Nejdůležitější momenty sezóny 2005

Tým ELIT Grand Prix Racing shrnul v předvečer nejdůležitějšího závodu jeho dosavadní historie nejvýznamnější okamžiky letošní sezóny.

1… Problémy s pískem
GP 1 – Jerez, 10.4.
Několik kol před cílem se Tom spolu se Simoncellim odpoutává z čelní skupiny a vybudují si náskok přes 2 vteřiny. Pak ale skvěle rozjetý úvodní závod ukončuje písek, který zadírá Thomasův motocykl.
2… Smůla pokračuje, přesto 3. místo
GP 2 – Estoril, 17.4.
Ve 2. kole havaruje těsně před Thomasem Talmacsi a Tom se mu vyhýbá jen díky vyjetí z trati. Tím se ale propadá ze 3. na 11. místo. Vynikající stíhací jízdou se pak opět probojuje na 3. pozici, ale vedoucí dvojici již nedostihne.
3… Suverénní vítězství
GP 4 – Le Mans, 15.5.
První vítězství pro Toma i tým v životě a hned způsobem start - cíl. Správně zvolené pneumatiky a Thomasova odvaha na lehce vlhké trati drtí všechny soupeře. V polovině závodu má Tom již náskok 8 vteřin, který snadno udrží až do cíle. Začíná také Thomasova zajímavá série: 4 x v řadě, když vybojuje „pole position“, vždy také vyhrává závod.
4… Poprvé v čele celkového pořadí
GP 5 – Mugello, 5.6.
V posledním kole Tom prohrává souboj s Talmacsim a již to vypadá „jen“ na bramborovou medaili. Pak ale v poslední zatáčce před cílem havarují vedoucí Kallio s Faubelem a Tom projíždí cílem za Maďarem na 2. pozici. Díky 20 bodům se dostává do čela celkového pořadí.
5… Poprvé a naposledy technicky tápeme
GP 6 – Barcelona, 12.6.
Oba kvalifikační dny se na Thomasově oblíbeném okruhu potýkáme s nastavením motocyklu. Po nejhorší kvalifikaci v sezóně – 10. místo, Tom riskuje a do závodu obouvá měkké pneumatiky. Jako dobrá volba se to ukazuje jen na začátku, kdy jde náš pilot fantastickým startem do vedení. Pak se ale v horku Thomasovi opotřebují pneumatiky dříve než jeho soupeřům a Tom se musí spokojit se 7. místem.
6… Drama č. 2
GP 7 – Assen, 25.6.
9 pilotů ve vedoucí skupině těsně za sebou. 5 pilotů vedle sebe v nájezdech do zatáček. Pořadí se stále mění. Krásný závod pro diváky, ale naše nervová soustava dostává co proto. V posledním kole Tom útočí na druhého Simoncelliho, při manévru však chybuje a vráží do italského pilota. Ten padá. Tom kontakt ustojí, ale výlet do kačírku ho stojí hodně míst. Cílem projíždí až jako 10.
7… Tom chybuje méně než soupeři
GP 8 – Donington, 24.7.
Jediný restartovaný závod letošní sezóny (kvůli dešti) je ve znamení chyb doposud vedoucích závodníků celkového pořadí. V zaváděcím kole 2. části závodu nepochopitelně havaruje Pasini. Krátce po jeho startu také Talmacsi. Přestože si ani Tom neodpustí chybu, stojí ho to „jen“ odbočku mimo trať. Nakonec je z toho 6. místo a 10 bodů. V celkovém pořadí tak sníží Tom svůj odstup od vedoucí dvojice Pasini – Talmacsi jen na 1 bod.
Mimo pořadí
GP 9 – …
Lüthi versus Kallio. ELIT GP - Honda versus KTM. Boj o titul se v podstatě od GP Německa začal zužovat na 2 piloty, 2 týmy, 2 značky motocyklů. Vzrušující a férový souboj, který předvádí oba piloti, týmy a stroje je ozdobou letošního MS.
8… Pevné nervy na domácí trati
GP 10 – Brno, 28.8.
Vítězstvím na domácí trati v Brně jsme překonali další pro nás významný milník. 2. pole position v sezóně proměnil Tom ve 2. vítězství. Po neúspěšném pokusu o únik se náš pilot zařadil do skupiny s Kalliem, Pasinim a překvapivě Zanettim. 3 kola před cílem začalo drobně pršet. Tom byl v té době na 3. místě. Vědom si možnosti přerušení závodu, během jednoho kola předjíždí své soupeře a do předposledního okruhu najíždí již jako první. Na místy vlhké trati má nejpevnější nervy a zvyšuje svůj náskok. Cílem projíždí s pohodlným náskokem 3 vteřin. Slavíme až do rána…
9… Hrůzná havárie, přesto 20 bodů
GP 11 – Motegi, 18.9.
V 16. kole, kdy stínuje vedoucího Kallia, Tom nezvládá výjezd ze zatáčky a ošklivě padá. Zatímco se Tom snaží, po čtyřech a s vykloubeným ramenem, dostat mimo trať, jeho motocykl na ní zůstává ležet. Do něj pak v plné rychlosti naráží Gadea, když před tím přejíždí kotníky klečícího Thomase. Španěl je vymrštěn do vzduchu a končí v kotrmelcích. Nic mu ale není a po svých odkráčí do boxů. Thomas je na tom podstatně hůře – vykloubené rameno a bolestivě pohmožděné oba kotníky. Motocykl se zlomeným rámem připomíná „dětský dragster“.
10… Poklona HRC!
18.9. – 21.9.
Za 3 dny máme v Malajsii nový motocykl. HRC Honda pro nás odvádí perfektní práci. Díky, nastoupit s jedním motocyklem by bylo velké riziko.
11… Tom přes bolesti dominuje
GP 12 – Sepang, 25.9.
Málokdo čekal, že Tom po zranění v minulém závodě vůbec nastoupí. On ale dokázal vyhrát! Taktika do závodu byla jasná, z pole position se pokusit ujet a vyhnout se strkanicím ve skupině, kde by mohlo dojít k nárazům do zraněných míst. Tom ji splnil do puntíku a přestože ho v závěru závodu dojel Kallio, náš pilot obrovsky cenné vítězství udržel, byť jen o 2 tisíciny sekundy. Museli jsme před Thomasem hluboko smeknout.
12… Výhra na neoblíbeném okruhu
GP 14 – Phillip Island, 16.10.
Konečně zdravý a odpočinutý Tom zazářil na trati, na níž se mu nikdy nedařilo. Po neúspěchu v Kataru, kde ho „skolila“ silná rýma, se Thomas vrátil na okruhy ve výborné formě. 4. pole position v sezóně proměnil ve 4. vítězství. V průběhu závodu náš pilot demonstroval svou převahu a vyhrál v samostatném úniku způsobem start – cíl. Kallio dojel až 5. a Tom se tak vrátil do čela celkového pořadí.
13… Drama č. 1 a Thomasův úžasný manévr
GP 15 – Istanbul, 23.10.
Do konce závodu zbývají 2 kola. Thomase na 6. místě se snaží od vedoucí skupiny odpojit Talmacsi, mezi nimi a skupinou se zvětšuje mezera. Vypadá to, že v souboji s KTM bude srovnáno. Tom vybrzdí Talmacsiho. Pak přichází manévr, který nám doslova bere dech. Během posledního esíčka jde Tom z 5. na 1. místo. Kallio patrně znervózní a hned na konci cílové rovinky se snaží útok oplatit. Jeho atak však končí pádem, kterému se Tom naštěstí těsně vyhne. Kdyby teď Tom dojel do 3. místa, je mistrem světa. Nevyjde to. Thomase v závěru posledního kola předjíždí Koyama i Talmacsi a náš pilot končí nejdramatičtější závod sezóny na 5. místě. Do Valencie si však přiváží 23 bodový náskok. Titul je blízko…

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist