Márquez chce bydlet v Andoře, fanoušci to nesou těžce

Čtyřnásobný světový šampion Marc Márquez kupuje ve svých jednadvaceti letech svůj vlastní dům, který ale není v jeho rodném městě Cervera, ale přibližně 150 kilometrů severněji v Andoře. Rozhodnutí jezdce tovární Hondy ale u řady krajanů vzbudilo nevoli, že se chce tímto způsobem vyhnout placení daní ve Španělsku.

Důvodem jeho stěhování má být rostoucí popularita a s tím spojené různé nepříjemnosti v běžném životě. Každý je nicméně přesvědčen, že tím hlavním důvodem jsou daně, které mají v knížectví s rozlohou necelých pěti set kilometrů čtverečních o hodně nižší.

Faktem je, že u tovární Hondy si Marc Márquez vydělá nějakých deset milionů euro ročně. Ve Španělsku by na daních zaplatil kolem pěti miliónů euro, zatímco v Andoře třicet tisíc euro. Pokud k tomu ještě připočítáme nějaké ty příjmy za reklamu, celkem výrazná úspora.
Aby Španěl získal status trvale žijícího rezidenta a z tohoto vyplývající výhody v placení daní, musí Marc Márquez jasně prokázat, že na území Andorry stráví v jednom roce celkem 183 dnů. Pokud by tomu tak nebylo, měl by problémy s finančním úřadem.

O tom by mohl vyprávět Valentino Rossi, který měl od roku 2000 trvalé bydliště ve Velké Británii, ale finanční úřad mu dokázal, že většinu času trávil doma. Italové mu nic nedarovali, jezdec Yamahy musel platit v desítkách milionů eur a nakonec se vrátil zpátky do Itálie, aby pokuta nebyla astronomická. Před soudem skončil v roce 2012 Marco Melandri, jenž také bydlel v Anglii a problémy s placením daní v Itálii řešili také jezdci bydlící v  Monaku Loris Capirossi a Max Biaggi.

Je jasné, že na Marca Márqueze nyní zaměří španělský daňový úřad velkou pozornost. Ovšem není jediný, kdo bude v Andoře bydlet, protože už teď je tam například Aleix a Pol Espargaró, Leon Camier nebo Bradley Smith. Třeba jezdec Yamahy Jorge Lorenzo také zažil hněv fanoušků, když před dvěma, třemi lety detailně představil svoji luxusní vilu v Barceloně. Video tehdy vzbudilo takovou nevoli, že ji Španěl nakonec prodal a odstěhoval se do Švýcarska. Pod Alpami mimo jiné bydlí také jezdec formule jedna Fernando Alonso nebo cyklista Alberto Contador.
V současné době to v Evropě není bohužel ideální. Ekonomiky jednotlivých zemí zápasí s problémy a Španělsko není výjimkou. Fakt, že Marc Márquez v této době Španělsko opouští a chce bydlet jinde, nese řada jeho fanoušků moc těžce a ne jednou zaznělo z jejich úst nebo na sociálních sítích slovo zrádce. Navíc Španělsko bojuje o svoji celistvost, protože třeba Katalánci chtějí samostatnost a Marc Márquez už měl dříve problémy, když po vítězství v závodu slavil s vlajkou Španělska. Je docela možné, že se chce vyhnout i tomu, aby bylo jeho jméno zneužito pro politické účely.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist