MotoGP: Americký projekt MotoCzysz...

Věčný snílek Michael Czysz má už několik let sen o vstupu čistě amerického motocyklu do světa závodění MotoGP.

Tento jeho projekt znovu ožil po oznámení, že od roku 2012 pojedou v MotoGP motocykly o obsahu 1000 ccm. Američan Michael Czysz byl jeden z prvních, kdo reagoval na zprávu FIM o zavedení motocyklů o obsahu 1000 ccm od roku 2012 do královské kubatury. Ve svém blogu na své webové stránce říká, že: "Myslím si, že s těmito parametry: vrtání 81mm, 4 válce můžeme do roku 2012 připravit motocykl tak, abychom byli na startu".


Tyto hodně rámcová pravidla plně odpovídají motocyklu MotoCzysz, když v roce 2007 změna na motocykly MotoGP o obsahu 800 ccm původní záměr zmařila. MotoCzysz experimentoval už před několika lety s vrtáním 82mm. 

Ovšem americký konstruktér a jezdec se nevyhýbá ani kritice na FIM, neboť říká, že se během 10-ti let už třikrát měnil reglement královské kubatury o použitých motorkách. 

Motocykl "MotoCzysz C1" je projektem Michaela Czysze, který začal už před několika lety s účelem vyvinout americký motocykl, který by byl výzvou pro japonské značky. 

Při vůbec prvním závodě Red Bull US Grand Prix v Laguně Sece už "C1" debutoval, ovšem byl to pouze omezený počet předváděcích kol. A motocykl už testoval třeba Jeremy McWilliams a byl s  C1 velmi spokojen. 

Se zavedením MotoGP o obsahu 800 ccm se tehdy vývoj přesměroval na závody mistrovství USA s bateriemi poháněnými motory, tedy motocykl označený jako "E1pc".

"Sezóna 2012 je pro nás velkou šancí. MotoCzysz je pouze základem a nyní máme dostatek času k vývoji motocyklu.  Lepší možnost jsme ještě neměli", říká dále Czysz.



Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist