Jezdci MotoGP po Estorilu

V následujícím článku si přečtěte názory všech sedmnácti pilotů královské kubatury MotoGP po třetím letošním závodě, tedy Grand Prix Portugalska na okruhu Estoril, ve kterém vyhrál po skvělém závěru tovární pilot Hondy Dani Pedrosa.

Třetí závod MotoGP v portugalském Estorilu už nebyl sice tak dramatický jako ten předchozí v Jerezu, přesto nabídl kvalitní závody a několik okamžiků, které stojí určitě za zaznamenání: V první řadě sesadil 4 kola před koncem z estorilského trůnu Dani Pedrosa svého krajana Jorge Lorenza. Na straně druhé mladší z Italů, Andrea Dovizioso, pozávodil svého sluvutného krajana Valentina Rossiho, který tak stále musí čekat na své první ducatovské podium! a jeho nejlepším umístění jsou v sezóně 2011 pouhá dvě 5. místa. Nic to ale nemění na faktu, že na čele šampionátu se usadila hvězdná čtyřka, která má stejné složení, jako v létech minulých, tedy Lorenzo, Pedrosa, Stoner a Rossi.
Perfektní byl i souboj o 7. místo, kdy se Hiro Aoyama vypořádal jak s Calem Crutchlowem, tak s Nicky Haydenem a konečně i s Benem Spiesem. Mimochodem právě tento tovární pilot Yamahy je zatím tím největším zklamáním letošního šampionátu!

A ještě jedna zajímavost, ohledně roku 2012: Dle webu motomatters.com podalo přihlášky do MotoGP 2012 celkem 16 týmů, z nichž 14 bylo schváleno a těmto týmům, v nichž je 21 jezdců budou zaslány podrobnější infomace, které musí týmy do 14.5.2011 - závodní víkend v Le Mans potvrdit pro další schvalovací proces. Konečný seznam týmů pak bude zveřejněn 3.6.2011 - tedy během závodu v Katalánsku. 

1. Dani Pedrosa

„Samozřejmě mám dnes z vítězství opravdu radost, ale ještě více jsem šťastný kvůli mému zdravotnímu stavu. Zdá se tedy, že operace byla úspěšná. Závod byl skvělý a když jsem jel za Jorgem, tak jsem se musel smát do helmy, neboť ty problémy s ramenem se už nedostavily. Jorge je tady v Estorilu vždy velmi silný. Pokusil jsem se ho tedy udržet a pak jsem to na něj i vyzkoušel. Říkám si, že se pokusím ujet a ono mi to vyšlo. Chtěl bych poděkovat mým doktorům a mému trenérovi.“ 

2. Jorge Lorenzo

„Měl jsem dobrý start, s čímž jsem spokojený. Po něm jsem se pokusil jet na maximum a vytvořit si na Daniho náskok. Ovšem Dani si vítězství zasloužil na 100%, byl prostě na konci závodu ten nejrychlejší"

3. Casey Stoner

"První problém vznikl, když jsem nemohl předjet Simoncelliho, Pak jsme oba udělali chybu a on přede mnou spadl. Potom jsem měl opravdu velké problémy a vytvořila se velká díra, kterou už jsem nedokázal "zalepit". Dokonce jsem už myslel na to, že zajedu do boxů, neboť jsem měl problémy a nedokázal jet rychle. Pak jsem ale závod dotáhl až do konce a jsem rád, že jsem získal důležité body."

4. Andrea Dovizioso

"Po tak těžkém víkendu to byl velmi dobrý závod. Navíc jsem v závěru zajel své nejlepší kolo a s dobrou taktikou jsem předjel Valentina. Celý závod jsem jel za svým limitem, a Valentino byl ve dvou, třech pasážích silnější než já, takže bylo hodně těžké ho předjet. V posledním kole jsem to zkusil v 10. zatáčce, ale nepodařilo se mně to. Chtěl jsem ho předjet v poslední zatáčce vnitřkem, ale on mně to zavřel. A tak jsem to zkusil z "háku" na rovince, a podařilo se mně to. S výsledkem jsem sice spokojen, ale stále jsme ještě hodně daleko od těch nejlepších jezdců."

5. Valentino Rossi

„Když pominu Doviziosa, tak se dnes den podařil. Dělám si legraci, ale Andrea dnes jel závod, který byl strategicky opravdu skvělý. Myslím, že si se mnou trochu hrál. Nemohl mne předjet na brzdách, kde jsem byl silný, tak mne nechal dělat 28 kol veškerou práci a nakonec mě porazil o 25 tisícin. Pozitivním aspektem je, že fyzicka se cítím dobře a chybí mně tak 15% síly. Těch 100% si myslím, že dosáhnu mezi Le Mans a Katalánskem."

6. Colin Edwards

"Nevím vlastně co se na startu stalo, ale v první zatáčce šlo o holý život, o přežití. Pak se situace uklidnila a viděl jsem před sebou Valeho a Andreu. Zkusil jsem je dojet, ale to se mně nepodařilo. V tomto hodně nabitém startovním poli dojet jako šestý, je pro tým Monster Yamaha Tech 3 skvělý výsledek. Nemohu už opravdu jezdit lépe, neboť vím na čem sedím a vím také, jak jsou rychlé ty tovární motorky a taky ti týpci, co na nich sedí".

7. Hiroshi Aoyama

"Můj tým odvedl za tohoto se stále měnívšího počasí opravdu skvělou práci. Od začátku jsem jel hodně koncentrovaně, ovšem se studenými pneumatikami to nebylo vůbec jednoduché. Po hodně tvrdém boji s Crutchlowem jsem dokázal nakonec dojet jako sedmý".

8. Cal Crutchlow

"Jsem opravdu hodně rád, neboť před tímto závodním víkendem jsem nečekal, že na trati, kterou vůbec neznám, skončím jako osmý. A to jsem celý víkend musel bojovat s bolestmi v ramenou. To pravé, které už bylo operováné, je OK, ale bolí mě nyní to levé. Ovšem bojoval jsem s několika hodně rychlými jezdci a ty také porazil, třeba Nicky Haydena a Bena Spiese. A nakonec ten skvělý souboj s Aoyamou. I když v posledních kolech nerad prohrávám, tak jsem mu hodně zatápěl a bylo to pro mě hodně nabitých zkušeností. Něčím takovým jen nabývám na sebedůvěře."

9. Nicky Hayden

"Je vždy hodně těžké, vyjet do závodu z 13. pozice. Ale měl jsem dobrý start a také motocykl byl od začátku hodně dobrý. Jel jsem i několikrát na 7.místě, ale měl jsem problémy se řazením směrem dolů. Pak do mě vrazil Spies a já skoro zůstal stát v zatáčce číslo tři a tím jsem ztratil kontakt s Aoyamou a s Crutchlowem."

10. Randy de Puinet

"Jsem tak z poloviny spokojený. Před závodem jsem na Top10 ani nemyslel, neboť výsledky celého víkendu byly hodně velkým zklamáním. Mám totiž stále problémy s kolenem a už jsem neměl skoro žádnou sílu v nohách. Byl jsem začátkem týdne na rentgenu, ale doktoři nic nenašli. Pondělní test vynechám a v sedle motocyklu budu až při domácí Grand Prix. Přesto jsem rád za své první letošní body".

11. Toni Elias

"No, byl to pro mě hodně těžký a tvrdý závod. Ze začátku jsem měl problémy s motocyklem, najít ty správné brzdící body. Ale potom byli Capirossi a Randy pomalejší a já jsem je dojel. Přestože nejsem s výsledkem spokojený, tak jsem spokojený se svým výkonem. V pátek jsme udělali velký krok dopředu a při pondělních testech musíme všechna data převést do praxe. Motocykl má opravdu hodně velký potenciál a my se musíme naučit ho využít".

12. Loris Capirossi

"Od dnešního závodu jsem očekával rozhodně lepší výsledek. Ačkoliv jsem jel agresivně a dal do toho opravdu vše, tak jsem ztrácel za každé kolo jednu sekundu. Ale musíme zůstat pozitivní, a zachovat si vítěznou mentalitu. Vždyť je to teprve třetí závod této sezóny."

13. Alvaro Bautista

"Mám hodně smíšené pocity. Jsem na jedné straně šťastný, že jsem splnil svůj cíl, dokončit závod. Ale po dobrém startu a dobré začáteční pozici jsem zklamaný, neboť jsem ztratil tempo, když přede mnou spadl Abraham. A tak jsem jezdil úplně sám. Myslím si, že jsem mohl bez problémů bojovat s Tonim, Lorisem a s Randym, možná ještě lépe".

Karel Abraham - nedokončil

„V levotočivé zatáčce, následující po rovince uprostřed okruhu, jsem začal pozdě brzdit. Přední pneumatika ztratila přilnavost a já upadl. Více je tiskové zprávě zde. 

Marco Simoncelli - nedokončil

"Je mně to hrozně líto a nevím co k tomu říci. Byla to jasně moje chyba, takže v budoucnu musím jezdit opatrněji. Nejhorší na tom je, že jsem rychlý a udělám takovou hloupou chybu".  

Ben Spies - nedokončil


"Jsem neuvěřitelně zklamaný. Hned po prvních metrech jsem poznal, že něco na mé M1 není v pořádku. Uvolněná hadička vedle brzdové páčky se stále klepala a já ztratil koncentraci. Po nule z Jerezu jsem po dalším výpadku opravdu frustrovaný, že to prostě nemám pod kontrolou."

Hector Barbera - nedokončil


"Byla to prostě ostuda. Po tréninkových výsledcích a dosažených rychlostech jsme měli na umístění v Top8. Pád byl hodně komický, bez jakéhokoliv předchozího varování jsem skončil na zemi. Prostě jsem se snažil se studenými gumami držet se s rychlejšími jezdci. Byl jsem pak na vyšetření v Clinica Mobile, a vypadá to, že mám na pravé straně čtvrtého obratle malé poškození, ale pro testy by to neměla být žádná překážka."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist