Motorkáři se rozloučili se SuperSicem

Brněnský Automotodrom byl dnešní odpoledne dějištěm symbolického rozloučení s italským motocyklovým závodníkem Marcem Simoncellim.

Kapitoly článku

Jméno Marca Simoncelliho je spjato s brněnským Masarykovým okruhem několika významnými mezníky v jeho - bohužel tragicky předčasně ukončené - závodní kariéře.
V roce 2002 zde jel svůj první závod Grand Prix - pochopitelně v kubatuře stopětadvacítek -  a skončil na 27. místě. O rok později si polepšil a dojel v bodech jako 14. V roce 2004 pak sice skončil až 19., když si ale vyjel celkem překvapivě Pole position. Ovšem vše si vynahradil v sezóně 2005, kdy stál v Brně poprvé na bedně za třetí místo o pouhých 0,114 za druhým Mikou Kalliem.
Ve dvěstěpadesátkách se poprvé objevil na Masarykově okruhu v roce 2006 a umístil se na 9. místě, když po celý závod bojoval s Jakubem Smržem na identické motorce LE a nakonec ho v cíli porazil o 0,059 sekundy. O rok později Super-Sic v Brně pro pád nedojel. O další rok ale získal ve "dvěpade" své druhé brněnské podium, v dramatickém souboji vedoucího kvinteta ho od prvního místa Debona dělilo 0,325 sekundy a od druhého místa Bautisty pouhých 0,045 sekundy a na bednu se postavil jako třetí.  Pole position 2009 proměnil Simoncelli ve své jediné vítězství na Masarykově okruhu vůbec.
V královské kubatuře dojel Marco na Masecu při své premiéře roku 2010 jako 11., a letos zde slavil svou první bednu v MotoGP vůbec.
Na tomto symbolickém podiu dnešního dne bylo místo pouze pro jednoho jezdce, pro Marca Simoncelliho.
Celou akci zorganizovalo za velké podpory vedení Automotodromu - obrovský dík patří paní Ivaně Ulmanové a panu Karlovi Abrahamovi, který dal k dispozici celý areál - občanské sdružení Abajafans, především pánové Pavel Carda a Richard Zanáška, a počet lidí, kteří přišli na tuto vzpomínkovou akci na skvělého italského motocyklového závodníka Marca Simoncelliho, jsme společně odhadli na víc, než 1,5 tisíce.
Kromě Michala Šembery - na snímku - rozsvítili své svíčky i jezdci MotoGP Karel Abraham, Jakub Kornfeil či mistr ČR Karel Hanika.
Celý vzpomínkový obřad začal přesně ve 14 hodin, kdy se pravidelně startuje závod MotoGP. Po úvodních vzpomínkových slovech a minutě ticha za velkého sympaťáka Marca Simoncelliho se hrála italská státní hymna a pak už se na trať vydali jezdci na motocyklech.
Jen samotných motorkářů bylo přes 1 000.
A za zaváděcím vozidlem vyrazili na dva okruhy našeho dromu nejen motorkáři z celé ČR, ale i ze Slovenska a z Maďarska.
Tolik motorek během jednoho okruhu ještě Masarykův okruh nezažil. Kolem mě projížděli na cílové rovince v pěti až v šesti vedle sebe nepřetržitě přes čtyři minuty!

Nebýt toho, že šlo o tragickou vzpomínkovou událost, dalo by se napsat, že to byla fantastická podívaná.

Po skončení jízdy na uctění památky Marca Simoncelliho zamířili všichni opět spořádaně do paddocku. Ovšem zde už stáli frontu řidiči s auty, kteří rovněž dostali příležitost se na dromu svést.

Tak zase někdy na brněnském Automotodromu "Na shledanou", ale za úplně jiných okolností.

Ciao Marco - v Brně na Tebe nikdy nezapomeneme!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (60x):



TOPlist