Nespokojenost u Aspara

Tym Jorge "Aspara" Martineze dominoval v uplynulých sezónách ve stopětadvacítkách, tak i ve dvěstěpadesátkách. Ovšem domácí Jerez znamenal pro tuto stáj doslova katastrofu, 5 závodníků na startu a ani jeden mistrovský bod...

Pět závodníků ve dvou třídách, ani jeden mistrovský bod. Tři pády a jeden technický výpadek. Prostě debakl na domácí půdě, na to nebyl tento tým vůbec zvyklý ...ba naopak!

Vítěz z Qataru a vedoucí muž šampionátu, Sergio Gadea měl pád. Tím pochopitelně ztratil i průběžné vedení v tabulce...

Mistr světa Gabor Talmacsi musel svou tovární RSA odstavit ve třetím kole s defektem. Po problémech s řaděním v úvodním závodě - 12. místo, je obhájce titulu s hubeným ziskem 4 bodů na 18. místě po dvou závodech, se ztrátou 30 bodů na vedoucího Corsiho. A nováček ze španělského šampioánátu, tedy Pere Tutusaus dojel na místě 19. 
Maďar Talmacsi: "Je to tragédie, a přitom jsem se cítil tak dobře. Po dvou závodech 4 body, musím brzy vyhrát, jinak mohu MS už teď odepsat...".
Ovšem ani Gadea nebyl zrovna nadšený: "Už v tréninku se mi nedařilo. A v závodě jsem kolidoval s Vazquezem, Jediné plus je, že moje už dříve zraněné rameno nebylo znovu zraněno, jinak....",byl hodně zklamaný velký kandidát na titul mistra světa v nejslabší obsahové třídě. 

Ovšem ani závod 250 cc nepřinesl týmu žádný úspěch. V posledním kole po technické závadě spadl z první pozice Alvaro Bautista, i když: "Až do pádu byl celý víkend super, ovšem potom se mi zadřel motor a já a Simoncelli jsme spadli. Doufám, že po problémech v Qataru - zadní pneumatika se drolila, budu mít v Estorilu konečně štěstí..."

Spadl i vícemistr světa ze stopětadvacítek, Hector Faubel se svou Aprilii RSW-LE. "Po 13. místě v tréninku jsem věřil v dobrý výsledek v závodě, ale... Nyní musím v Estorilu vše napravit, je to okruh, který mám rád a kde jsem si vyjel své první podiové umístění v kariéře", říká Španěl, který je v tabulce šampionátu se 6 body zatím na 14. místě, tedy za oběma našimi jezdci Abrahamem (10. - 12 bodů) a Peškem (13. - 6). 

Přitom v posledních letech byl právě tento tým měřítkem úspěšnosti. Na Asparově výplatní listině bylo přes 50 týmových spolupracovníků a stáj nasazovala do závodů i šest jezdců. A tak nebylo divu, že třeba v Istanbulu 2006 - na snímku - vyhrál Faubel před Bautistou a Gadeou. Také v Catalunyi téhož roku obsadili Asparovi hoši první tři místa: Tam vyhrál tenkráte Bautista před Faubelem a Gadeou. A v MS skončili všichni Martinezovi jezdci do pátého místa celkově: 1. Bautista. 3. Faubel. 4. Pasini. 5. Gadea.

V loňském roce pokračovala armáda Jorge Martineze ve svém vítězném tažení. Gabor Talmacsi a Héctor Faubel obsadili v MS celkově první s druhé místo, a vyhráli 8 ze 17 závodů MS, deváté vítězství přidal Sergio Gadea - to znamenalo celkem 26 umístění na stupních vítězů. 

Ovšem i o třídu výše byli vloni chlapci na továrních Apriliích ze stáje Jorge Aspara Martineze úspěšní. Alex De Angelis a Alvaro Bautista (7x umístění na bedně, dvě vítězství), to znamenalo v konečném pořadí MS místo 3. a 4. 


Už několik sezón dochází v týmu k převlékaní "kostýmů". Zatímco během stopětadvacítek jsou oblečeni týmoví členové do oblečení bankovního institutu Bancaja, tak dvěstěpadesátky financuje pojišťovací koncern Mapfre. A minimálě samotný Aspar se musí vždy převléknout, a to i mezi tréninky...

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist