Márquez je nejmladším držitelem čtyř titulů MotoGP v historii

Třetím místem v závodu Grand Prix Valencie dosáhl Marc Márquez na šestý titul, čtvrtý v královské kubatuře MotoGP. Márquez je nyní nejmladším závodníkem v historii šampionátu, kterému se podařilo za deset let závodění v mistrovství světa získat šest titulů a z toho čtyři v královské kubatuře. Čtyřiadvacetiletý Španěl je nyní na tom s šesti tituly stejně jako Jim Redman a Geoff Duke.

  • nejmladším držitelem čtyř titulů královské kubatury byl doteď Mike Hailwood, jemuž bylo 25 let a 107 dnů, když v roce 1965 vyhrál čtvrtý titul. Marcu Márquezovi je dnes 24 let a 268 dnů
     
  • Marc Márquez je také nejmladším jezdcem v historii, jenž dosáhl na šest titulů celkově. Dosud byl nejmladší Valentino Rossi, jemuž bylo při zisku celkem šestého titulu v roce 2004 (MotoGP) 25 let a 244 dnů.
     
  • všechny čtyři světové tituly vyhrál Marc Márquez v sedle Hondy. Pouze jeden jezdec jich s Hondou získal víc a to Mick Doohan, který slavil titul celkem pětkrát.
     
  • pouze jeden Španěl získal víc světových titulů než Márquez. Byl to Angel Nieto, jenž získal třináct světových prvenství v období let 1969 a 1984.
     
  • v posledních osmi letech Marc Márquez v sezoně vyhrál minimálně pět závodů Grand Prix (125, Moto2, MotoGP). Je prvním jezdcem, který něco takového v historii šampionátu dokázal. Pouze Mike Hailwood vyhrál minimálně pět závodů po dobu sedmi let všemi třídami.
     
  • od začátku kariéry v mistrovství světa získal Marc Márquez neuvěřitelných 73 pole position
Autor článku obdržel prémii 0.2 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
marekmoucek přispěl -0.3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist