Mistr světa: Jorge Lorenzo

Dva tituly už měl Jorge Lorenzo na svém kontě, dnes ale získal ten nejdůležitější, když jako druhý Španěl v historii mistrovství světa se stal mistrem světa královské kubatury.

Mallorčan Jorge Lorenzo jel svou první Grand Prix v Jerezu 2002, když mu nebylo ještě ani 15 let a dostal tehdy výjimku. Faktem je také, že se na kariéru motocyklového profesionálního závodníka připravoval už od útlého mládí, když mu bylo 6 let, tak se třeba při snídani učil se svým otcem podávat rozhovory pro média...


Po třech letech závodění v "malorážkách" na Derbi - nejlépe skončil v 2004 jako 4., dokázal hned ve své druhé sezóně vyhrát v Brazilii a o rok později přidal další tři první místa.

Potom přestoupil na další tři roky do dvěstěpadesátek. Nejdříve jezdil na Hondě (2005 - celkově 5.), a potom dva roky s Aprilií. Zatímco na Hondě se mu vyhrát nepodařilo, tak s italským motocyklem si rozuměl daleko lépe a během dvou sezón nejenže vyhrál celkem 17 závodů Grand Prix třídy do 250 ccm, ale stal se i dvojnásobným mistrem světa.


Pochopitelně, že následoval další přestup a to do královské kubatury, rovnou do továrního týmu Yamaha. Hned ve své první sezóně v MotoGP dokázal vyhrát "Chorche" závod Grand Prix kubatury MotoGP, přičemž to bylo v jeho teprve třetím závodě této kubatury - v portugalském Estorilu. Ve svém první sezóně mezi absolutní elitou získal ještě dalších 5 podiových umístění a to znamenalo celkově velmi kvalitní 4. místo celkově.

O rok později už vyhrál dvojnásobný mistr světa střední třídy Lorenzo celkem 4x a k tomu si připsal dalších osm "beden". Po skončení sezóny pak z toho byl titul vicemistra světa. 


Letošní sezóna pro něho začala fantasticky. Ačkoliv musel kvůli zranění vynechat testy v Sepangu, tak i se zraněnou pravou rukou dojel hned v úvodu v Losailu jako druhý. Pak následovala dvě první místa, když porazil i mistra světa Valentina Rossiho. Ovšem od následujícího Mugella byl Vale zraněný a Mallorčan se naopak mohl všem prokázat fantastickou sňůrou, neboť vyhrál ve Velké Británii, Nizozemsku a doma v Katalányi. Následovalo druhé místo na Sachsenringu a další dvě vítězství v Laguně Sece a také konečně u nás v Brně. Třetí místo v Indy, druhé v Misanu a dvě čtvrtá v Aragonu a naposled po fantastickém boji s Rossim v Motegi, mu nyní stačilo při zranění Pedrosy získat v Sepangu 6 bodů. Jelikož dojel v Sepangu bezpečně jako třetí, tak se už tři závody před koncem sezóny 20010 stal po zásluze mistrem světa MotoGP, když dokázal dojet ve 12 závodech po sobě na podiové umístění. 


"Je to můj první titul mistra světa v královské kubatuře a tím se mně splnil jeden velký sen. Je to to nejvyšší, co může jezdec dokázat ve své kariéře, takže to musíme také pořádně oslavit a užít si tyto hodiny. Momentálně jsem ale unaven a musím několik minut přemýšlet, co jsem vlastně dokázal"
, řekl teprve 23-letý tovární jezdec Yamahy, který nedávno podepsal smlouvu s Yamahou na další dva roky.

"Perfektní by samozřejmě bylo, kdybych dnes vyhrál, ale to nebylo dnes vůbec důležité. Bylo by to totiž hodně velké riziko, zkusit dnes vyhrát závod", komentoval dnešek Jorge Lorenzo. 


"Motocyklové závody jsou mým osudem a také mým jobem. Je to ale také hra, proto jsem držel tabuli 'Game Over' hodně vysoko. Dneškem pro mě ale skončila tato sezóna a já se stal mistrem světa. Když jsem před roky začínal ve třídě do 125 ccm, tak jsem dojel skoro poslední (
22. místo - pozn. Bosso). A nyní během osmi let jsem se stal mistrem světa v MotoGP. Je opravdu neuvěřitelné, jak se svět změnil. Samozřejmě, měl jsem také štěstí, dobré motorky a dobré týmy. Jistě, tato sezóna pro mě nezačala v zimě nejlépe, když jsem si zlomil prst, ale skončila pro mě fantasticky. Pokud bych měl zvolit mé nejlepší tři letošní závody, tak "1" byl rozhodně Jerez, neboť jsem tam vyhrál vůbec poprvé. Dále Silverstone - tam jsem asi jel svůj nejagresívnější závod a byl jsem také hodně rychlý. A konečně zde v Sepangu, to zas bylo hodně důležité pro mistrovství světa", zamyslel se Jorge Lorenzo nejen nad letošní sezonou.


"Nevím, jestli budu vozit příští rok číslo "1". Pokud mě napadne nějaký dobrý design, tak ano. Jinak ale zůstanu u čísla "99". Mistr světa to zní neuvěřitelně a já jsem velmi spokojený. Připadám si jako král celého světa",
uzavřel tento pro něho výjimečný den mistr světa Jorge Lorenzo.

VELKÁ GRATULACE JORGE LORENZOVI!!!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist