Nekonečné diskuze!

Získal Lorenzo titul mistra světa náhodu nebo právem? Jen proto, že byl někdo další zraněn? Podívejme se na to podrobněji a řekněme si fakta!

Jorge Lorenzo vyhrál titul mistra světa jen proto, že byl Valentino Rossi zraněný! A také proto, že se zranil Dani Pedrosa a dvakráte chyběl! Takové diskuze se objevily na hodně webech, ale proč vlastně? Faktem je, že Lorenzo je mistrem světa MotoGP 2010 a to úplně jednoznačně!!!

Začněme tedy s "případem", chyběl Pedrosa. - Když se tovární jezdec Hondy zranil, tak to byla jen otázka času, kdy si Lorenzo pojistí titul. V tu dobu měl totiž náskok 56 bodů.

Případ Rossi je přirozeně poněkud delikátnější. Samozřejmě pro každého současného motocyklového jezdce MotoGP je pochopitelně velkým zadostiučiněním, když porazí v přímém souboji devítinásobného mistra světa. Ovšem právě o tom je řeč: Na začátku sezóny vyhrál sice Rossi nad Lorenzem v Kataru, ale pak vyhrál dvakrát Lorenzo!

Ovšem v mých očích nemá vůbec smysl diskutovat o tom, že to mohlo být jinak a probírat různé ale,  kdyby! Fakta totiž hovoří jasně pro Španěla: Prvních deset závodů sezóny 2010 dokončil Lorenzo na prvním či druhém místě. Tečka, to je fakt! Následovalo dalších pět závodů, kdy byl Jorge sice jen jednou druhý, ale dvakrát třetí a dvakrát čtvrtý. Tečka! Konec! MISTR SVĚTA! A to absolutně po zásluze!


A další fakta k jeho titulu mistra světa 2010. Podívejme se podrobněji na vizitku jeho soupeřů: Pedrosa byl třikrát mistrem světa, Rossi devětkrát, Casey Stoner jednou, Andrea Dovizioso jednou, Ben Spies jednou, Nicky Hayden jednou. A dále Randy de Puniet jednou třetí, Marco Simoncelli jednou mistrem, Marco Melandri také. Colin Edwards dvakrát, Hector Barbera dvakrát "vice"..., Alvaro Bautista jednou, Hiroshi Aoyama jednou, Loris Capirossi třikrát a Mika Kallio dvakrát "vice". 

V aktuálním startovním poli královské kubatury MotoGP je tedy pouze jeden, který toho zatím ve své kariéře jezdce Grand Prix moc nedosáhl, a to je Španěl Aleix Espargaro. A pokud bychom nepočítali celková třetí místa a tituly vicemistrů světa, tak zde máme celkem dalších dvanáct mistrů světa. A i samotný Lorenzo už byl předtím mistrem světa, tedy dvojnásobným.

V kubatuře MotoGP se tedy soustředí absolutní elita motocyklového jezdeckého světa. A jestliže v 15-ti absolvovaných závodech měl nový mistr světa jako svá nejhorší umístění dvě čtvrtá místa, a přesto ho někteří označují jako někoho, kdo si titul nezasloužil, pak bohužel něco pochopili špatně, či to jsou zaslepení fanoušci někoho jiného...

Jistě, notoričtí pochybovači budou i nadále zveličovat prohraný souboj Lorenzo versus Rossi v Motegi. Ale i Rossi by v případě, že by byl v "kůži" Lorenza, zřejmě více myslel na zisk titulu, než na přímé vítězství proti soupeři v jednom, jediném závodě!

Rossi měl letos smůlu se svým pádem. Ale za něj si mohl jen on sám a nemůže si na nikoho a na nic stěžovat. Prostě to tak bylo. A je to trend posledních let, s berlemi a na vozíku až na stupně vítězů, viděli jsme to už i u jiných: Lorenzo, Rossi, Hayden, Laverty atd.

Samozřejmě, že by celá sezóna vypadala úplně jinak, kdyby byl Rossi fit. Ovšem také, kdyby se v Motegi nezranil Pedrosa. Ale také, kdyby nespadl Stoner v Kataru (a tak bychom mohli pokračovat).

Nesmíme ale zapomenout, že Stoner je i nadále od roku 2007 nejúspěšnějším pilotem éry motocyklů o objemu 800 ccm.

Stoner totiž vyhrál 22 závodů, druhý je Rossi s 21 a třetí je Lorenzo s 12, ovšem bez sezóny  2007 (tehdy jezdil ještě 250-ky) -  a dále Pedrosa s 10. Takže Lorenzo letos porazil v přímém souboji nejlepší jezdce osmistovek tohoto časového období. Ano nebo né?

Být mistrem světa ovšem znamená i to, dělat všechno správně právě v okamžiku, kdy má konkurence problémy. A přesně to udělal v roce 2010 Jorge Lorenzo. V mých očích je proto zasloužený šampión právě ON!

V roce 2011 se budou karty míchat úplně nově. Ale buďme opravdu upřímní! Nebude to o moc jiné, než nám ukázali poslední závody. A tak si já sám přeji, aby takových soubojů, jako předvedli Lorenzo a Rossi v Motegi, bylo co nejvíce! Ale nejen mezi těmi dvěma, ale také se Stonerem, Pedrosou, Doviziosem, Spiesem a Haydenem. Tedy souboj šesti nejlepších pilotů světa světa současnoti až do cílové pásky! A je mně úplně jedno, kdo bude stát na nejvyšším stupni, hlavně že to bude napínavý souboj až do odmávnutí šachovnicovým praporkem. A ten kdo bude stát úplně nejvýš, tak zřejmě porazí celou konkurenci a zaslouží si to!



Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (28x):



TOPlist