MotoGP očima Steva Jenknera

Jak vidí doposavadní průběh královské kubatury ex-vítěz Grand Prix Steve Jenkner?

„Sezóna 2009 už nabrala plné obrátky a tak už můžeme pomalu hodnotit. Koho tedy můžeme jednoznačně považovat za největší favority? Po závodě v Barceloně je jedno jasné, Valentino znovu dokázal, že není vůbec „starý“, ba naopak. Jeho manévr byl neuvěřitelný, tu malou skulinku neviděl snad nikdo, tedy kromě Rossiho. A zřejmě ale ani on sám nevěřil, že to vyjde. Byl to nejlepší závod královské kubatury od loňského závodu v Laguna Seca.

Co se týká jeho největších konkurentů, tak jsou ve své podstatě dva a oba jsou na stejné úrovni. Jak Casey Stoner, tak Jorge Lorenzo jsou Rossimu velmi nebezpeční soupeři. Ovšem v případě Stonera pouze v případě, když Ducati funguje. V tom případě jede totiž Australan na 110% procent. V opačném případě není Stoner schopen jet na riziko, tak mentálně silný není ani on.
Ovšem s Lorenzem má Rossi poprvé ve své kariéře velkého soupeře ve vlastním týmu. Ale pozor, Valentino není pouze mistr jízdy, „The Doctor“ je i po stránce psychologické mistrem nad mistry. Doposud se mu dařilo, aby z jeho dat šlo k dispozici co nejméně informací ke stájovému kolegovi. Tento koncept ale letos neplatí. Lorenzo může bez problémů porovnávat data svá a Valentinova, neboť oba dva jedou pneu Bridgestone.

Největším pozitivním překvapením zatímní sezóny 2009 je ovšem Marco Melandri. Je totiž motivován, jako ještě nikdy. Chce ukázat celému světu, že ten loňský desater nebyl jeho vinou, ale měl co do činění s jeho loňským motocyklem.
To jen potvrzuje moje mínění o tom, že Hopkins a West odvedli vloni velmi dobrý vývojový „job“.

Velmi negativně probíhá zatím sezóna pro Nicky Haydena. Test v Barceloně dopadl ještě hůře než samotný nedělní závod. Výborné ale je, že Hayden je stále pozitivně naladěn a rozhodně se nevzdává. To je obrovský rozdíl proti loňskému Melandrimu.


Velmi dobré jsou výsledky testů Kallia a také Canepy. To totiž znamená, že kromě Stonera může s Ducati jezdit rychle i někdo jiný.

Největším skokanem sezóny je ovšem Gabor Talmacsi a jeho přestup do MotoGP. Můžeme doslova říci, že z 125-tek přeskočil přímo do MotoGP, neboť těch několik závodů v kubatuře 250 ccm byly pouze učednickým krokem. Ale Talmacsi udělal výborný skok ve své kariéře, jistě i zásluhou toho, že doma v Maďarsku testoval mnohokrát motocykly o obsahu 1000 ccm“
, ohodnotil ve svém blogu dosavadní průběh sezóny 2009 královské kubatury ex-komentátor Eurosportu Steve Jenkner.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist