Jezdci MotoGP po letošní premiéře

Někteří piloti královské třídy byli po Losailu jistě spokojeni, někteří zajeli v Qataru své cílové minimum, ale byli i takoví, co opoustěli Qatar se smíšenými pocity. Vše ostatní se dozvíte v článku.

Mezi těmi, kteří se opravdu mohou radovat (Dovizioso a De Puinet), či musí být spokojeni s minimálním splněním svých cílů (Aoyama, Simoncelli), nebo třeba i nevědět, kudy dál (Pedrosa, Melandri), tak to je třeba sexteto jezdců na motocyklech Honda. Tak rozpoluplné byly totiž jejich výsledky při katarské premiéře.


Ale pojďme pěkně po pořádku a začneme, tedy jak jinak, než u vítězného Valeho Rossiho!

1. Valentino Rossi – Yamaha YZR M1


"Chtěl jsem bojovat s Caseyem a měl jsem také skvělý start. Nebyl jsem ale dostatečně rychlý, abych mohl zůstat vpředu. Především to bylo zřetelné hlavně na rovinkách. Hlavně byl problém s Pedrosou. Za Caseym už to pak bylo lehčí, ale dojet ho, nebylo vůbec lehké. Když jsem viděl jeho pád, tak jsem si říkal, teď to bude lehčí. Měl jsem ale více problémů, než jsem čekal. Nebylo to vůbec jednoduché. Musel jsem bojovat proti Andreovi a tak jsem jel několik kol opravdu naplno a získal malý náskok. Je to pro náš tým skvělý start a těchto 25 bodů má cenu zlata", řekl po závodě jeho vítěz Valentino Rossi.

2. Jorge Lorenzo – Yamaha YZR M1


"Jel jsem dnes srdeční závod. Musel jsem vynechat mozek a pro druhé místo jsem potřeboval srdce. Byl jsem šíleně unavený a bolela mě zraněná ruka. Měl jsem mnoho problémů, byl jsem nejen psychicky na absolutním limitu, ale také jezdecky. Když jsem dojel Haydena a Doviziosa, tak to bylo moje maximum", řekl po závodě hodně spokojený Mallorčan Lorenzo, který nastupoval do katarské premiéry s jediným cílem, neztratit do celkového pořadí moc bodů, což se mu jistě podařilo. 

3. Andrea Dovizioso – Honda RC212V


"Není úplně normální, v poslední zatáčce někoho podjet. Ovšem Hayden udělal chybu a tak jsme vjeli na rovinku úplně stejně. Ovšem já dnes byl na rovinkách hodně rychlý, takže jsem skončil na podiu. Jsem velmi rád, po té loňské sezóně, začít tu letošní podiem, to je vlastně úplný sen. Je to výsledek  tvrdé zimní práce", byl hodně spokojený Andrea Dovizioso. 

4. Nicky Hayden – Ducati Desmosedici GP10


"Rozhodně jsem neočekával, že budu v závodě tak silný. Kdyby mně někdo před závodem nabídl čtvrté místo a jen 2 sekundy na Rossiho, tak bych to hned bral. Ale skončit tak blízko podiovému umístění a přece na "bedně" nestát, to hodně bolí", říkal Nicky Hayden, který jako jediný zachraňoval čest továrny Ducati."

5. Ben Spies – Yamaha YZR M1  


"Bylo to velmi dobré. Dělal jsem si před závodem trochu starosti, kvůli startu ze 4. řady. Po tomto víkendu jsem nabral hodně sebedůvěry, vždyť jsem byl schopen držet krok s Lorenzem.", byl spokojený mistr světa superbiků Ben Spies. 

6. Randy De Puniet – Honda RC212V 


"Můj start nebyl vůbec špatný, ale v první zatáčce bylo hodně nebezpečno. Pak jsem ale jezdil stejně rychle jako špice závodu. Ještě 5 kol před koncem celého závodu jsem byl jen 5 sekund za vedoucím jezdcem! Pro satelitní tým něco neuvěřitelného", doslova zářil po závodě Randy de Puinet. 

7. Dani Pedrosa – Honda RC212V 


"Nebylo to vůbec jednoduché, bojoval jsem opravdu naplno, abych udržel své protivníky za sebou, ale nebylo to možné. Nebyl to nejlepší start do sezóny, chtěl jsem skončit na podiu, ale...Sezóna bude ještě dlouhá a my musíme pracovat nadále hodně koncentrovaně", řekl Pedrosa, který hned po závodě gratuloval Doviziosovi ke třetímu místu. 

8. Colin Edwards – Yamaha YZR M1 


"Motorka byla v závodě o něco lepší než v tréninku. A také se na ní jelo pohodlněji. Časy na kolo byly sice lepší, ale nestačily na to, abych skončil v Top 5. Jakmile jsem přidal, tak se mně protáčelo zadní kolo. Chtěl bych Benovi pogratulovat, neboť dnes jel opravdu skvěle. Doufám, že to budu příště já, kdo bude bojovat se špicí", byl poněkud posmutnělý americký jezdec Colin Edwards.

9. Loris Capirossi - Suzuki GSV-R 


"Trochu mě mrzí výsledek, neboť jsem očekával lepší. Takové výsledky nepotřebujeme, máme na víc. Nenašel jsem správný rytmus a v závěru jsem jen chtěl uhájit svou pozici.", říkal po závodě oslavenec.

10. Hiroshi Aoyama – Honda RC212V 


"Je to velmi dobrý výsledek. Bohužel jsem pokazil start, kde jsem ztratil několik míst. Desáté místo je cíl, který jsme si dali před sezónou. Byl to můj první závod MotoGP. Kdybych lépe odstartoval, tak to možná celé vypadalo úplně jinak, kdo ví...? Teď se těším domů, abych navštívil svou rodinu", těšil se hodně mistr světa světa dvěstěpadesátek Hiro Aoyama, který jinak se svou německou přítelkyní žije ve Španělsku. 

11. Marco Simoncelli – Honda RC212V 


"Se svým debutem jsem spokojen, tak nějak jsem si ho představoval. Během zimních testů jsem měl hodně problémů, nyní jsem ale dokázal, že jsem schopen jezdit v polovině závodního pole, ale se špicí určitě ještě ne. S výsledkem do poloviny závodu mohu být spokojen, pak jsem ale měl problémy s pneumatikami a neudržel jsem tempo s Capirossim a Edwardsem. Musel jsem "veslem" trochu ubrat", okomentoval katarský závod "SuperSic". 

12. Hector Barbera – Ducati Desmosedici GP10 


"Vyjel jsem si první body v MotoGP a jsem hrozně šťastný. Měl jsem dobrý start, ale kolidoval jsem ve čtvrté zatáčce s Kalliem a potom jsem musel ještě vyhýbat Aoyamovi. Potom jsem bojoval hodně dlouho s Bautistou, který mně ale trochu zpomalil. 12. místo není špatné, i kydž musím objektivně říci, že několik jezdců spadlo a to mně pomohlo", byl jen napůl spokojený vicemistr světa dvěstěpadesátek Hector Barbera.

13. Marco Melandri – Honda RC212V


"Byl to nejhorší závod mé kariéry. Po několika kolech mně přestala fungovat brzda motoru, takže jsem nemohl vůbec brzdit. Bohužel jsem velmi senzibilní člověk se speciálním jezdeckým stylem a vypadá to tak, že tento motocykl nebyla pro mě ta nejlepší volba", to je názor ex-vicemistra světa MotoGP Marca Melandriho. 

Out - Mika Kallio - Ducati Desmosedici GP10


"Co k tomu říci? Byl to zřejmě nejhorší start do sezóny v celé mé kariéře. A také ten hodně nešťastný! Po několika zatáčkách jsem kolidoval se Spiesem a ztratil asi pět pozic. Pak do mě vrazil zezadu Barbera a poslal mě mimo trať. Když jsem se vrátil, tak jsem chtěl dohnat skupinku před sebou a bohužel jsem v přemíře snahy spadl!.", byl hodně nešťastný finský jezdec týmu Pramac Ducati. 

Out - Aleix Espargaro - Ducati Desmosedici GP10

 

"Jel jsem velmi dobrý závod, než jsem uklouzl!", hodně suše komentoval závod španělský jezdec Aleix Espargaro, jehož mladší bratr Pol dojel v závodě stopětadvacítek na 4. místě, tedy těsně za podiem.

Out - Alvaro Bautista - Suzuki GSV-R



"Měl jsem velmi špatný start, navíc do mě vrazil ve 2. kole Barbera a tím jsem všechno prohrál. Potom jsem tak vlastně jen trénoval, neboť jsem neměl nikoho, s kterým bych bojoval. V polovině závodu  jsem dojel dva jezdce, ale pak jsem v poslední zatáčce posledního kola spadl...Nemám pocit, že bych jel svůj první závod MotoGP, neboť jsem nedojel do cíle!", měl po pádu hodně rozpoluplné myšlenky tovární jezdec Suzuki Alvaro Bautista.

Out - Casey Stoner - Ducati Desmosedici GP10


"V dlouhých zatáčkách jsem několikrát uklouzl a tak jsem se rozhodl, že pojedu opatrněji, dokud budu mít plnou nádrž. A okamžitě potom, tedy v 6. kole, jsem upadl. Potom na telemetrii jsme uviděli, že jsem měl ještě více ubrat. Byla to moje chyba a celému týmu jsem se také omluvil. Nebyla to žádná porážka, my jsme byli velmi dobří, až na tu mou chybu", byl hodně sebekritický ex-mistr světa Casey Stoner. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist