Nakamoto: Titul ještě nemáme jistý

Týmový šéf HRC Shuhei Nakamoto hodnotí první část šampionátu kubatury MotoGP a vysvětluje některé okolnosti doposavadní velmi úspěšné sezóny továrního týmu Honda.

První polovina sezóny skončila na okruhu Laguna Seca. 136.285 diváků zažilo skvělý závodní víkend pod kalifornským sluncem. Casey Stoner vyhrál už svůj letošní pátý závod a trumf HRC dokompletoval jako třetí Dani Pedrosa. Před brněnským závodem hodnotí týmový šéf  HRC Shuhei Nakamoto doposavadní závody a dívá se na druhou polovinu sezóny.

Casey měl během tréninků v Laguně Seca problémy s těžištěm motocyklu. Změny, které byly udělány před závodem, vyřešily tento problém?
Shuhei Nakamoto: "Většinu těchto problémů se podařilo vyřešit už během druhého tréninkového dne. Náš největší problém byl, že jsme neměli dostatek gripu na zadním kole. To se nám podařilo vyřešit, neboť jsme našli cestu, jak správně nastavit balanci."
Vítězství v Laguně Seca nám všem ukázalo silnou kombinaci odvážných jezdeckých manévrů a brilantní techniky...
Shuhei Nakamoto:
"Motocykl byl perfektně nastavený, takže všechno co on (Casey Stoner) potřeboval, byl úspěšný start a pak měl velmi dobré šance na první místo. Když ve 27. kole předjel Lorenza v 1. zatáčce, tak nám Casey dokázal, že i v otázce rychlosti jsme lepší. Potom začal jezdit stabilně časy 1:21, zatímco Lorenzo byl schopen zajíždět pouze 1:22. Proto se náskok Caseyho v posledních kolech až do cílové pásky neustále zvyšoval".

"Daniho motocykl měl rovněž velmi dobrou balanci a on sám jel dobrý závod. Pozorně zajížděl pravidelný timing a v pravý okamžik byl schopen zrychlit. Problémem tohoto okruhu je, že všechny zatáčky vyžadují tvrdé brzdění a jelikož Daniho ruka po zlomenině klíční kosti ještě není plná potřebné síly, tak ke konci závodu už nebyla tak pohyblivá. To byl také důvod, proč v závěru závodu nebyl schopen jezdit rychlé časy"., říká dále Nakamoto.

Dobře a co Andrea Dovizioso?
Shuhei Nakamoto:
"V první polovině závodu investoval Andrea svou kompletní energii do toho, aby se udržel v první skupině, a to ho stálo tolik sil, že mu v závěru chyběly."
Po této letní přestávce začíná druhá část sezóny 11. závodem v České republice. Mohl by jsi v kostce shrnout dosavadní závody?
Shuhei Nakamoto:
"Honda doposud vyhrála sedm z deseti závodů. Pokud se podíváme na loňský rok, tak zjistíme, že vloni jsme vyhráli za celou sezónu pouze čtyřikrát. To by nás mohlo uspokojit, že už máme titul v aktovce. Ale Lorenzo je hodně nepříjemný soupeř. Ten se jen tak nevzdá a myslím si, že nás čeká pro zbytek letošní sezóny kombinace vítězství a porážek. A jeden malý chybný krok může celý boj o titul mistra světa úplně otočit. Musíme každý jednotlivý závod absolvovat s tou největší pečlivostí a koncentrovat se na to, abychom neudělali nějaké zbytečné chyby, které by nás stály ztrátu bodů".
Casey Stoner, vedoucí jezdec šampionátu, má doposud skvělé niveau, neboť v každém závodě stál doposud na stupních vítězů, s výjimkou Španělska, kde musel kvůli pádu vzdát.
Shuhei Nakamoto:
"Momentálně má Casey stále ještě trochu fyzické problémy po svém pádu v tréninku v Assenu. A pociťuje i nadále bolesti při jízdě. Proto byla tato přestávka pro něho exceletní šancí jak se dostat znovu na výbornou fyzickou úroveň. V ten správný okamžik".
Od návratu Daniho Pedrosy na závodní okruhy po jeho zranění, byl vždy s výjimkou Itálie, na podiovém umístění.
Shuhei Nakamoto:
"Díky této přestávce, kdy se mohl věnovat 100% kondiční přestávce, tak si myslím, že budeme Daniho brzy vidět v jeho staré formě. Pokud to tak bude, tak se v následujících závodech bude odehrávat souboj mezi Danim, Caseyem a Jorgem. Všichni tři jezdci jsou totiž schopni vyhrávat závody".

Je ve druhé polovině sezóny plánováno podium se třemi jezdci na Hondách?
Shuhei Nakamoto:
"Jelikož je to letos opravdu hodně tvrdé závodění, tak musím říci, že  nebude vůbec jednoduché, něco takového dosáhnout. Na straně druhé je to náš sen, o který se už nějakou dobu snažíme. Ve zbývajících závodech uděláme ale vše proto, abychom tento sen převedli v čin a samozřejmě také získat titul mistra světa. Doufám, že nám k tomu hodně pomohou i naši fanoušci".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist