Měl jsem šanci, která se už nemusí opakovat, říká zklamaný Espargaró

Španěl Aleix Espargaró (Aprilia) startoval do závodu japonské Grand Prix šestý a vzhledem ke kondici svých soupeřů v boji o titul mistra světa cítil, že by mohl usilovat o stupně vítězů. Všechny naděje ale pro Espargara skončily, když najel do zahřívacího kola před startem a zjistil, že mu jeho motorka nejede jak by měla. Espargaro musel do boxů pro druhou, ale ta měla měkkou zadní pneumatiku s níž Espargaró nedokázal zajet lépe než na šestnácté místo.

V Japonsku to nebyl ideální víkend ani pro lídra Fabia Quartarara (Yamaha) ani pro průběžně druhého Francesca Bagnaia. Velkou šanci cítil Aleix Espargaró (Aprilia Racing), který získával na jistotě s každým výjezdem na trať. Bohužel jezdec tovární Aprilie nedokázal využít, slabší kondice svých soupeřů, protože měl technický problém krátce před startem.

„Uvědomil jsem si, že v zahřívacím kole je něco špatně,” prozradil po závodě zklamaný Aleix Espargaró. „Říkáme tomu Eco mapa, abychom šetřili palivo, motorka pak nejede víc jak stovkou a maximum je tam pět tisíc otáček. Aktivuje to ručně technik. V zahřívacím kole jsem vyzkoušel vše co se jen dalo, ale prostě to nefungovalo. V boxech jsem vzal druhou motorku, ale ta měla měkkou zadní pneumatiku a s ní se jet nedá. Technik za mnou hned přišel, aby se mi omluvil a já ho objal. Nicméně toto nedopatření nás v šampionátu stálo hodně.”

„Věděl jsem hned od začátku, že to nepůjde. Druhá motorka prostě tlačila na předek. Jen jsem se snažil zůstat na trati. Byl jsem také hodně nervózní a dělal spoustu chyb. Škoda, je to velká, velká chyba a to se nesmí stávat. Ale jsme jenom lidé. Jsme tým a budeme se snažit vyhrát titul. Celý tým tvrdě pracoval a bude pracovat až do konce šampionátu, který budeme chtít vyhrát,”
řekl Espargaró, který si vzhledem ke kondici rivalů a povětrnostním podmínkám stoprocentně věřil ve vítězství v závodě.

Nakonec nejbližší soupeři v boji o titul neměli svůj den, když Fabio Quartararo skončil osmý a Francesco Bagnaia v posledním kole spadl. Pro Aleixe Espargara je to ale o to větší rána, že toho nevyužil. „Toto je ještě horší,” potvrdil Espargaró. „Pro mě je to horší, protože jsem přišel o velkou šanci. Kdyby dojeli první a druhý, bylo by to pro šampionát horší, ale nebyl bych tak smutný. Ale jsem hodně smutný, protože jsem věděl, že dnes jsem byl rychlejší než oni. A je velmi těžké být rychlejší než Pecco a Fabio, je to pro mě velmi vzácné. Takže to byla velká škoda. V dalších závodech už zbývá jen možnost vyhrát. Fabio má stále velký náskok a zbývají už jen čtyři závody. Často se říká, že Aprilia je bomba, ale není to ani Ducati, ani Yamaha, a koneckonců nejsem Marc Márquez, takže to, že jsem v pořadí tam, kde nyní jsem, mě v této sezoně stálo opravdu hodně sil.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist