MotoGP ve Valencii: Závod roku

Finálový závod letošní sezóny MotoGP bude závodem roku. Vždyť poprvé v historii na sebe narazí v jednom závodě už dva novopečení mistři světa.

Závod roku, tak lze bezesporu nazvat nedělních 30 kol královské kubatury na Automotodromu Ricarda Torma ve Valencii, tedy posledního závodu letošní skvělé sezóny MotoGP. 
 

Poprvé v historii na sebe totiž vzájemně narazí v jednom závodě dva aktuální mistři světa MotoGP a WSBK. A oba dva protagonisté pojedou na motocyklech stejné značky. Zatímco Valentino Rossi bude mít k dispozici svůj motocykl Fiat Yamaha, tak Ben Spies pojede další motocykl Yamaha, kterým bude třetí tovární bike v neutrálních - zřejmě modrých - barvách. 

Ovšem kromě superbikového mistra světa Bena Spiese, se budou chtít úspěšně rozloučit se sezónou - a nejraději tedy vítězstvím - také jezdci ze silného kvarteta MotoGP: domácí jezdci Dani Pedrosa a Jorge Lorenzo, nekorunovaný král posledních třech závodů Casey Stoner a pochopitelně už bez tlaku jedoucí devítinásobný šampion Valentino Rossi.


Dani PEDROSA: Na "Comunitat Valenciana Ricardo Tormo circuit" čeká Dani Pedrosu (24) díky vyprodanému stadionu především hodně hlasitá podpora domácích fanoušků. 

Grand Prix ve Valencii je pro Pedrosu opravdu domácím a hodně úspěšným závodem: Z 8 startů v závodech Grand Prix zde čtyřikrát z Pole position vyhrál, naposled závod MotoGP v roce 2007. 

Dani Pedrosa sice letos skončil v posledních čtyřech závodech GP vždy na stupních, ale přesto musel "odevzdat" své třetí místo v tabulce Caseymu Stonerovi a Ducati a ztrácí na na něho 11 bodů a tak tento trojnásobný mistr světa nemůže mít na neděli jinou taktiku, než jet prostě na vítězství. 

"Velmi se vždy těším na tento závod a letos tomu není jinak. Je to okruh, na kterém je radost jezdit. Právě těch hodně ostrých zatáček, to mám prostě rád. Ovšem zcela jedinečná je zde divácká atmosféra. Rok 2009 nebyl pro nás vůbec jednoduchý a neměli jsme prakticky vůbec šanci zasáhnout do boje o titul mistra světa. O to více bych se chtěl rozloučit se sezonou prvním místem.", říká tovární jezdec Repsol Hondy. 


Casey STONER: Skvělou bilanci po svém návratu chce potvrdit hattrickem australský tovární jezdec Ducati. Casey Stoner se propadl během sezóny na úplné dno a bylo mu dokonce vyčítáno, že už nechce více závodit na motocyklu. Po "gumové" prohře v Donnigtonu musel dokonce mistr světa z roku 2007 vyslechnout i následující názor: "Bylo to rozhodnutí muže, který už nemá zájem závodit na motocyklu", řekl tehdy bývalý jezdec MotoGP, Jeremy McWilliams ze Severního Irska. 

V dešti v Malajsii ovšem demonstroval Stoner své obrovské jezdecké umění a hodně připomněl svého krajana Micka Doohana. Hlavně však naznačil, že po svém suverenním vítězství o 14,6 sekund, je s ním nutno počítat v boji o mistrovský titul 2010. 

"Přitom to v pátek nebylo v Sepangu vůbec jednoduché. Neměl jsem vůbec žádný grip a musel jsem provést některé změny v nastavení a hlavně přejít na tvrdší pneumatiky. A třeba v Portugalsku jsem zjistil, že páčky a stupačky jsou nějak jinak nastavené. A teprve v Malajsii fungovala spojka tak, jak jsem zvyklý já. A pro brzdovou nožní páku stále ještě nemám tu mou ideální pozici. Dříve byla hodně nízko, nyní je zase daleko nahoře. Takže úplně perfektně se na mém motocyklu stále ještě necítím" říká dále Casey Stoner, jehož motocykl jel tři závody Mika Kallio.

"Nejvíce jsem ale rád, že ani tropické počasí v Sepangu mě vůbec nevadilo a nebyl jsem unavený. Prostě nemám nyní vůbec žádné fyzické problémy", těší se na finálový závod mistr světa z roku 2007.


Jorge LORENZO: Poslední dva závody se dalšímu Španělovi - Jorge Lorenzovi - příliš nevyvedly. V Austrálii do cíle - po pádu hned v první zatáčce - vůbec nedojel a v Malajsii definitivně prohrál svůj souboj o titul mistra světa. 

V posledním závodě by chtěl svým fanouškům svůj dluh nějak odčinit, přitom ale dobře ví, že Yamaze tento okruh moc nevyhovuje a on sám na něj také nemá ty nejlepší vzpomínky. K definitivnímu získání titulu vícemistra světa mu chybí zisk jednoho bodu! 

"Ještě nikdy jsem zde nevyhrál (nejlepším umístěním Lorenza je zde 2 .místo z 250-tek z roku 2005), ale to chci změnit. Naopak zde mám velmi dobré vzpomínky na rok 2006, kdy jsem se čtvrtým místem v cíli stal mistrem světa dvěstěpadesátek. Rok 2009 byl pro mě a pro Yamahu skvělým rokem a já ho chci oslavit se svými fanoušky při domácím závodě", komentoval "Pre" ke Grand Prix Valencie Jorge Lorenzo. 


Valentino ROSSI: Ani takový zkušený lišák, jakým Valentino Rossi určitě je, nezávodí rád pod tlakem! Proto mu přišlo velmi vhod, že si svůj letošní titul mistra světa zajistil už v Malajsii. Takže při posledním závodě letošního roku může jít prostě jen na start a závod si opravdu vychutnat.

"Byl to pro mě fantastický rok a před námi je pouze jeden víkend, než začneme s prací na rok 2010. V minulosti nebyla Valencia mým oblíbeným okruhem, také moje výsledky zde byly hodně špatné, ovšem v současné době se nacházím v plné formě a motocykl je výborný na všech drahách, tak proč by to nemělo fungovat i ve Valencii", říká letošní šampion, který má na Valencii nejhorší vzpomínky z roku 2006, kdy zde spadl, dojel pak do cíle jako 13. a o 5 bodů prohrál titul s Nicky Haydenem.
 
"Rozloučit se se sezonou před tak skvělou diváckou atmosférou a závodit jen pro svou radost", co více si mohu přát, řekl mj. Valentino Rossi.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist