Laverty v roce 2015 přestoupí do MotoGP

Tato skutečnost byla oficiálně potvrzena tiskovou zprávou superbikového týmu Voltcom Crescent Suzuki, kde letos Eugene Laverty prvním rokem závodí. Je tedy jisté, že Ir z mistrovství světa superbikových motocyklů odchází, ale zatím není jasné, kde přesně. Po jeho několika návštěvách paddocku MotoGP je ve hře pár kandidátů.

Osmadvacetiletý rodák z Toomebridge v Severním Irsku byl v jednání s týmy jako Forward Racing, Pramac Racing a tým Aspar. Zatím z jejich strany nebylo nic oficiálně potvrzeno, ale vzhledem k úternímu oznámení týmu Suzuki, že Eugene Laverty už nebude v roce 2015 závodit v seriálu WSBK je zřejmé, že k nějaké dohodě již došlo.

„Rád bych všem z Voltcom Crescent Suzuki poděkoval za jejich vysoké úsilí a nasazení,“ píše Eugene Laverty v tiskové zprávě týmu Suzuki. „Je to neuvěřitelně tvrdě pracující skupina lidí, kde všichni společně sdílíme stejnou touhu po vítězství. Letošní sezonu jsme začali fantasticky vítězstvím v prvním podniku na Phillip Islandu, což nikdo nečekal, že se nám podaří. Do konce roku nám zbývají ještě dva podniky a mým cílem bude získat umístění na stupních vítězů než odejdu do MotoGP v roce 2015.“
Lavertyho budoucnost v MotoGP bude zřejmě spojena s týmem Aspar Španěla Jorge Martineze, který provozuje motocykly Honda RCV1000R. Britský Motorcycle News píše, že k dohodě mělo dojít o víkendu v Misanu. U Aspara čekali, jak dopadne jednání se Scottem Reddingem, kterého chtěli dostat na svou stranu, ale ten se nakonec rozhodl pro belgickou stáj Marc VDS Racing, kde pojede tovární RC213V.

To byla samozřejmě šance pro Eugene Lavertyho. Jenže ani teď nebylo vše úplně jasné, protože u Aspara měli být předběžně dohodnutí s dalším jezdcem z prostředí superbikového šampionátu Lorisem Bazem, který měl dostat místo v případě, že Scott Redding do poloviny měsíce září nepodepíše. Jenže Španělé se rozhodli ze smlouvy vyvázat s tím, že je Francouz Baz příliš vysoký a Honda by jim nebyla ochotna provést úpravy RCV1000R, které by kvůli tomu bylo třeba udělat.
Z tohoto pohledu se jeví jako největší kandidát na pozici týmového kolegy Nicky Haydena právě Eugene Laverty. Američan Hayden má s Aspar týmem ještě smlouvu na rok 2015, takže ten se o místo bát nemusí, ale je tu jeho zdravotní problém, který Haydena vyřadil už ze čtyř podniků seriálu. Tady bude důležité, jak má Američan postavenou smlouvu. Měl by se vrátit už za týden v Aragonii, ale to zatím není stoprocentní a rozhodně pravděpodobnější varianta jeho návratu se jeví až do série závodů po Pacifiku.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist