Marc Márquez: „Před dvěma lety jsem se nebál o svou budoucnost“

Honda HRC vydává sérii nazvanou Behind the Dream, v níž pustí fanoušky do zákulisí závodů a svých aktuálních problémů. Každá ze šesti epizod se bude věnovat jinému člověku či oblasti. První se zaměřuje na Marca Márqueze.

Tým Hondy se momentálně nachází v obtížné situaci. Zatímco minulý rok byl ještě schopný zajíždět pódiová umístění, letos se spíše trápí. Marc Márquez proto vyrazil do Rakouska, aby svým kolegům poskytl rady. Zástupci značky s ním během jeho pobytu natočili krátký dokument. V něm rodák z Cervery uvedl, že je velmi rád za kolektiv, ve kterém se aktuálně nachází.

„Lidé kolem mě jsou pro mě velmi důležití. Jsem člověk, o kterém si můžete myslet, že je psychicky velmi odolný. A ano, jsem, ale záleží na situaci. Potřebuju kolem sebe ale tyhle lidi, protože pokud mám o čemkoliv pochybnosti, můžu si s nimi promluvit. Ať už jde o dobré zprávy, nebo špatné. Není možné, aby člověk držel všechno v sobě. Musíte si s někým promluvit, pustit to ven, pokud chcete svůj problém vyřešit,“ uvedl.

Zároveň přiznal, že pro něj nebylo jednoduché do Rakouska vyrazit. A zdůvodnil, proč se ve Spielbergu zdržel pouze dva dny. „Přijel jsem do Rakouska ve zcela jiné roli než obvykle – pomoct svému týmu, promluvit si s vývojáři Hondy. V pátek poletím domů, protože musím pokračovat v rehabilitacích. A taky proto, že nechci být na okruhu, když nemůžu jet. Když jste zavření doma, samozřejmě, že byste chtěli znovu závodit. Ale když jste přímo na místě a slyšíte ten zvuk motorek, vidíte svůj tým, svůj stroj, máte uvnitř takový zvláštní pocit… Víte, ta motorka je vaše. Je na ní sice jiné číslo, ale pořád je vaše.“

Márquez, který příští rok oslaví své třicáté narozeniny, zároveň dodal, že se strachuje o svou budoucnost. Podobné pocity přitom před dvěma lety vůbec nemusel řešit. „Je velký rozdíl mezi strachem, který cítíte před důležitým závodem a strachem, kdy se bojíte o svou budoucnost. Když budeme mluvit o víkendu - víte, že skončí. Víte, že do toho půjdete na sto procent, a pak přijde pondělí. Ale strach o budoucnost… Před dvěma lety jsem ho neměl. Před dvěma lety jsem si říkal: Jsem tady, byl jsem stvořený k závodění. Samozřejmě, na trati pokaždé riskujete. Vždycky budu riskovat, je to moje mentalita, nedokážu jezdit jinak. Ale mění se můj přístup ke zraněním, přístup k tomu, jak přemýšlím o budoucnosti. Ale takhle to nemám jenom já. Všichni přemýšlíme jinak ve dvaceti než ve třiceti.“


Jak už dříve uvedl, dědeček ho přemlouval, ať se závodění po sérii operací vzdá. Márquez ví, že čtvrtá byla jeho poslední možností. Další už dle lékařů nepřichází v úvahu. Jak v dokumentu uvedl, stále cítí v jistých místech kolem ramene limity. Těch se už zřejmě nezbaví. I nadále však věří, že se na trať vrátí v plné síle. Od lékařů dostal v týdnu zelenou, může tedy opět trénovat na motocyklu. Honda by ho ráda měla zpět na dráze už na testech v San Marinu. Španěl se však dříve nechal slyšet, že tentokrát nehodlá nic uspěchat.

Další epizoda ze série Behind the Dream vyjde 9. září. Tentokrát se bude točit kolem náhradníka Márqueze, Stefana Bradla.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist