Kalendář MS 2014 bez Laguny Seca

Mezinárodní motocyklová federace (FIM) dnes vydala provizorní kalendář MotoGP pro rok 2014. Potom, co došlo na několik úprav v termínech, které kolidovaly s formulí 1, nyní nový kalendář nabízí celkem devatenáct Grand Prix. Bohužel tam chybí jeden z nejhezčích okruhů Mazda Raceway Laguna Seca.

Americký okruh Laguna Seca rozhodně patří mezi jedny z nejhezčích vůbec. Líbil se diváků, líbil se samotným jezdcům a týmům. Bohužel ekonomická situace donutila promotéra americké Grand Prix odstoupit dřív než vyprší jeho kontrakt s Dornou, který měli do roku 2014. Peníze za reklamu se nyní v Americe dělí mezi tři okruhy a státy Texas a Indiana navíc podporují závody finančně, čemuž Laguna Seca nedokáže v této chvíli konkurovat.

Přitom byli v Monterey dlouho vlajkovou lodí amerického motorsportu na světové scéně. Od roku 1988 uspořádali celkem patnáct Grand Prix, ale jak se píše v jejich tiskovém prohlášení, tu šestnáctou v roce 2014 už bohužel ne. Všichni v Laguně ale věří, že je to jen dočasná situace a přijde den, kdy se do světového šampionátu znovu vrátí.
Sezonu 2014 odstartuje závod Grand Prix pod světly reflektorů v Kataru, který je na programu už 23.března 2014. Konec sezony bude klasicky ve Valencii a to 9.listopadu 2014. První evropský podnik je až květnová Velká cena Španělska v Jerezu. Na seznamu je celkem devatenáct Grand Prix. Chybí již vzpomínaná Laguna Seca, ale naopak jsou nově zařazeny dva jihoamerické okruhy v Argentině a Brazílii.

Brazilský závodní okruh Aurodromo Internacional Nelson Piquet zatím nebyl homologován, takže je tu možnost, že místo v roce 2014 bude reálné jeho nasazení v roce 2015. O tom se má rozhodnout začátkem roku 2014. Každopádně pokud se Brazílie pojede, bude to pořádně nabitý závěr sezony.

Měsíční letní dovolenou získají nově všechny kubatury, protože týmy MotoGP už nepoletí do Spojených států na závod v Laguně, ale stejně jako jezdci a týmy tříd Moto3 a Moto2 ukončí první část roku závodem na Sachsenringu. Druhou část sezony zahájí 10.srpna závod v Indianapolisu a pak už je 17.srpna na programu Velká cena České republiky v Brně.

Provizorní kalendář MS silničních motocyklů 2014:

23.března - GP Kataru, Losail International Circuit (závod večer)
13.dubna - GP Amerik, Texas - Circuit of the Americas (COTA)
27.dubna - GP Argentiny - Autódromo Termas de Rio Hondo
04.května - GP Španělska - Circuito de Jerez (zatím není podepsaná smlouva)
18.května - GP Francie - Le Mans Circuit
1.června - GP Itálie - Mugello Circuit
15.června - GP Katalánska - Circuit de Barcelona-Catalunya
28.června - TT Nizozemska - TT Assen Circuit (závod v sobotu)
13.července - GP Německa - Sachsenring
10.srpna - GP Indianapolisu - Indianapolis Motor Speedway (IMS)
17.srpna - GP České republiky - Automotodrom Brno
31.srpna - GP Velké Británie - Silverstone Circuit
14.září - GP San Marina & Riviera di Rimini - Misano World Circuit Marco Simoncelli
21.září - GP Aragonie - MotorLand Aragón
28.září - GP Brazílie - Aurodromo Internacional Nelson Piquet - (zatím nebyl homologován)
12.října - GP Malajsie - Sepang International Circuit
19.října - GP Japonska - Twin Ring Motegi
26.října - GP Austrálie - Phillip Island
09.listopadu - GP Valencie - Ricardo Tormo-Valencia

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist