Jihomoravský kraj bojuje o zachování Grand Prix, Automotodrom pomůže 5 miliony

Letošní ročník Grand Prix České republiky opět provází nejistota související s financováním akce. Pořádající subjekt Spolek pro GP ČR Brno, jehož členy jsou Jihomoravský kraj a statutární město Brno, je připraven do rozpočtu Grand Prix přispět vyšším dílem. Jak vyplynulo z jednání Spolku a Automotodromu Brno, část závazků je ochoten převzít i Automotodrom Brno, byť není jedním z pořádajících subjektů.

Ve čtvrtek 22.května vydal Jihomoravský kraj tiskovou zprávum kde se píše: Na základě posledního rozhodnutí vlády nepodpořit Grand Prix ČR potřebnou částkou ve výši 65 milionů Kč, která je nutná na dofinancování zalistovacího poplatku promotérovi MOTO GP (společnosti DORNA SPORTS, S.L.), jednali v posledních dnech hejtman Bohumil Šimek a náměstkyně hejtmana Taťána Malá intenzivně s ministry, vedením města Brna a také se společnostmi, které se na pořádání tohoto prestižního sportovního závodu podílejí již mnoho let. Hlavním cílem bylo najít řešení, které by umožnilo udržet Moto GP v České republice i v následujících letech.

„Po rozhodnutí vlády v podstatě nepodpořit Velkou cenu v Brně bylo jasné, že za takových podmínek není možné tuto akci v České republice dále udržet. Prakticky okamžitě se na mne sneslo množství dotazů a reakcí lidí, kteří nechápou spory kolem financování této akce a je pro ně nepředstavitelné, že by mohla skončit úplně. Kromě intenzivních jednání se členy vlády jsme s bývalým primátorem Vokřálem a náměstkyní Malou několikrát jednali i s vedením Automotodromu. Výsledkem je nabídka Automotodromu podílet se do budoucna na provozních nákladech celé akce, a to až do výše 5 milionů korun ročně. To samozřejmě není jediné řešení a chceme znovu jednat s premiérem Babišem o zajištění celé akce,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

„Jihomoravský kraj udělá všechno pro to, aby tento svátek všech milovníků motoristického sportu se slavnou historií mohl být v České republice zachován. Možnosti města i kraje jsou opravdu omezené, přesto však navrhujeme podpořit letošní ročník částkou dalších 5 milionů korun (2,5 mil. Kč JMK a 2,5 mil. Kč město Brno). To je ale opravdu hraniční suma, já však přesto věřím, že bude oběma zastupitelstvy schválena. Kraj i město akci podporují, a to napříč politickým spektrem. Moto GP svým významem přesahuje hranice jižní Moravy, jde o akci na úrovni ČR, která nám přináší mezinárodní prestiž,“ dodala náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Automotodrom Brno potvrdil informaci ohledně finanční podpory a během středeční tiskové konference na Masarykově okruhu z úst Ivany Ulmanové, předsedkyně představenstva společnosti Automotodrom Brno, mimo jiné zaznělo: „Záchrana Grand Prix České republiky je pro naši společnost prioritou. Velmi dobře si uvědomujeme, jak významná je akce pro Brno, region i celou Českou republiku. Vzhledem k tomu, že Automotodrom Brno je subjektem, který organizaci Grand Prix České republiky v minulosti dlouhodobě zastřešoval, chceme udělat maximum pro to, aby se tuto prestižní událost podařilo zachránit. Výsledkem několika jednání s pořádajícím Spolkem je usnesení, že společnost Automotodrom Brno je ochotna na sebe převzít část závazků pořadatele, a to až do celkové výše 5 miliónů korun. Jihomoravský kraj a statutární město Brno jsou jakožto pořádající subjekty rovněž ochotny podílet se na financování akce procentuálně vyšším dílem.“

„Rádi bychom se připojili k výzvě Vládě České republiky, aby zohlednila tento vstřícný krok všech zainteresovaných subjektů a znovu projednala větší míru finanční podpory ze strany státu.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 16 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 4 Kč
JardaKTM přispěl 4 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Normik přispěl 4 Kč
kybi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist