Mika Kallio vers. Thomas Lüthi

Je jedno kdo se stane Mistrem světa, jisté je to, že se budou přepisovat dějiny státu, ze kterého tento šampión vzejde.

23 bodů náskoku si přiváží do Valencii švýcarský jezdec Thomas Lüthi, který je ve vedení celkové klasifikace Mistrovství světa třídy 125 ccm. Těchto 23 bodů mu dává velkou šanci k splnění snů a tak se podívejme na několik statistik v podobě švýcarských jezdců.
* Lüthi by se stal nejmladším švýcarským jezdcem, který získal titul Mistra světa silničních motocyklů v jakékoliv třídě.
* Ve věku 19 let a 61 dnů by se stal šestým nejmladším jezdcem, který vyhrál světový titul. Mladší byli pouze: Loris Capirossi, Daniel Pedrosa, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso a Manuel Poggiali.
* Lüthi by se stal prvním švýcarským jezdcem, který získal titul ve třídě 125 ccm od roku 1966, kdy se v této třídě radoval Luigi Taveni.
* Také by se stal prvním švýcarským jezdcem, který získal titul v nějaké ze solových kategoriích Grand Prix od roku 1985, kdy se ve třídě 80 ccm radoval Stefan Dörflinger.
* Bylo by to poprvé, kdy se podařilo získat Hondě tři po sobě jdoucí tituly mezi jezdci třídy 125 ccm.
Z titulu ve třídě 125 ccm se může radovat ještě i finský jezdec Mika Kalilo, který však musí bezpodmínečně zvítězit a poté doufat, že Thomas Lüthi nezíská více jak dva body. Pokud by Kalilo zvítězil, vylepšil by naopak statistiku finských jezdců.
* Vítězství Miky Kallia v Grand Prix Portugalska bylo premiérové vítězství finského jezdce v závodě třídy 125 ccm.
* Vítězství Miky Kallia v Portugalsku bylo také první vítězství finského jezdce od roku 1975, kdy se v jugoslávské Opatiji radoval v závodě třídy 350 ccm Pentti Korhonen.
* Vítězství Miky Kallia v kvalifikaci na Grand Prix Portugalska bylo první vítězství finského jezdce v kvalifikaci třídy 125 ccm.
* Pokud Kalilo získá titul Mistra světa, bude to první titul finského jezdce ve třídě 125 ccm.
* Pokud Kalilo získá titul, bude to od roku 1972 první titul finského jezdce (naposledy v roce 1972 Jarno Saarinen ve třídě 250 ccm).
* Bylo by to také poprvé, kdy by se z titulu radoval jezdec na motocyklu KTM.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist