Názory Top-5 po dnešním testu

Ačkoliv se říká, že testy jsou především o testování, tak samotní piloti velmi pečlivě sledují i dosažené časy. Přinášíme vám názory nejrychlejších Top-5 pilotů z dnešního prvního dne testů MotoGP na okruhu "Sepang International Circuit", kam se celý "cirkus" vrátil po 3 týdnech.

Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – čas 2’01.580 min.
První den testů MotoGP v Sepangu začal tak, jak skončil ten první, tedy s nejlepším časem továrního pilota Hondy Daniho Pedrosy. Ovšem Španěl jasně říká, že motocykl ještě není připraven a jsou potřeba i další testy: "Motocykl mám stejný jako minule, jen motor je trochu jiný. V poledne jsem byl už hodně unavený, ale po obědě bylo zas všechno v pořádku. Ovšem to je úplně normální, že po cestě je ten první den vždy hodně náročný. Proti loňskému roku máme modifikovaný motor a také v převodovce jsou updaty. Před prvním závodem musíme ještě udělat některé věci na hardwaru. Ty speciální maličkosti pak budeme vylepšovat teprve při testech v Jerezu. Zde bych měl jet zítra nebo pozítří také závodní simulaci. Při testování v Austinu půjde hlavně o poznání nového okruhu. Momentálně mám velmi dobrý pocit co se týká startu do nové sezóny. Ale v zásadě se dá říci, že jsme testovací práci ještě neskončili. Máme několik nových dílů a musíme se rozhodnout, zda je použijeme. Momentálně tedy nemohu říci, kde se právě nacházíme."  

Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 (+ 0.235 sec.)
Ztráta 0,235 sekundy na Daniho Pedrosu nezpůsobila mistru světa Jorge Lorenzovi žádné bolení břicha: "Dnes jsme neudělali mnoho práce, neboť jsme odjeli pouze 25 kol. Hodinu a půl před koncem jsme se domluvili, že v dešti testovat nebudeme. Raději jsme se rozhodli, že vyzkoušíme nové díly. A zítra dostaneme ještě nějaké updaty. Ačkoliv mám v obou motocyklech nové šasí, tak úplně stabilní ještě stále není a to hlavně v okamžiku, když přidám plyn. Za Pedrosou jsem neobjel žádné kolo v závěsu, nám šlo hlavně o zlepšení nastavení. Ve čtvrtek pojedeme jeden long-run".

Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V (+ 0.362 sec.)
Mistr světa Moto2 Marc Márquez se už naplno zapojil mezi "velké hochy". První den dokončil jako třetí, jen se ztrátou 0,362 sec za týmovým kolegou Danim Pedrosou.
"Netestoval jsem dnes žádné nové díly. Jinak trať byla hodně kluzká a já ještě s tímto motocyklem nemám najeto moc kilometrů. O to více jsem s dnešním výsledkem spokojenější. A nové díly jsem netestoval schválně, protože díky podmínkám na trati bychom také mohli dojít ke špatným závěrům. Ráno jsem měl hodně pitomý pád a to v té nejpomalejší zatáčce. Chtěl jsem to udělat jako s bikem Moto2, tedy vyrovnat to loktem. Ovšem motocykl nezůstal na trati...Nestálo mě to moc času, dovezl jsem motocykl v pořádku do boxu. Ztráta 0,3 sekundy není velká, je to lepší, než jsem očekával. Ale Pedrosa, Lorenzo a Rossi jsou silnější než já, jsou schopni jezdit konstantní časy. Chci zde objet co nejvíce kilometrů, a vyzkoušet nové díly. Je to pro mě jedinečná možnost, dvakrát testovat na stejné trati a porovnávat. V Austinu bude pro mě všechno nové, takže se to nebude možné se Sepangem srovnávat".

Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda RC213V (+ 0.379 sec.)
Na kluzké dráze ztratil Stefan Bradl pouze 0,379 sec na nejlepší čas Daniho Pedrosy. "Být jednou před Pedrosou, to by bylo cool. Díky tomu, že dráha byla pomalejší, tak to kladlo i jiné nároky na ježdění. Minule zde testovali před námi 2 dny jezdci s motocykly CR a trať tak jízdou očistili. Ale nyní před testy hodně pršelo a tak byla dnes trať hodně špinavá. To je hlavně vidět při časech, my jsme pomalejší o 1,5 sekundy než minule. Motocykl se chová úplně jinak, takže i naše testovací práce se ubírala úplně jiným směrem. Mým cílem je skončit 0,3 až 0,5 sec za nejlepším, takže momontálně jsme tam, kde bychom chtěli časově být. Ztrácím čas v jistých zatáčkách, to musím zlepšit. Den ode dne se trať bude zrychlovat a také se na ní budou měnit podmínky. Ovšem být 1., 2. nebo 3., neznamená propadnout euforii, stejně jako nezačít panikařit, kdybych se našel v časové tabulce třeba až jako osmý".

Valentino Rossi – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 (+ 0.448 sec.)
Tovární jezdec Yamahy dnes ztratil hodně času, neboť jeho nová Yamaha měla defekt na elektrice. "Měl jsem na novém motocyklu 2013 s novým šasím problém s elektrikou a hodně dlouho trvalo, než se to opravilo. Navíc jsme museli kvůli dešti ukončit test dříve. Máme ale ještě dva dny a doufám, že zítra bude celý den sucho. Mezitím jsem jezdil se starým motocyklem, abychom vyzkoušeli nastavení brzd. Zítra budu mít v boxu poprvé obě dvě nové motorky. Myslím si, že jsme zde konkurence schopní. Yamaze tento okruh výborně vyhovuje, já jsem zde byl vždy rychlý. Texas bude hodně zajímavý, nevíme totiž, zda bude našemu motocyklu vyhovovat. Musíme se nejdříve naučit tuto novou trať a pak uvidíme, zda bude dobrá i pro M1. Jsem už hodně zvědavý. Zde mám cíl, snížit odstup na nejlepší. Při prvním testu to bylo 0,4 sec. A také musím zjistit, jaký závodní rytmus zde v roce 2013 mohu očekávat. A co říci na úroveň Hondy? No, jsou prostě hodně rychlí. Dani zajel svůj nejlepší čas s pneumatikami, které už měli za sebou 15 kol. Jednou jsem jel za ním a vypozoroval, že jeho motocykl má velmi dobré zrychlení. Co se týká závodu MS-Superbike, samozřejmě, že jsem je sledoval v televizi. Škoda, že oba mí přátelé Melandri a Checa spadli. Ano, musel jsem rovněž poslouchat italský komentář od Biaggiho... Bylo to lepší, než jsem očekával!"

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist