MotoGP: Honda musí změnit kompletně svou strategii

Ex-mistr světa Wayne Gardner kritizuje závodní politiku Hondy a je přesvědčen, že Honda potřebuje jezdce typu Caseyho Stonera.

Australan Wayne Gardner, mistr světa 1987 na Rothmans Hondě, kritizuje celkem otevřeně strategii továrního týmu Repsol Honda v královské kubatuře MotoGP. „Honda je největší továrnou na motocykly a jako taková musí být schopna bojovat každý rok o titul mistra světa. A to od roku 2006 (naposled byl mistrem světa Nicky Hayden – pozn. redakce) není schopna. K tomu ale nemá Honda ani ty správné lidi a ani odpovídající strukturu“, říká celkem jasně Wayne Gardner, který byl ve své závodní době přezdíván pro svou preciznost „Mister 110%“.


„Při závodech na Phillip Islandu jsem se zeptal Daniho Pedrosy a Alberta Puige, co vlastně Hondě chybí? Znám totiž velmi dobře interní politické cesty u HRC a jsem přesvědčen, že Top management HRC není schopen dát žádnou jasnou vedoucí linii. Ztratili prostě orientaci a za kormidlem nestojí žádný muž. Je to neřízená loď bez kapitána“,
je hodně tvrdý bývalý tovární jezdec Hondy Wayne Gardner.


Gardner si dále myslí, že u HRC je nutno hodně změnit: „Musí se promyslet úplně nová strategie. HRC musí angažovat vítězné jezdce typu Caseyho Stonera.Ten je neuvěřitelně rychlý a bojovný. Potom potřebují u továrního týmu technika, který je schopen z jezdce dostat všechny potřebné informace. Tedy někoho, kdo rozumí tomu, co se vlastně na dráze odehrává. A u týmového managementu musí být někdo, kdo zase rozumí evropské mentalitě. Je mi líto říkat něco takového, ale s japonským managementem to nemůže fungovat. Jinak Casey je dnes jediný jezdec, který dokáže porážet Valentina. Rád bych ho jednou viděl na motocyklu, který mu umožní více citu pro jízdu, než Ducati. Myslím si, že i Rossi a Lorenzo by měli s Ducati plné ruce práce. A to i přesto, že Ducati má velmi dobrou elektroniku. Casey má výhodu, že už od svých 5 let jezdil závody Dirt-Track a je tedy zvyklý, řídit těžké motocykly za svízelných podmínek“, doplňuje celou svou kritiku Wayne Gardner.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist