Novinky před Grand Prix v České republice

Závodní víkend v Brně odstartovaly úvodní tréninky motocyklových kubatur. V článku přinášíme některé novinky, které mají spojitost s jedenáctým podnikem sezony, jako například to, že místo Colina Edwardse uvidíme Alexe De Angelise nebo fakt, že o Álvara Bautistu mají zájem u Aprilie.

Moto3

  • Divokou kartu pro českou Grand Prix získal Argentinec žijící ve Španělsku Gabriel Rodrigo, který jede v barvách týmu RBA Racing. Letos už má sedmnáctiletý Argentinec na kontě tři závody a z toho ten poslední na Sachsenringu jel jako náhradní jezdec za zraněného Niklase Aja v týmu Avant Tecno Husqvarna Ajo. Zatím je bez bodu.
  • V nejnižší kubatuře jede dvojice českých závodníků Jakub Kornfeil a Karel Hanika. Pro oba je domácí Grand Prix velkou příležitostí ukázat to nejlepší nejen fanouškům, ale také manažerům jednotlivých týmů paddocku mistrovství světa. Jakub Kornfeil byl v Brně blízko možnosti získat stupně vítězů v roce 2012. Karel Hanika Masarykově okruhu loni vyhrál závod Red Bull Rookies Cupu, který stejně jako Kornfeil vyhrál. Oba jezdci jedou na špičkových motocyklech KTM.
  • Velmi dobře se v Indianapolis uvedl Jorge Navarro, který u belgické stáje Marc VDS Racing nahradil Livio Loie a právě v Indy jel s motocyklem Kalex-KTM poprvé. Do závodu se kvalifikoval šestý a z Ameriky si odvezl dva body za čtrnácté místo. Rozhodně bude zajímavé sledovat hvězdu seriálu CEV také o víkendu v Brně.

Moto2

  • Francouzi Alexis Masbou a Louis Rossi (spolumajitelé/ jezdci) představili ambiciózní plán nasadit v příštím roce vlastní tým, který by provozoval dva motocykly Tech 3 Mistral 610 a s podporou Claude Michy, promotéra francouzské Grand Prix, FFM, ACO a Eurosportu. Jediný problém je nyní získat souhlas Dorny a IRTA. Jednání mají v tomto směru proběhnout právě o víkendu v Brně.
  • Na divokou kartu se představí Miroslav Popov, který do závodního víkendu v Brně nastoupí s českým týmem Montáže Brož Racing. Popov chtěl stejně jako jeho krajané Jakub Kornfeil nebo Karel Hanika do mistrovství světa, ale nezvolil cestu Rookies Cupu, a zaměřil se na italský šampionát CIV, následný přestup do CEV a pak do mistrovství světa. V jednu chvíli už byl velmi blízko možnosti startovat v MS, ale přišel o hlavního sponzora, takže ze světové premiéry sešlo. Popov byl vicemistrem italského CIV v roce 2010 a v mistrovství světa už závodil na divokou kartu nebo jako náhradní jezdec u Mahindry.
  • Druhým jezdcem na divokou kartu je Francouz Luca Mahinas, který jede s týmem Promoto Sport a vlastním motocyklem Transfiormers. Tato sestava se již na brněnském okruhu představila loni, když se do závodu šestistovek kvalifikovali jednatřicátí, ale v cíli jim patřila dvaadvacátá pozice. Luca Mahinas pak v posledním podniku sezony 2013 jel závod v barvách Tech 3 a byl čtyřiadvacátý. V letošním roce už závodili v domácím podniku na okruhu Bugatti v Le Mans a tam Luca Mahinas zajel dokonce na osmnáctou příčku, takže možnost o nadcházejícím víkendu bodovat není zase tak úplně malá.
  • Alex De Angelis nahradí v týmu MotoGP Forward Racing Colina Edwardse a na jeho místo příjde k týmu Tasca Racing italský závodník Riccardo Russo, který byl jezdcem italského šampionátu CIV v třídě 125ccm a dále Yamaha R6 Cup, závodil v kategorii Superstock 600, kde vyhrál národní šampionát a má rovněž zkušenosti z mistrovství světa třídy Supersport a Superbike.
  • Šéf stáje Caterham Johan Stigefelt měl Motorcycle News v Brně prozradit, že mají v hledáčku na místo jezdce pro rok 2015 tyto závodníky -  Sam Lowes, Alex Lowes, Thomas Lüthi a Jakub Kornfeil. Současný jezdec Caterhamu Johann Zarco nemá v plánu nahradit Andrea Iannonehu u MotoGP týmu Pramac Racing.

MotoGP

  • Švýcar Dominique Aegerter, který závodí v kategorii Moto2 s týmem Technomag carXpert, má na okruhu v Brně v pondělí testovat motocykl Forward Yamaha
  • Gino Borsoi z týmu Aspar prozradil, že mají v plánu podepsat smlouvu s Álvarem Bautistou pro svůj tým v kategorii MotoGP. Zároveň připustil, že v tomto směru čelí velké konkurenci ze strany Aprilie.
  • Španěl Álvaro Bautista potvrdil, že má pro rok 2015 nabídky jet produkční Hondu u stáje Aspar a Gresini, ale má také nabídku továrny Aprilia
  • Příští měsíc by týmy královské kubatury měly podniknout první testy pneumatik Michelin – Misano a Brno.
  • V Brně nejede Colin Edwards, jehož u týmu Forward Racing nahradil Alex de Angelis
  • Do české republiky nedorazil ani Nicky Hayden, jenž je po operací zápěstí a s jeho motocyklem pojede britský závodník Leon Camier.
  • Český barvy bude v královské kubatuře hájit Karel Abraham, který je společně s brněnským týmem Cardion AB Motoracing jediným zástupcem z České republiky v této prestižní motocyklové kubatuře.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist