Jezdci a týmy proti Grand Prix v Motegi

Jelikož padla varianta s náhradním závodem za Grand Prix Japonska v tureckém Istanbulu či ještě jeden závod v portugalském Estorilu, tak vše směřuje k tomu, že pokud to dovolí všeobecná situace v Japonsku, tak by se měl závod na okruhu Motegi jet 2. října. Ovšem názory jezdců a týmů jsou proti uspořádání letošního závodu! Proč?

Původně se závod v Motegi měl konat 25. dubna, na základě přírodní katastrofy byl ale přesunut na začátek října. Pro japonské továrny Honda, Yamaha a Suzuki je to hodně důležitý závod, ale jestli se na Twin-Ringu 2. října opravdu pojede, nedokáže dnes nikdo říci na 100%. Piloti jsou proti, také týmy nejsou cestou do Japonska zrovna nadšeni. Možná že hrozí i bojkot.
"CEO Dorny Carmelo Ezpeleta byl na jednání bezpečnostní komise a tam nám řekl, že se GP Japonska na 90%  pojede 2. října", říká Valentino Rossi a pokračuje: "Ukázal nám fotografie dráhy, kde jsou v asfaltu trhliny. Na jejich odstranění se ale pracuje. Zástupce FIM Claude Denis tam nyní byl a je názoru, že je vše v pořádku. Pak ale na této komisi řekl Lorenzo, že by tam nechtěl letět. V zásadě já také ne!", je stejného názoru jako jeho velký rival i italský tovární pilot Ducati a dále vysvětlil: "Uznávám, že ani já, a ani nikdo z dalších jezdců toho moc o jaderném ozáření nevíme. Pokud budu upřímný, tak Ezpeleta vypadá, že se už rozhodl. Ale já jsem ještě nesylšel nikoho z jezdců, který by tam chtěli letět. Nevíme, co přinese nejbližší budoucnost, ale já budu rozhodně pro odřeknutí tohoto závodu. Uvidíme, jestli někdo vystoupí před všechny dopředu a řekne: Já tam chci bezpodmínečně závodit. Pokud ale budeme protestovat, tak musíme být všichni jednotni. Musíme se ale zeptat také jiných lidí v paddocku, například mechaniků. A musíme dostat garanci, že nás tam nepotká žádné riziko. Potom bychom tam eventuálně letěli. Snad se najdou nezávislí experti, kteří tuto situaci posoudí neutrálně". 


"Neměl bych dobrý pocit, kdybych musel můj tým poslat do Japonska. A ačkoliv je ve hře titul mistra světa pro Stefana, přenechám rozhodnutí na něm",
říká šéf Kiefer Viesmann týmu, Stefan Kiefer, tedy stáje vedoucího pilota šampionátu kubatury Moto2 Stefana Bradla a ten jen potvrzuje: "Myslím si, že Japonci mají nyní úplně jiné problémy než jsou závody MotoGP".

"Všichni jsme mladí a máme před sebou ještě dlouhý život. A tento okruh je blízko atomové elektrárny Fukushima. A tak je možné, že se zdravotní problémy objeví za dva roky. Možná ale také, že až mojí nástupci za 20 let budou tím trpět",
je názoru mistr světa a vedoucí jezdec šampionátu Jorge Lorenzo.


"Japonsko zažilo obrovskou katastrofu, to je nám všem hrozně líto. Ale pokud bych řekl, že se těším na cestu do Japonska, tak by to byla lež. Nejde jen o nás, jako o jezdce. Jde o celý paddock. Pokud bych měl teď 70 let, tak bych si asi nedělal žádné starosti",
říká tovární jezdec HRC Marco Simoncelli.



"Japonsko je hodně ožehavé téma. Co jsem já dostal informace, tak Japonci bohužel nemají situaci ve Fukushimě úplně pod kontrolou. A Motegi leží přímo v blízkosti této atomové elektrárny. Je to pro všechny v paddocku hodně těžká situace. Nejdříve by se ale měly spravit všechny následky zemětřesení přímo na okruhu a pak můžeme jednat a mluvit dále",
dává k zamyšlení vítěz z Le Mans, Casey Stoner. 


"Dorna nám sice řekla, že je vše na 100% v pořádku, ale my to nemůžeme bohužel posoudit",
ví dobře Andrea Dovizioso.

"Fukushima je vzdálena pouze 100 km vzdušnou čárou od Mita, kde jsou v hotelích ubytovány týmy Grand Prix. Nedovedu si představit, že by se právě nad tím nedokázal  nikdo zamyslet. V Černobylu se po 25 rocích také vše nespravilo...", doplňuje ho technik Bridgestone, bývalý jezdec Grand Prix Klaus Nöhles.

"Někdo by se nad tím měl ještě jednou zamyslet. Možná, že by bylo lepší jeden rok japonský závod vynechat a pak se znovu podívat, jaká je vlastně situace v Japonsku. Je to sice mistrovství světa, ale jde také o naše zdraví", je názoru druhý jezdec klasifikace stopětadvacítek Sandro Cortese z Německa.


"Nejraději bych zrušil závod v Motegi na delší dobu, pokud tam tedy radiace je. Pokud je to odfouknuté, tak se tam jet může už letos v říjnu, to si ale vůbec nemyslím. A do jednoho roku se situace určitě nezlepší, to je také celkem jasné, vždyť ta celá přírodní katastrofa proběhla už před několika měsíci, takže bud´je to tam radiaktivní a zůstane to dalších 20 let, nebo to je vše v pořádku. Chápu také, že Grand Prix Japonska je důležitá pro japonské továrny, které závodí v MotoGP, ale měl by se brát ohled na názor jezdců, mechaniků a prakticky všech lidí v paddocku. A co jsem s některými kolegy z MotoGP mluvil, tak jsou úplně stejného názoru. Pokud je v pořádku okruh v Suzuce, tak se může jet i tam",
říká český jezdec MotoGP Karel Abraham.

"Když pomíjím možné zdravotní následky, které nyní nikdo dopředu nemůže vůbec odhadnout, tak si myslím, že není vůbec humánní stěhovat celý seriál Grand Prix kvůli třem dnům do země, která má takové obrovské problémy. Takže jsem jednoznačně proti uskutečnění letošní Grand Prix Japonska v Motegi, a v roce příštím proč ne, ale na jiném japonském okruhu", je jednoznačného názoru český účastník šampionátu kubatury stopětadvacítek Jakub Kornfeil.  

Faktem je, že technici Dunlopu dostali od firmy Sumitomo bedny z Japonska, nechali je přeměřit a všechny měly naměřenou zvětšenou radioaktivitu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist