Marc Márquez: "Jezdím ještě trochu křečovitě"

Nováček továrního týmu Repsol-Honda Marc Márquez byl senzací prvního dne testování v Sepangu. Ale i on měl dnes určité problémy.

Marc Márquez se první den v Sepangu postaral o senzaci: Tovární pilot týmu Repsol-Honda ztratil jako třetí pouhých 0,044 sekundy na Pedrosu a také mistru světa Jorgemu Lorenzovi doslova dýchal na paty.
"Když se neodostaneš až na samý limit, tak je celá práce s nastavením úplně na nic, neboť dostaneš od motocyklu úplně špatné informace. Ale nečekal jsem, že budu tak blízko úplné špičce. Myslel jsem si, že po dvou měsících bez testování budu potřebovat nějakou dobu, než se dostanu do správné rychlosti. Ale když jsem vyjel z boxu ven, tak jsem obě dvě motorky krátce vyzkoušel, zda fungují a brzy jsem se dostal na rychlost, jako při listopadových testech. Chtěl jsem objet co nejvíce okruhů a krok po kroku najít svou sebědůvěru. K poledni jsme zkusili první změnu nastavení a změnili jsme geometrii podvozku. To byl můj čtvrtý výjezd z boxu", říkal mistr světa Moto2.

Márquez měl už při listopadovém testu problémy s brzděním v některých částech okruhu a tento problém ho pronásledoval i dnes: "V první a v poslední zatáčce a také ve vlásence se mně ne vždy podaří v pravý okamžik brzdit. Proto nejsou moje časy vůbec konstantní. Valencia je totiž úplně jiný okruh. Tam se takové problémy nevyskytují".
Španěl používal celý dnešní den svůj motocykl specifikace 2013, který ve stejné konfiguraci testoval už minulý listopad: "Nové díly budu testovat až zítra. Dani to testoval už dnes, u Yamahy to mají namyšleno podobně. Proto současné časy nemají zas tak velký význam. Top piloti jistě přidají na rychlosti poslední den, když už budou vybrány nové díly, které fungují bezproblémově", míní Márquez.

Márquez si tak dnes jen potvrdil své poznatky z listopadového testování na této trati: "Přední pneumatika Bridgestone má daleko větší grip než Dunlop, kterou znám z Moto2. Musím si ale zvyknout na větší váhu motocyklu a také na karbonové brzdy. A musím ještě jezdit hodně kol s ojetými pneumatikami, abych ucítil, jak funguje kontrola trakce a kontrola wheelie. Co se týká 60 absolvovaných kol, tak necítím žádnou únavu. Ale jsem zvědav, jak se moje svaly budou cítit zítra ráno, až se probudím".
Valentino Rossi řekl v úterý večer v Sepangu, že věří Márquezovi v tom, že tento Rookie bude už ve svém prvním roce závodění v královské kubatuře bojovat o titul. Ovšem samotný mistr světa moto2 se do takových spekulací nechce vůbec nechat zatáhnout: "Takové myšlenky mě v hlavě určitě nestraší. Máme za sebou pouze jeden den předsezonních testů. Po třech dnech budeme mít daleko lepší přehled. To, co nyní vidíme, nezobrazuje realitu. Já ještě třeba vůbec nepoznám, kde je můj limit. A sám jezdím moc křečovitě. Pokud se motocykl při brzdění začne vlnit, tak ještě úplně nerozumím této reakci. Zřejmě nesmím brzdit tak agresivně", popisuje své dnešní problémy Marc Marquez.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist