Komise Grand Prix představila tento týden další změny

Jedná se o systém trestných bodů pro nadcházející ročník, který bude jiný než na jaký jsme byli zvyklí. Komise Grand Prix před měsícem oznámila nový systém s třemi stewardy, kteří budou řešit a rozhodovat o trestech místo členů ředitelství závodu. Tehdy padla zmínka, že systém trestných bodů je projednáván a nyní dala Komise GP na vědomí, že platit bude, ale v jiné podobě. Dalším zajímavým výstupem bylo doporučení, jak mají týmy komunikovat s médii, aby nedocházelo k poškození dobrého jména šampionátu.

Trestné body fungují v šampionátu od roku 2013 a tehdy byl systém nastaven tak, že k jejich vymazání došlo po skončení dané sezony. To se dle vedení šampionátu neosvědčilo a přišla změna. Od roku 2014 platí trestný bod v mistrovství světa silničních motocyklů jeden rok, tedy 365 dnů a až pak dojde k jeho vymazání.

Tresty bodovým systémem měly od svého vzniku tři možnosti. Potom, co jezdec získal čtyři trestné body, startoval v následujícím závodu poslední. Pokud jich měl na kontě sedm, tak následoval start z boxové uličky. Poslední třetí varianta je u deseti dosažených bodů a to znamená zákaz startu v dalším závodu.

Po zatím posledním jednání Komise Grand Prix nadále zůstává platnost trestného bodu jeden rok (365dnů), ale varianty penalizací s čtyřmi a sedmi trestnými body již nejsou součástí pravidel. Zůstává pouze varianta s deseti trestnými body a zákazem startu v dalším závodu. Jezdci budou mít čtyři dny na odvolání vůči trestům uděleným skupinou tří stewardů.

Všechny tyto změny zjevně reagují na závěr loňské sezony, když v Sepangu došlo ke kontaktu mezi Márquezem a Rossim. Ital tehdy dostal tři trestné body (celkem dosáhl čtyř bodů) a ve Valencii, kde bojoval o titul, musel startovat poslední. Atmosféra byla velmi vypjatá na což reaguje další výstup z jednání Komise Grand Prix, kde se píše, že týmy a jezdci nesmí dávat vyjádření nebo tiskové zprávy, které lze považovat za nezodpovědné a poškozující šampionát.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist