Marc Márquez slaví pětadvacet let

Úřadující mistr světa Marc Márquez (17.2.1993) slaví v sobotu své 25.narozeniny. Podobně jak včera Valentino Rossi ani on nemá šanci je oslavit ve velkém stylu s přáteli doma, protože je nyní v Thajsku, kde probíhá druhý oficiální IRTA test královské kubatury. Přesto pro jezdce Márquezova kalibru je tím nejlepším dárkem jízda v sedle své RC213V.

Španěl Marc Márquez ve svých pětadvaceti dosáhl mnohé a byl to on, kdo přepisoval historické tabulky motocyklového šampionátu. Titul v třídě do 125ccm vyhrál v roce 2010, titul v šestistovkách získal v roce 2012 a první titul MotoGP slavil hned v premiérové sezoně 2013. Dnes je šestinásobným mistrem světa silničních motocyklů.

V celé historii světového šampionátu byl Marc Márquez teprve druhým nejmladším jezdcem na stupních vítězů (15let). Rovněž byl druhým nejmladším jezdcem seriálu, jemuž se podařilo získat titul mistra světa, když vyhrál v třídě do 125ccm.

V královské kubatuře stále překonává jednotlivé milníky a legendy Grand Prix. V roce 2013 se stal historicky nejmladším jezdcem (20let+63dnů), který vyhrál závod královské kubatury. Poté co získal titul se stal nejmladším šampionem v historii (20let+266dnů). V roce 2014 se stal nejmladším jezdcem (21let+174dnů) v historii královské kubatury, jemuž se podařilo vyhrát deset závodů v řadě.

V roce 2017 Márquez vyhrává šestý titul mistra světa a je ve skupině deseti nejlepších jezdců historie. Je na tom stejně jako Geoff Duke a Jim Redman, sedm titulů má na kontě John Surtees a Phil Read, devítinásobní šampioni jsou Carlo Ubbiali, Mike Hailwood a Valentino Rossi, následuje Ángel Nieto (12+1) a s patnácti tituly Giacomo Agostini.

V královské kubatuře je Marc Márquez osmým jezdcem s čtyřmi a více tituly mitra světa, což odpovídá výkonům jezdců Geoff Duke, John Surtees, Mike Hailwood a Eddie Lawson. Mick Doohan má pět titulm, Valentino Rossi sedm a Giacomo Agostini osm.

Marc Márquez je sedmý nejúspěšnější v počtu vítězství v závodech královské kubatury. Co se týče vítězství ve všech třídách je šestým nejúspěšnějším. Je nejmladším jezdcem (24let+240dnů), který dosáhl na milník sta umístění na stupních vítězů. Před ním byl první Valentino Rossi jemuž se to podařilo v době, kdy mu bylo 25 let a 244 dnů.

Co se týče startů z pole position (73x), je Marc Márquez nejúspěšnějším jezdcem v historii.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist