Motul TT Assen – Rossi slaví zlato, Abraham sedmé místo

Klasika v Assenu, počasí nepředvídatelné, ale závody přímo neuvěřitelně napínavé. Dopoledne v zahřívacích trénincích pořádně lilo, závod Moto3 už jeli jezdci na téměř suché dráze, ale v závěru klání MotoGP znovu mírně pršelo. V nejnižší třídě MS vyhrál Aron Canet, Jakub Kornfeil obsadil sedmnácté místo. Závod MotoGP byl napínavý od začátku až do konce, protože nebylo jasné, která strategie bude úspěšná. Nakonec vyhrál Valentino Rossi před Danilo Petruccim a Marcem Márquezem. Karel Abraham zajel na výborné sedmé místo. Poprvé od roku 2009 vede šampionát MotoGP jezdec Ducati, kterým je Andrea Dovizioso. Posledním závodem MS v Assenu bylo klání Moto2, které vyhrál Franco Morbidelli. První polovinu sezony 2017 uzavře už příští víkend Velká cena Německa.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 26kol závodu statoval z první řady Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich). Z druhé řady vyrazil Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich) a Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3). Třetí řada Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) odstartoval osmnáctý, Jorge Lorenzo (Ducati Team) jednadvacátý. Zda zůstane sucho nebo bude pršet, to byla krátce před startem otázka za milion.

Skvěle odstartoval Johann Zarco, který si udržel vedoucí pozici. Na druhém místě jel Marc Márquez a výborně odstartoval Valentino Rossi, který se posunul na třetí místo. Čtvrtý byl Danilo Petrucci, pátý Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), šestý Álvaro Bautista a sedmý Andrea Dovizioso. Karel Abraham byl na devatenácté pozici a poslední třiadvacátý jel Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3), který musel vyjet mimo dráhu, když vse mu v jedné z prvních zatáček po startu nepodařilo zatočit. Po prvním kole v závodu pokračovali všichni jezdci královské kubatury.

Po pěti kolech jela vpředu skupina čtyř závodníků, kterou vedl Johann Zarco, druhý pokračoval Marc Márquez, třetí Valentino Rossi a čtvrtý Danilo Petrucci. Pátý Scott Redding už na týmového kolegu Petrucciho ztrácel 1,6 sekundy. Na šesté místo se posunul Andrea Iannone, sedmý jel Andrea Dovizioso, osmý byl Álvaro Bautista, devátý Maverick Viñales a první desítku uzavíral Cal Crutchlow. Brněnský závodník Karel Abraham jel osmnáctý, Jonas Folger se z poslední pozice posunul na dvacátou, pár desetin za devatenáctého Alexe Rinse (Team Suzuki ECSTAR), který jel první závod od GP v Argentině.

Jako první spadl v desátém kole Sam Lowes (Aprilia Racing Team Gresini), který neudržel motorku v deváté zatáčce a stíhací jízdu nezvládl Jonas Folger, který havaroval v nájezdu do první zatáčky. Na špici závodního pole jel pořád Johann Zarco, ale na druhou pozici se posunul Valentino Rossi, který předjel Marca Márqueze. Ve dvanáctém kole Valentino Rossi převzal vedení v závodu a málem tam došlo k pádu, když Zarco předním kolem najel do Rossiho pravého ramene. To jezdce Yamahy Tech 3 stálo pozici, protože musel na brzdy čehož využil Marc Márquez. V závěru dvanáctého kola havaroval v sedmnácté zatáčce Maverick Viñales, lídr průběžného hodnocení královské kubatury. Karel Abraham byl šestnáctý a na body to neměl vůbec daleko. Do druhé poloviny závodu už nenajel Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing), který havaroval v sedmé zatáčce.

V šestnáctém kole se na druhou pozici posunul Danilo Petrucci, který na prvního Valentina Rossiho ztrácel něco přes sedm desetin. Třetí jel Marc Márquez, čtvrtý Johann Zarco. Dvě sekundy za vedoucí skupinkou pokračoval osamocený Andrea Dovizioso. Karel Abraham figuroval na patnácté pozici, ale jen necelé dvě desetiny měl za sebou jezdce tovární Suzuki Rinse. V osmnáctém kole havaroval Álvaro Bautista, který přišel o velmi dobrou šestou pozici, na kterou se posunul Cal Crutchlow. Andrea Dovizioso výrazně snižoval ztrátu na čtvrtého Zarca a z dvou sekund to byly najednou šest desetin.

Osm kol před cílem začali traťoví komisaři signalizovat bílou vlajkou, že při změně podmínek je možné zajet do boxů vyměnit motorku. Mezitím už Andrea Dovizioso předjel Johana Zarca, Marca Márqueze a jel třetí. Danilo Petrucci útočil na prvního Valentina Rossiho a Johann Zarco jako první zajel do boxů a na dráhu vyjel s motorkou nastavenou do mokrých podmínek. V boxech už probíhaly živě výměny motorek, ale první čtyři pokračovali na hladkém obutí. Bylo to o tom, kdo zajede do boxů jako první nebo spadne jako první.

V nájezdu do třiadvacátého kola šel do vedení Danilo Petrucci. Valentino Rossi pokračoval na druhé pozici, třetí jel Andrea Dovizioso a čtvrtý Marc Márquez. Tři sekundy za vedoucí čtveřicí byl Cal Crutchlow, šestý Jack Miller a sedmý Scott Redding. Karel Abraham zůstával na dráze bez výměny motorky a to mu nyní dávalo devátou pozici. Velká smůla pro Zarca, který dostal za překročení rychlosti v boxech, penalizaci průjezd boxovou uličkou. V předposledním kole dojel dvojici Andrea Dovizioso, Marca Márquez, jezdec LCR Hondy Cal Crutchlow. A začala pořádná bitva o třetí místo.

Do posledního kola najel jako první Valentino Rossi, druhý pokračoval Danilo Petrucci a třetí byl Cal Crutchlow. V Assenu drobně pršelo, takže pro všechny na hladkém obutí to bylo jak ruská ruleta. Poprvé letos vyhrává závod MotoGP Valentino Rossi, který v závěru odolal Petrucciho ataku. Druhé místo slaví Danilo Petrucci, třetí projel cílem Marc Márquez, jemuž se v posledních metrech podařilo překonat Cala Crutchlowa. Výborně zajel Karel Abraham, jenž si na konto připsal doposud nejlepší umístění v podobě sedmé pozice.

Motul TT Assen, MotoGP – Závod (26kol)
18°C, dráha suchá/mokrá, 25°C, vlhkost: 76%
1. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 41'41.149
2. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +0.063
3. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +5.201
4. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +5.243
5. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +5.327
6. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +23.390
7. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +36.982
8. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +37.058
9. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +37.166
10. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'01.929
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +1'09.384
12. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +1'10.121
13. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +1'10.344
14. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +1'35.655
15. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +1kolo
16. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +1kolo
17. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1kolo
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati 2kola
  # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati 9kol
  # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM 13kol
  # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 15kol
  # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 17kol
  # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 18kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
BNDL-76 přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist