Marc Márquez si zlomil pažní kost. V Barceloně podstoupí operaci

Úvod sezóny nedopadl pro Marca Márqueze šťastně. Čtyři kola před cílem dostal nepříjemný highsider a následně do něj při pádu narazil jeho motocykl. Španělský závodník utrpěl zlomeninu pažní kosti a bude muset podstoupit operaci.

Na letošní závod v Jerezu nebude Marc Márquez rád vzpomínat. Hned v jeho úvodu předvedl televizním divákům jednu ze svých pověstných záchran, když zvedl motocykl ze 67stupňového úhlu a následně se dokázal po projetí kačírkem vrátit zpět na trať.

Posléze se díky své stíhací jízdě dostal ze šestnácté až na třetí pozici, v boji o stříbrnou příčku však utrpěl highsider a nepříjemně upadl. Z kačírku ještě odešel po svých, z okruhu už jej však odvážela sanitka.

V nemocnici postoupil úřadující mistr světa rentgenové vyšetření, které potvrdilo zlomeninu pažní kosti. Do neděle zůstane španělský závodník v Jerezu na pozorování, a poté bude převezen do Barcelony, kde v úterý podstoupí operaci.


„Zdá se, že úraz Marca Márqueze způsobil přímý dopad zadní pneumatiky na jeho pravou paži. Došlo k jejímu kompletnímu zlomení. Přestože není zcela přemístěna, mohlo dojít k paréze radiálního nervu, ale to si nejsme jistí,“ uvedl doktor Xavier Mir.

Pokud by se paréza potvrdila, mohla by zkomplikovat Španělovu léčbu, případně by mohla radikálně ovlivnit jeho kariéru. Radiální nerv totiž řídí pohyby svalů, které umožňují jezdcům otevírat a zavírat škrtící klapku motocyklu. Stejné zranění ukončilo kariéru Steva Platera.

„Ruku jsme znehybnili a rozhodli jsme se jezdce kvůli kompletnímu vyšetření převézt do Barcelony,“ doplnil Mir. Lékař z medical centra ještě dodal, že není aktuálně možné predikovat, kdy se Marc Márquez vrátí na trať. „Nemůžu s jistotou říci, jestli to bude už příští týden, nebo v Brně či v Rakousku.“

Alex Márquez: Marc zajel jeden z nejlepších závodů svého života

S Marcem Márquezem stihl mluvit jeho bratr Alex, který přiblížil závodníkův aktuální stav. „Byl jsem s Marcem a psychicky na tom nebyl nejlíp, zranění je hodně bolestivé. Teď se musí dát co nejdříve dokupy, tým ho potřebuje. Je měřítkem pro všechny a doufám, že se co nejdříve vrátí."

Zároveň ohodnotil stíhací jízdu úřadujícího šampiona. „Viděl jsem Marca, když se po pádu vrátil zpět na trať. Byl jak letadlo. Myslel jsem, že skončí sedmý, nebo osmý, ale když teď vím, že mohl být třetí… Myslím si, že Marc dnes zajel jeden z nejlepších závodů svého života.“

V neděli večer se k svému zranění vyjádřil také Marc Márquez. Ten na svých sociálních stránkách uvedl: „Někdy věci nejdou tak, jak byste chtěli. Nejdůležitější je ale vrátit se zpátky a posunout se dál. Doufám, že jste si užili comeback! Teď musím kvůli zlomené paži podstoupit operaci. Slibuji, že se vrátím zpět, co nejdříve to bude možné, a ještě silnější!"

Aktualizace: Marc Márquez má po operaci. Porušení nervu se nepotvrdilo a závodník by se tak dle doktora Xaviera Mira mohl vrátit na trať již během Velké ceny České republiky. To je však dle něj velmi optimistická předpověď.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Senasi přispěl 2 Kč
Bladerunner přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Foxx5 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist