Kariéra Nicky Hayden v MotoGP končí, Američan přestupuje do WSBK

Ve čtvrtek Nicky Haydena na poslední chvíli přihlásili na tiskovou konferenci, která odstartovala patnáctý závodní víkend v Motegi. Američan hned na úvod řekl, že v příštím roce už nebude součástí seriálu Grand Prix a potvrdil přestup to světového šampionátu superbiků, kde pojede s týmem Ten Kate Honda. Pár minut po oznámení Nicky Haydena příchod nového jezdce potvrdil tým Ten Kate. Týmovým kolegou Američana bude Holanďan Michael van der Mark.

Honda v pátek oficiálně potvrdila jezdeckou sestavu týmu WSBK pro rok 2016. V týmu zůstává Michael van der Mark, který jel letos premiérový ročník a vedl si velmi dobře. Druhým jezdcem je Nicky Hayden, který do šampionátu superbiků přichází z prostředí MotoGP. Američan je mistrem světa královské kubatury z roku 2006 a ve světovém seriálu Grand Prix závodil od roku 2003.

V letech 2003 až 2008 byl Nicky Hayden jezdcem tovární stáje Hondy. Období 2009 až 2013 Američan spojil s továrním týmem italské Ducati a v posledních dvou letech závodí znovu s Hondou, ale v kategorii Open. Samozřejmě pro Haydena, který byl zvyklý bojovat o přední pozice to už není ta správná motivace, takže se rozhodl ukončit jednu dlouhou kapitolu svého profesního života, aby mohl napsat další a možná stejně úspěšnou.

Na tiskové konferenci v Motegi Nicky Hayden uvedl: „Bude to můj poslední rok v MotoGP. Příští rok jdu do superbikového šampionátu s Hondou a týmem Ten Kate. To je asi tak všechno k tomu. Vždy se mi závodění v seriálu WSBK líbilo a myslím, že mi to tam sedne. Nová svěží výzva, dobrá příležitost. Samozřejmě MotoGP budu postrádat, ale nic netrvá věčně. Život jde dál.“ Potom Nicky Hayden sklidil bouřlivý potlesk všech přítomných v tiskovém středisku okruhu Twin Ring Motegi.

V příštím roce uvidíme Nicky Haydena závodit v sedle Hondy CBR1000RR Fireblade SP a rozhodně tím superbikový seriál získá na popularitě, protože fanoušci budou svého oblíbeného jezdce následovat. Hayden má také šanci znovu bojovat o nejvyšší pozice a stát se prvním jezdcem, který vyhraje titul MotoGP a WSBK. „Samozřejmě jsem rád, že jdu do WSBK s Hondou, protože s ní jsem měl dosud nejvíc úspěchů,“ řekl Hayden. „Mistrovství světa superbiků jsem jako kluk sledoval, protože tam o přední příčky bojovalo dost amerických závodníků. Vím, že se mám co učit a bude to pro mě velká výzva, ale jsem velmi motivován už začít, abych zjistil jak si povedu.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist