Gigi Dall’Igna je nový motor motocyklu Ducati MotoGP pro rok 2015 prvním krokem, který jeho tým v královské kubatuře potřebuje udělat, aby dosáhl stanovených cílů, což je návrat mezi absolutní špičku.

Nová pohonná jednotka Ducati by měla být k dispozici už pro test, který následuje po závěrečném podniku letošní sezony ve Valencii a jenž je vlastně prvním testem v rámci příprav na rok 2015. V této chvíli ale není jasné s kým tento motor bude italský výrobce testovat, protože ještě nemají jezdeckou dvojici továrního týmu pro nadcházející sezonu vyřešenou.

„Prvním krokem je nový motor a doufáme, že ho budeme mít k dispozici už pro listopadový test ve Valencii,“ řekl šéf Ducati Corse Gigi Dall’Igna v rozhovoru pro Corriere dello Sport. „Pořád to bude motor s úhlem devadesáti stupňů (do “V“), ale menší, takže nám umožní lepší nastavení a možnost využití potenciálu pneumatik.“
Stejně jak Ducati, tak také Honda používá motor v konfiguraci s válci do V, ale na rozdíl od italského desmodromického rozvodu, Japonci využívají pneumatické ovládání ventilů. Jak bude nový motor Ducati vypadat v tomto směru, je samozřejmě velkou neznámou. Každopádně některé novinky Italové nasadí už teď.

„Na Sachsenringu máme v plánu použít nový software, který jsme nedávno testovali v Barceloně. Pak pravděpodobně po Brně budeme mít novou aerodynamiku. Třebaže aerodynamika není u motorek tak rozhodující, jako třeba ve formuli 1, pořád tu hraje svoji roli,“ dodal Gigi Dall’Igna. Změny v aerodynamice motocyklu GP14 by měly především pomoci jejich továrnímu jezdci Calu Crutchlowovi, který má v tomto směru určité potíže kvůli své postavě.
Zásluhou Andrea Doviziosa má Ducati letos na kontě už dvoje umístění na stupních vítězů. V případě tří umístění na pódiu (1x vítězství nebo 2x druhé místo) Italové přijdou o určité výhody, které nyní mají jako tovární tým pod pravidly Open. Nicméně umístění na stupních vítězů se týkají závodů vypsaných jako “Suchý“, což ale není případ sobotního Assenu, kde jezdci startovali do závodu označeného jako “Mokrý“.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist