Komise GP provedla změny v signalizaci pro mokrou trať

Po závodu v Kataru zasedala Komise Grand Prix, kde odsouhlasili několik změn v technických předpisech s ohledem na rok 2023, ale jedna změna má okamžitou účinnost a to v případě upozornění na mokrou trať.

Žlutá vlajka s červenými pruhy nyní signalizuje změnu přilnavosti trati z důvodu znečištění, trosek kapotáží nebo oleje či jiných nečistot. Co už ale signalizovat nebude, tak změnu přilnavosti trati z důvodu kapek vody, protože to nyní bude úkolem bílé vlajky s červeným diagonálním křížem. Tato vlajka doteď oznamovala dešťové kapky v daném úseku, nyní nově přibude změna v přilnavosti povrchu tratě z důvodu deště.

Tato změna byla provedena na základě zpětné vazby jezdců, aby byl jasněji definován zdroj znečištění, nebo zdroj snížení přilnavosti trati. V minulosti byly někdy obě vlajky použity současně a za určitých podmínek nebylo zcela jasné, co mají jezdci v daném úseku očekávat. Pokud budou tyto vlajky vyvěšeny nyní budou jezdci vědět, že se jedná o déšť, ale také o další formu snížené přilnavosti.

Tato změna bude aplikovaná v předpisech MS silničních motocyklů stejně jako ve všech šampionátech FIM včetně národních šampionátů.

V případě třídy Moto3 bude letos v závodních podmínkách probíhat vývoj nového automatického varovného systému, který má jezdce upozornit na nehodu na trati před ním. Požadavek na tento bezpečnostní systém dali po sérii loňských tragických úmrtí jezdců nižších kubatur světových šampionátů. Zatím nebylo přesně definováno jak se bude tento systém chovat, ale pravděpodobně pokud bude zjištěna nějaká nehoda na trati, zadní světlo do deště (na motorce) začne blikat, aby jezdci jedoucí v závěsu byli varování před nebezpečím.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist