Moto2 a 125 ccm - aneb co přineslo posledních 168 hodin

Hlavní událostí z českého pohledu je jednání Lukáše Peška s týmem Matteoni Racing a ovšem i ukončení projektu Moto2 ze strany Aprilie.

Lukáš Pešek pojede asi za Matteoniho


Jasno o své budoucnosti by měl mít brzy i pražský pilot a dvojnásobný vítěz závodů Grand Prix ve stopětadvacítkách z roku 2007, Lukáš Pešek. A ačkoliv to ještě sám jezdec nepotvrdil, ba naopak, tak všechny zahraniční servery tuto informaci berou jako hotovou věc. Lukáš Pešek bude mít k dispozici šasí japonské firmy Moriwaki. Mechanici týmu Matteoni budou 3 dny v továrně Moriwaki v Japonsku, aby se dokonale sžili s technikou nového motocyklu a potom teprve bude na programu testování. 

Testy FTR



FTR Moto-Team testoval ve španělské Almerii. Kromě testovacího jezdce Graema Gowlanda se na "M209" mohli "svést" i další piloti: Jeremy McWilliams, Eugene Laverty, Arne Tode, Scott Redding, Gino Rea a Kev Coghlan. 

Ex-pilot MotoGP McWilliams jezdil letos IDM, Laverty je vícemistrem světa supersportů, Tode mnohonásobným mistrem Německa, Rea šampionem kubatury "Stocksport 600", Redding pak jezdcem MS do 125ccm a vítězem závodu Grand Prix a Coghlan je už prakticky novým vítězem CEVu v supersportech. 

Ricky Cardus pojede v týmu Hayate
 


Tým Hayate už oznámil jednoho ze dvou jezdců svého týmu na rok 2010. Je jím Ricky Cardus, tedy člen známé motocyklové rodiny a syn bývalého továrního jezdce Hondy Carlose Carduse - vícemistra světa dvěstěpadesátek z roku 1990. Carduse jr. známe z několika startů v Grand Prix, kdy jel na divokou kartu závody stopětadvacítek.

Týmovou jedničkou Hayate by měl být Francouz Jules Cluzel - 12. jezdec MS 2009 ve dvěstěpadesátkách.

Anthony West na MZ - Moto2


Australský jezdec Anthony West měl s motocyklem MZ - což je přepracovaná supersportová Honda jeho dosavadního týmu Stiggy Honda - testovat ve Španělsku motocykl MZ - Moto2 a zúčastnit se i posledního závodu CEVu ve Valencii. Ovšem na novém motocyklu se objevily "školácké chyby" a tak West objel v prvním tréninku pouhá 2 kola, ve druhém pak kol 10. Problémem byl vidlice, která je prototypem od Martina Wimmera. "Měl jsem dojem, že se při zatáčení otáčí ještě sama", řekl australský jezdec. 

Ačkoliv MZ neobrdžela doposud žádné místo v provizorní listině Moto2 (byla ovšem na tkzv. čekací listině) na rok 2010, tak noví majitelé "východoněmecké továrny MZ" Martin Wimmer a Ralf Waldmann doufají, že se tak ještě stane.

 Niccolo Canepa podepsal u týmu Scot Racing 


Letošní 16. jezdec tabulky MS královské kubatury MotoGP, Ital Niccolo Canepa, podepsal smlouvu s týmem Scot Racing. Tento tým bude používat vlastní šasí pod jménem "Motobike GP2-09". O druhém jezdci se stále jedná.

Tým Mapfre Aspar na motocyklech BQR



Po už zmiňovaném, ale doposud nepotvrzeném odchodu továrny Aprilia ze třídy Moto2, testovali Julián Simón a Mike di Meglio motocykly se šasím BQR na okruhu ve Valencii. 

Aktuální složení týmů Moto2 najdete zde

Johann Zarco vyhrál v Jerezu


Francouz Johann Zarco (svěřenec Gabora Talmacsiho) ze stáje WTR San Marino vyhrál předposlední závodu španělského mistrovství v Jerezu.

Trojice Bainet Derbi je známá


Španěl Efren Vazquez doplnil trojici jezdců, která pojede v příštím roce na továrních motocyklech Derbi v týmu Bainet Derbi. Už předtím podepsali smlouvu s týmovým manažérem Herri Torrontegui, ex-pilotem Grand Prix, španělští jezdci Pol Espargaro a Luis Salom. 

Randy Krumenacher zůstává 


Švýcarský jezdec Randy Krummenacher podepsal novou smlouvu se svým dosavadním týmem "DeGraaf Grand Prix" holandského manažéra Arie Molenaara a pojede tovární motocykl Aprilia RSA. Bývalý oficiální tovární jezdec KTM se po svém těžkém zranění na bikerovém kole MTB vloni v létě - natržená slezina - už nedostal do patřičné formy a letos mu patřila v MS až 21. příčka. 

Danny Webb k Ponsovi



Naproti tomu jeho dosavadní týmový kolega Danny Webb (MS 2009 - 17.) opouští tuto nizozemskou stáj a pojede v roce 2010 za tým Sita Ponse - WRB - se kterým už testoval  tento týden ve Valencii.   

Loncin i v roce 2010



Čínská stáj "Loncin-125-GP-Team" získala letos díky zkušenému Japonci Tomoyoshimu Koyamovi celkem 17 mistrovských bodů.  To je hodně málo a týmový šéf
Nicola Casadei také spokojen nebyl. Motor který vznikl v "Engines Engineeringů v Bologni nebyl dostatečně rychlý a také jeho spolehlivost nebyla jeho silnou stránkou. Ačkoliv finanční možnosti týmového manažéra Nicoli Casadeie jsou hodně omezené,  tak se tento tým objeví i v roce 2010 na startu se dvěma jezdci: "V každém případě jsme skončili na 5. místě v poháru konstruktérů" říká italský šéf. 

Faktem ale je, že Koyama vyhrál v roce 2007 na motocyklu KTM v Barceloně a letos skončil až na 24. místě a jak Francouz Alexis Masbou, tak náš Jakub Kornfeil, v MS nebodovali. 

Aktuální složení týmů kubatury do 125 ccm najdete zde

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist