Jihomoravský kraj podpoří Grand Prix v Brně

Pokud v září projde krajským zastupitelstvem jihomoravského kraje návrh hejtmana Michala Haška, jenž zní převzít jako kraj záruky za uhrazení zalistovacího poplatku určeného promotérovi motocyklového šampionátu, stane se Jihomoravský kraj garantem Grand Prix České republiky v roce 2015.

Ohledně zalistovacího poplatku, který v případě Velké ceny České republiky představuje částku kolem 70 miliónů korun, bylo napsáno mnohé. Automotodrom Brno nemá zajištěno financování závodu Grand Prix České republiky, takže oslovili vládu s žádostí o mimořádné financování Grand Prix 2014 a garanci pro rok 2015.

Stát pro tyto účely uvolnil 30 miliónů korun (které jsou zatím stále blokovány), což zalistovací poplatek jednak nepokrylo a navíc tam nebyla žádná garance do budoucna, takže Automotodrom Brno následně podal výpověď Společnosti Dorna Sport na pořádání závodu Grand Prix České republiky 2015 na Masarykově okruhu v Brně.

Během pořádání víkendové Velké ceny České republiky mělo dojít na řešení otázky výpovědi smlouvy o pořádání podniku Grand Prix v Brně. Celkem překvapivě ale zafungovala samospráva Jihomoravského kraje, která zřejmě chápe přínos takového mamutího podniku natolik, že hejtman Michal Hašek již déle nečekal na stanovisko vlády, ale na mimořádném zasedání krajské rady nechal projednat návrh na garanci Grand Prix v Brně, která byla radou schválena.

O co se tedy jedná? Jihomoravský kraj by měl za pořadatele převzít placení zalistovacího poplatku. Tím by se stal garantem pořádání Grand Prix České republiky pro rok 2015. Samozřejmě by vznikla mnohem užší spolupráce mezi krajem a Autodromem Brno a to včetně zveřejňování stavu hospodaření.

Rozhodnutí rady ještě musí schválit krajské zastupitelstvo na svém zasedání 19.září 2014.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist