KTM v Grand Prix končí, jak dál?

Továrna KTM už dále nepojede - tedy po 7 letech - oficiálně světový šampionát silničních motocyklů.

Při Grand Prix Suzuka v roce 2003 se poprvé představil tovární tým Red-Bull-KTM s jezdci Arnaudem Vincentem a Robertem Locatellim. V roce 2005 vyhrála KTM mistrovství světa značek. A nyní dle všech náznaků končí!

Kvůli světové hospodářské krizi se pochopitelně zmenšily všechny budgety pro závodní činnost, navíc výsledky také zaostávají za přáním. Posledním vítězem byl v červnu 2007 japonský jezdec Tomoyoshi Koyama v Barceloně. Ze třídy dvěstěpadesátek se KTM odporoučela už na konci sezóny 2008. 


"Dovedu si představit jet v roce 2010 s letošním materiálem a s "Rookies" Beaubierem, Kornfeilem a Fagerhaugem. Ale k tomu potřebujeme částku ca 1,5 milionů Euro", říká závodní ředitel Harald Bartol. 


Hledání privátního - kvalitního! - týmu se také zatím nepodařilo. Jako poslední v řadě odřekl finský tým Ajo Interwetten (jezdci Švýcar Dominique Aegerter a Němec Sandro Cortese), když jeho šéf Aki Ajo řekl jasně: "Je velmi těžké najít lepší materiál než je Aprilia nebo Derbi..."


Tovární stáj KTM měla sice ve svém týmu v sezóně 2009 velmi rychlého Španěla Marca  Marqueze (aktuálně 7. v tabulce a třetího z Jerezu), ovšem ten má namířeno slovy svého manažéra Emilia Alzamory (na aktuálním snímku) do jiného týmu: má nabídky z Ajo-Derbi-Team, tovární Derbi, Aprilia-Pons a také pochopitelně Bancaja-Aprilia-125-Team, kde by byl nástupcem vedoucího jezdce šampionátu Juliana Simona. 

"Když odejde Marquez, tak odejdou společně i naši sponzoři Repsol a Red Bull", říká sportovní ředitel KTM, Heinz Kinigadner a dodává: "Pak už nám zbývá jediné, nechat snad jezdit KTM v národních šampionátech třídy 125 ccm Španělska, Francie a Německa". 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist