Kdo místo Stonera? Všechno je možné!

Oba dva nejvyšší manažéři závodního oddělení HRC přímo na okruzích seriálu Grand Prix Shuhei Nakamoto a Livio Suppo se teprve v úvodu minulého týdne dozvěděli o plánu mistra světa Caseyho Stonera, ukončit svou závodní kariéru na konci roku 2012.

Samozřejmě, Honda bude závodit i po Stonerově odchodu a nyní horečně jedná! Pedrosa? Márquez? Lorenzo? Rossi? Bradl? Repsol Honda hledá špičkového pilota!

"Moc velké překvapení to zas tak nebylo! Možnost ukončení své závodní kariéry po zisku titulu mistra světa totiž Casey několikrát naznačil. A také jsme věděli, že v nejlepším případě podepíše smlouvu jen na jeden rok.", vysvětluje sportovní ředitel HRC Livio Suppo.
Viceprezident HRC Shuhei Nakamoto má nyní hodně starostí, jak sestavit tým Repsol Honda na rok 2013. Proto také odletěl do Japonska, aby jednal s představiteli Honda Motor Company o další vizi v čase "po Stonerovi" a také o budgetu na rok 2013. Jedno se zdá být jisté, smlouva s Repsolem (je platná už od roku 1995!) bude zřejmě prodloužena, to ale zároveň znamená, že jeden Španěl v týmu je prostě povinnost.

Ovšem nemusí to být zrovna Dani Pedrosa, volní budou jak Marc Márquez, tak Jorge Lorenzo. Zatímco téma Marc Márquez bude zřejmě dle všech okolností tématem teprve na rok 2014: "Nebudeme dělat kvůli Marquezovi nějaké výjimky, stačilo, že jsme se spálili se Suzuki. Ta nás tehdy prosila, aby Rookie Bautista mohl jet v továrním týmu a přesto za rok v MS skončila.", říká hodně jasně CEO Dorny Carmelo Ezpeleta na otázku, zda by kvůli Márquezovi mohla být vytvořena výjimka, že Rookie v královské kubatuře nesmí jet v prvním roce závodění v továrním týmu.

A Jorge Lorenzo? Tomu končí smlouva u Yamahy a je otázkou, zda bude Yamaha Factory bez hlavního sponzora schopna splnit Lorenzovi peněžní nároky...Ostatně Lorenzo byl už na rok 2011 v hledáčku HRC jako Stonerův kolega místo Pedrosy. Dostane od Hondy novou nabídku?
"Jorge je velmi dobrý a silný jezdec. V roce 2010 se stal mistrem světa, v roce 2011 byl vicemistrem. A kdyby nebylo jeho, tak by Casey vyhrál první tři letošní závody. Vlastně jsme nechtěli naše soupeře koupit, nýbrž porazit. Ale vše se odvine od průběhu letošního šampionátu", říká na toto téma Livio Suppo.

Téma Dani Pedrosa: Závodí nyní sedmou sezónu v MotoGP za Repsol Hondu. Kvůli řadě zranění ovšem nikdy nebyl vážným kandidátem na zisk titulu. Kromě toho vznikl mezi Pedrosovým manažérem Albertem Puigem a představiteli HRC Nakamotem a Suppem velký konflikt v roce 2010, kdy byl angažován Stoner a to se Puigovi ani trochu nelíbilo.

Tato rána se doposud úplně nezahojila i když Suppo říká: "Vztah Puige a HRC je momentálně velmi dobrý. Puig se koncentruje pouze na svou roli Pedrosova poradce. Dani je výborný jezdec, který ale byl v posledních rocích hodně zraněn. Ale od svého pádu 2010 v Motegi měl stále šance na zisk titulu mistra světa. Navíc je od prvního dne jezdcem Hondy..."

Ale to byl Dovizioso taky? "Ano, ale Daniho výsledky jsou lepší, než ty od Doviho. Navíc Dani vyhrál vloni stejný počet závodů jako Lorenzo!"
Vše je otevřeno! Ve své podstatě se nyní můžeme dožít opravdových "škatule, škatule, hejbejte se".

Pokud bude Rossi týmovým kolegou Lorenza u Yamahy, může se Pedrosa klidně stát číslem "1" u Ducati.

Je vůbec možný Rossi v týmu Repsol Honda?
Suppo: "Proč ne. Svou kariéru v MotoGP začal u Hondy, takže by ji mohl u Hondy také ukončit. Že teď nemá svého týmového kolegu tak pod výsledkovou kontrolou jako dříve, má to pochopitelně souvislost s jeho ztrátou motivace, což je po těch všech technických problémech lidské".

Jistě, Marc Márquez by byl u Hondy určitě hodně vítaným jezdcem, ale to by Dorna musela udělat výjimku...
A Bradl?

Suppo: "Jsme se Stefanem velmi spokojeni a na rok 2013 s ním počítáme i nadále v LCR!"

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist