MotoGP 2013: Polovina startovního pole budou motocykly CR

Všechny otázky týkající se startovního roštu MotoGP 2013 jsou vyjasněny, všechny týmy už oznámily své piloty na příští sezonu. V královské kubatuře pojede celkem 24 jezdců, z toho plnou polovinu vytvoří jezdci s motocykly Claiming-Rule.

S předpokládaným přestupem našeho Lukáše Peška do týmu Iodaracing je 24-členné startovní pole královské kubatury MotoGP na příští sezonu ještě před Vánocemi kompletní. To znamená o tři stabilní jezdce více než letos. Velkou zásluhu na tom mají týmy CRT: Iodaracing, Paul Bird Motorsport a NGM Forward Racing, kterým se podařilo zvýšit počet jezdců v týmu z jednoho na dva.

Týmy Claiming-Rule jsou navíc zodpovědny v tom dobrém slova smyslu i za to, že startovní rošt MotoGP 2013 nebude vypadat tak chudě, jako v sezoně 2011, kdy někdy závodilo méně než 15 jezdců. 

Motocykly Claiming-Rule jsou vybaveny speciálně vyladěnými, ovšem na motocyklovém trhu dostupnými motory, když podvozky pocházejí buď od továrny Aprilia, nebo si je týmy sami staví. Jezdci CRT mohou závodit s 24-litrovou nádrží, tedy mohou použít 3 litry více, než piloti s prototypy. Kromě toho mohou využít 12 motorů na sezonu, zatímco tovární piloti se musí spokojit se šesti. Pro oba typy je danný jednotný objem, tedy 1000 ccm, maximální počet válců čtyři a maximální vrtání 81 mm.

Název Claiming Rule je od zavedení těchto motocyklů úplným nesmyslem, neboť tento reglement není v praxi uplatňován.
2013 tvoří týmy CR celou jednu polovinu startovního pole. Dva motocykly Suter-BMW uvidíme v boxu Came Iodaracing (Danilo Petrucci, Lukáš Pešek). Forward (Colin Edwards, Claudio Corti) změnil motocykl Suter za FTR-Kawasaki, stejnou kombinaci využívá i Avintia Blusens (Hiroshi Aoyama, Héctor Barberá), ovšem pod jménem BQR. U Go&Fun Fausta Gresiniho obdrží Bryan Staring bike FTR-Honda, ve stáji Paula Birda bude sedět Michael Laverty na motocyklu vybaveném vlastním šasím a motorem Aprilia. Druhý motocykl u Birda je potom ART-Aprilia, kterou bude pilotovat Yonny Hernández. Ostatně ART-Aprilia byla v roce nejlepším motocyklem CR, takže i v sezoně 2013 mu bude důvěřovat Power Electronics Aspar (Aleix Espargaró, Randy de Puniet).

Na motocykl ART-Aprilia přešel i český tým Cardion AB Motoracing (Karel Abraham), který letos hodně a někdy docela beznadějně zápolil s prototypem Ducati.

Vedle našeho Cardionu je už pouze jeden tým s jedním pilotem, a sice LCR Honda se Stefanem Bradlem. Kromě tohoto Němce pojedou další dvě Hondy tovární stáj Repsol Honda (Dani Pedrosa, Marc Márquez) a také Alvaro Bautista u Go&Fun Gresini. Kvarteto s motocykly Yamaha tvoří tovární tým s mistrem světa Jorge Lorenzem a s navrátilcem Valentinem Rossim a dále Monster Yamaha Tech3 s dvojicí Cal Crutchlow/Bradley Smith. Pramac-Ducati (Ben Spies, Andrea Iannone) a tovární tým (Andrea Dovizioso, Nicky Hayden) nasadí čtyři motocykly Ducati.

Při prvním závodě nové úvodní sezony tak uvidíme na startovním roštu v Kataru celkem šest Rookie MotoGP: Márquez, Iannone, Smith, Staring, Laverty und Pesek.

MotoGP World Championship 2013

4- Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati
5- Colin Edwards – NGM Mobile Forward Racing – FTR Kawasaki (CRT)
6- Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda
7- Hiroshi Aoyama – Avintia Blusens – BQR FTR (CRT)
8- Hector Barbera – Avintia Blusens – BQR FTR (CRT)
9- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW (CRT)
11- Ben Spies – Pramac Racing Team – Ducati
14- Randy De Puniet – Power Electronics Aspar – ART (CRT)
17- Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – ART (CRT)
19- Alvaro Bautista – Go & Fun Honda Gresini – Honda
26- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda
29- Andrea Iannone – Pramac Racing Team – Ducati
33- Michael Laverty – Paul Bird Motorsport – PBM (CRT)
35- Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha
38- Bradley Smith – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha
41- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART (CRT)
46- Valentino Rossi – Yamaha Factory Racing – Yamaha
52- Lukáš Pešek - CAME Iodaracing Project - Ioda Suter BMW (CRT)
67- Bryan Staring – Go & Fun Honda Gresini – FTR Honda (CRT)
68- Yonny Hernandez – Paul Bird Motorsport – ART (CRT)
69- Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati
71- Claudio Corti – NGM Mobile Forward Racing – FTR Kawasaki (CRT)
93- Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda
99- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist