Na biatlon je jiný metr než na motorky?

Na dnešní tiskové konferenci v Jihlavě bylo prezentováno mistrovství světa v biatlonu, které se uskuteční v Novém Městě na Moravě v roce 2013, což by ostatně nebylo zas tak zajímavé pro náš motocyklový server, kdyby se nejednalo o státní dotace v neobvyklé sumě...

Ministerstvo školství uvolní sto milionů korun na mistrovství světa v biatlonu, které v roce 2013 bude hostit Nové Městě na Moravě. Dalšími 60 miliony korun podpoří šampionát Kraj Vysočina a 30 milionů přidá Nové Město na Moravě. Šampionát se uskuteční od 7. do 17. února 2013 - tolik dnešní TK v Jihlavě. 

"Projekt nepovažujeme za megalomanský. Vysočina je známá střídmostí a skromností. Projekt vidíme jako smysluplný a promyšlený na rozdíl od jiného historického projektu světového šampionátu a má garanci, že budou dodrženy podmínky, které si ministerstvo nastavilo," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Jihlavě ministr školství Josef Dobeš v evidentní narážce na šampionát v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. 

"Víme, že budeme podporovat projekt, který má minimálně padesát procent samofinancování. To je v tomto případě bohatě i s rezervou splněno. Proto jsme připraveni do tohoto projektu jít," dodal ministr a vyzdvihl také dobré klimatické podmínky pro lyžování a biatlon na Novoměstsku.

MS má být nejvýznamnější akcí na Českomoravské vysočině v historii. Už v příštím roce se v Novém Městě uskuteční od 9. do 15. ledna Světový pohár v biatlonu, který bude generálkou na šampionát.

"Chceme uspořádat hezké mistrovství světa. Nastavili jsme si jasná pravidla financování, nechceme rozhazovat peníze tam, kde nemusíme," poznamenal předseda organizačního výboru Jiří Hamza, který věří, že MS navštíví 150 až 200 tisíc diváků. "Chtěli bychom dostat Nové Město v biatlonu tam, kde je italské Val di Fiemme v klasickém lyžování," dodal Hamza.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek konstatoval, že novoměstský areál je nejznámější sportovní lokalitou v kraji s celoevropským přesahem a zaměřenou nejen na zimní sporty. Od 12. do 14. srpna se totiž v Novém Městě premiérově uskuteční Světový pohár v závodě horských kol. V dalším měsíci přivítá Českomoravská vysočina od 20. do 25. září Světový pohár v letním biatlonu.

To vše je zřejmě pravda, ale...

Za těch 180 vložených milionů korun českých od českého státu by se v Brně jely v "pohodě" další 3 roky závodů MotoGP!!!

Plánovaných 150 -200 tisíc diváků je na Masecu při Grand Prix hodně podprůměrná návštěva.

Nevím přesně, kolik televizních stanicí přenáší mistrovství světa v biatlonu, ale zato přesně vím, kolik jich přenáší závody MotoGP, neboť:

Závod je z Masarykova okruhu živě přenášen do 207 zemí celého světa.

V roce 2010 se na MS silničních motocyklů v Brně akreditovalo 608 novinářů z 23 zemí.

Nevím přesně, kolik diváků se dívá na biatlon, tedy já osobně ho mám velmi rád, ale zde je pár čísel z posledního závodu MotoGP a jeho letošní premiéry v Losailu:

Vítězství Caseyho Stonera na Hondě vidělo pouze v Itálii 6.083.000 televizních diváků!

Ve 20.39 hodin, tedy tři kola před koncem závodu královské kubatury sledovalo závod MotoGP celkem 7.186.000 italských diváků u svých TV, což byl rekord tohoto večera!  

Závod kubatury 125 ccm sledovalo jen v Itálii 1.020.000 diváků u svých televizorů.

Závod kubatury Moto2 pak 1.673.000 italských televizních fanoušků.

Nechci vůbec podceńovat biatlon, ale myslím si, že o takové prezentaci České republiky, potažmo Jihomoravského kraje, potažmo Brna, si může biatlon nechat jen zdát, i když je mně jasné, že taková čísla, jako z Losailu, pochopitelně nemusí být v Brně, tak o moc méně to dle dlouhodobých statistik Dorny zas tak není!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (30x):



TOPlist