Jedenáctá GP sezony – Velká cena Rakouska

Druhá polovina sezony je v plném proudu a po závodech v Brně pokračuje světový šampionát jedenáctým kolem sezony v Rakousku. Ještě v pondělí absolvovaly týmy MotoGP testy na jihu Moravy, ale pak už týmové kamiony zamířily na jih, kde na jezdce a jejich týmy čeká další zastávka evropské série - NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich.

Kapitoly článku

Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Závodní okruh Red Bull Ring leží ve Štýrsku, druhé největší spolkové zemi Rakouska. Původně se okruh postavený v roce 1969 jmenoval Österreichring. V roce 1996 došlo k modernizaci závodního areálu a od roku 2011 je centrem rakouského motosportu pod názvem Red Bull Ring. Loni Red Bull Ring vyzkoušeli jezdci seriálu Grand Prix, jenž se do Štýrska vrátil poprvé od roku 1997. Dráha je dlouhá 4318 metrů a v jenom kole jezdci projedou deseti zatáčkami přičemž jen tři jsou na levou ruku. Panorama je s okolními vrcholy hor naprosto úžasná a celému závodnímu areálu dominuje ve středu umístěná osmnáctimetrová plastika Býka.

Výrobce Michelin do rakouského víkendu nasadí u přední hladké pneumatiky tři směsi měkká-střední-tvrdá a to vše v symetrické konstrukci. U zadní hladké pneumatiky budou dostupné směsi měkká-střední-tvrdá, ale v tomto případě se bude jednat o asymetrickou konstrukci s tvrdší pravou stranou. V případě pneumatik do mokra bude v Rakousku směs měkká a středí v případě přední pneumatiky, zadní pneumatika bude ve směsi měkká-střední, ale v asymetrické konstrukci.

Rekordy a informace MotoGP – Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Nejrychlejší kolo – Andrea Iannone - Ducati (2016) – 1'23,142
Rekord okruhu – Andrea Iannone - Ducati (2016) – 1'24,561
Kvalifikační rekord – Andrea Iannone - Ducati (2016) – 1'23,142
Maximální rychlost – Andrea Doviziso (2016) – 313,0 Km/h

Délka závodu MotoGP - 28 kol (120,9 km)
GP Rakouska – MotoGP 2016:
Stupně vítězů - 1.Iannone (Ducati), 2.Dovizioso (Ducati), 3.Lorenzo (Yamaha)
Pole position – Andrea Iannone (Ducati) – 1'23,142 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Andrea Iannone (Ducati) – 1'24,561 sekundy

!!! Tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2017 !!!

MotoGP – Preview

Vítězstvím v Brně si Marc Márquez (Repsol Honda Team) polepšil ve vedení průběžného hodnocení šampionátu a nyní má náskok čtrnácti bodů. Loni v Rakousku na stupně vítězů nedosáhl, ale dnes je situace jiná, Repsol Honda už má potřebná data a navíc přípravu v podobě pozávodního testu v Brně. Cíle pro nadcházející víkend jsou jasné a to být nejrychlejší od pátečních tréninků až po nedělní závod.

Španěl Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) je druhý v šampionátu a v Brně si připsal umístění na stupních vítězů poprvé od závodu v italském Mugellu. Na jihu Moravy Viñales v přípravě nebyl až tak rychlý, ale v samotném závodu s týmem dobře odhadl moment výměny motorky v boxech, čímž mohl usilovat o stupně vítězů.

Jednadvacet bodů od vedoucí pozice je třetí muž šampionátu Andrea Dovizioso (Ducati Team). Na italského závodníka bude o víkendu v Rakousku zvlášť soustředěna pozornost, protože na základě loňského výsledku je Ducati velkým favoritem nadcházející Grand Prix. V roce 2016 vyhrál závod ve Spielbergu jezdec Ducati Andrea Iannone a druhé místo obsadil Andrea Dovizioso. Jaké bude rozložení sil letos nám napoví už dvojice pátečních tréninků.

Na čtvrté pozici je Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a na prvního teď ztrácí dvaadvacet bodů. Závod v Brně dokončil čtvrtý a znovu byl problém s tím, aby při výměně motorek zvolil ideální moment, kdy zajet do boxů. To je Rossiho slabá stránka, kterou potřebuje zlepšit. Počasí bývá nevyzpytatelné a výměn motorek v boxech jen přibývá. Teď už existuje přímá komunikace mezi týmem a jezdcem přes palubní desku, čímž by se vše mělo zjednodušit.

Posledním jezdcem s kontem nad sto bodů je pátý Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Španěl v Brně zajel na druhé místo, což mu sice nestačí k posunu pořadím, ale snížil ztrátu na své soupeře, takže teď mu teď na čtvrtého Rossiho schází devět bodů. Jezdec Repsol Hondy by rád druhou polovinu sezony dokončil tak jak ji začal, to znamená s maximálním počtem umístění na stupních vítězů, díky nimž by se dostal do boje o titul mistra světa.

Nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu je šestý Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), jemuž rovněž přináleží vedoucí postavení v tabulce nováčků MotoGP. Francouz má na kontě 88 bodů a pětatřicet mu jich chybí na pátou pozici. Zarco sice nemá tovární motorku, ale o stupně vítězů se umí poprat, takže v jeho případě je Top5 stále možná. Jedenáct bodů ztrácí na týmového kolegu sedmý Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3), který vybojoval své první stupně vítězů MotoGP na domácí půdě Sachsenringu.

Průběžně osmý je Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich), který je v hledáčku manažerů týmů a je vidět, že se o Itala začínají přetahovat. Petrucci si už také vyzkoušel novou aerodynamiku Desmosedici, která má z určité části nahradit aerodynamická křidélka díky nimž měli jezdci italského výrobce lepši cit s předkem motorky.

Devátý v pořadí je Cal Crutchlow (LCR Honda). Britský závodník v Brně spadl na oleji, který se do stopy v zatáčce dostal z porouchané Ducati Álvara Bautisty. Ve stejném místě spadl také Marc Márquez, ale zatímco Španěl si svoji motorku jen lehce poškodil, Crutchlow měl Hondu pořádně poničenou a on sám musel nejdřív do Mobilní kliniky na vyšetření a pak ho doktor poslal do nemocnice v Brně na další kontrolu, aby se vyloučilo zranění obratlů.

První desítku uzavírá Jorge Lorenzo (Ducati Team). Španěl byl v Brně rychlý jak na suchu, tak na vodě, což bylo v jistém smyslu překvapení, protože zatím se mu na vodě s Ducati příliš nedařilo. Jakmile byla k dispozici nová aerodynamika, Lorenzo byl první, kdo ji vyzkoušel a je s tímto pokrokem velmi spokojený. Ztráta aerodynamických křidélek byla pro italského výrobce bolestivá, ale v centrále nespí a konstrukce jede na plné obrátky, aby tuto ztrátu eliminovala. Samozřejmě pokud se hovořilo o snižování nákladů, toto je přesný opak. Lorenzo měl v Brně šanci na dobrý výsledek, ale při výměně motorek došlo k chybě a Španěl vyjel s nastavením pro suchou a mokrou trať, což mu neumožnilo nic víc než bojovat o jediný bod za patnácté místo.

Také český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) měl šanci zaznamenat svůj nejlepší výsledek v MotoGP, bohužel porucha výfukového systému jeho Desmosedici natolik zpomalila, že nebyl schopen bojovat o pozice v první desítce. Přesto si z domácí Grand Prix odvezl tři body za třinácté místo a v průběžném hodnocení šampionátu mu patří sedmnáctá pozice.

Domácí závod má před sebou tým Red Bull KTM Factory Racing, jenž má už něco na dráze Red Bull Ringu natestováno, což by mohla být jejich drobná výhoda. V průběžném hodnocení je Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) devatenáctý, Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing) dvaadvacátý a pro víkend v Rakousku tým posílí o testovacího jezdce Mika Kallia, který nastoupí na divokou kartu.

MotoGP – Stav po GP České republiky:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 154
2. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 140
3. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 133
4. Valentino ROSSI ITA Yamaha 132
5. Dani PEDROSA SPA Honda 123
6. Johann ZARCO FRA Yamaha 88
7. Jonas FOLGER GER Yamaha 77
8. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 75
9. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 75
10. Jorge LORENZO SPA Ducati 66
11. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 44
12. Jack MILLER AUS Honda 43
13. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 40
14. Scott REDDING GBR Ducati 33
15. Loris BAZ FRA Ducati 31
16. Andrea IANNONE ITA Suzuki 28
17. Karel ABRAHAM CZE Ducati 23
18. Tito RABAT SPA Honda 23
19. Pol ESPARGARO SPA KTM 21
20. Hector BARBERA SPA Ducati 21
21. Alex RINS SPA Suzuki 12
22. Bradley SMITH GBR KTM 8
23. Michele PIRRO ITA Ducati 7
24. Sam LOWES GBR Aprilia 2
25. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1.5 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sonny přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist