Jedenáctá GP sezony – Velká cena České republiky

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – Automotodrom Brno (CZE)

Nejrychlejší kolo – Alex Rins (2013) – 2'07,622
Rekord okruhu – Romano Fenati (2014) – 2'08,064
Kvalifikační rekord – Alex Rins (2013) – 2'07,622
Maximální rychlost – Romano Fenati (2015) – 226,0 Km/h

Délka závodu Moto319 kol (102,7 km)
GP České republiky – Moto3 2015:
Stupně vítězů – 1.Antonelli, 2.Bastianini, 3.Binder … 9. Kornfeil
Pole position – Niccoló Antonelli – 2'07,667 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Miguel Oliveira – 2'08,466 sekundy

V Assenu a na Sachsenringu lídr seriálu Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) zrovna neexceloval, ale to mu může být jedno, protože jeho soupeři zahazují jednu šanci za druhou. Jihoafričan si spravil chuť o víkendu, protože to byl v Rakousku druhý a dvacet bodů je určitě dobrých. Teď jen stabilně dokončovat závody, zbytečně neriskovat a dojet si pro titul mistra světa. Do konce sezony zbývá odjet osm závodů, což je sice dost, ale vzhledem k tomu, že má Binder náskok 67 bodů, mohlo by to vyjít. Navíc jeden z jeho soupeřů Romano Fenati v Rakousku nezávodil a to je pro Bindera jen plus. Je třeba brát, když se nabízí taková příležitost.

Druhý Jorge Navarro (Estrella Galicia 0,0) donedávna o titul bojoval a bojuje pořád, jenže jeho šance se s každým dalším závodem snižují. V Itálii nula, pak zlomená noha při tréninku a nula z Assenu, devět bodů v Německu a další nula v důležitém závodu v Rakousku. S takovou Španěl titul letos nezíská. Vím, nikdy neříkej nikdy, ale z pěti závodů vytěžit 34 bodů je pro jezdce, který chce bojovat o titul hodně málo. Navarro teď musí zatnout zuby a začít vyhrávat, jedině tak dokáže dostat Jihoafričana pod tlak.

Třetím jezdcem v pořadí je Romano Fenati (SKY Racing Team VR46), jenže toho tým suspendoval v předvečer startu rakouské Grand Prix a kdo ví, jak to s Fenatim vůbec bude. Podle všeho došlo mezi ním a vedením týmu k výměně názorů ohledně přípravy motorky na kvalifikaci. Jeho týmový kolega Bulega zajel sedmý čas, Fenati byl jedenáctý. Dokonce tam na vedení v boxech lítaly nějaké předměty vzduchem, což mělo být už i v minulosti, ale Ital pokaždé dostal šanci. Jenže nic netrvá věčně … a nyní se hodně nahlas hovoří o Fenatiho náhradě do konce sezony. Tím jezdcem má být dvacetiletý Lorenzo Dalla Porta, který jen nedávno podepsal smlouvu s Mahindrou a v příštím roce pojede u stáje Aspar Moto3.

Kandidátem na třetí pozici v šampionátu je nyní Francesco Bagnaia (ASPAR Mahindra Team Moto3), který pro Mahindru získal v Assenu jejich první vítězství v soutěži. Německo s Rakouskem už bylo jen za jedenáct bodů, ale vzhledem k tomu, jak je teď na tom Romano Fenati, stačí mu získat jen tři body. Pokud ještě Mahindra zapracuje na zlepšeních, tak Bagnaia klidně může zaútočit na druhou pozici.

O třetí místo v šampionátu bude v Brně bojovat také Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46), který teď bude mít v boxech trošku víc klidu k práci a rozhodně má na to, aby sezonu dokončil třetí. Jenže o to samé bude usilovat také pátý Enea Bastianini (Gresini Racing Team Moto3) a minimálně k tomu sedmý Joan Mir (Leopard Racing), vítěz závodu na Red Bull Ringu, jehož teď od třetí příčky dělí osmnáct bodů.

Český závodník Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing) měl v Rakousku opravdu hodně těžký víkend. Samotný závod pak nejdřív ovlivnila chyba jezdce před Kornfeilem, který aby do něj nenarazil musel hodně daleko mimo dráhu, a když už sahal pro body tak v samotném závěru klání dostal příkaz přepustit pozici (výjezd za obrubníky), pak ještě jednou, což už byla chyba, ale faktem byla finální devatenáctá pozice v cíli. Po této drsné misi u našich jižních sousedů jede Jakub Kornfeil tento týden na domácí půdě svoji 120.Grand Prix. Určitě ocení podporu každého z fanoušků. Každopádně po deseti závodech je průběžně desátý a to je určitě dobrá pozice.

Druhým českým závodníkem v poli bude Karel Hanika (Freudenberg Racing), který už není součástí šampionátu potom, co se rozešel se svým týmem Platinum Bay Real Estate, ale jede teď v barvách německé stáje juniorské mistrovství světa FIM CEV Respol Moto3. Do Brna zamíří na divokou kartu a v rámci přípravy už s týmem absolvovali jízdy na dráze severočeského autodromu v Mostě. V sedle Mahindry letos na světové body nedosáhl a rozhodně by pro tohoto závodníka bylo dobrou satisfakcí je získat právě v Brně a v sedle KTM. Také Karel Hanika bude určitě rád za podporu ze strany vás všech fanoušků. Nutno ještě připomenout, že Hanikova KTM rozhodně není na úrovni motocyklů týmu Aki Aja nebo SKY Racing VR46.

Moto3 – Stav po GP Rakouska:

1 - Brad BINDER - RSA - KTM - 179 bodů
2 - Jorge NAVARRO - SPA - Honda - 112
3 - Romano FENATI - ITA - KTM - 93
4 - Francesco BAGNAIA - ITA - Mahindra - 90
5 - Nicolo BULEGA - ITA - KTM - 82
6 - Enea BASTIANINI - ITA - Honda - 81
7 - Joan MIR - SPA - KTM - 75
8 - Fabio DI GIANNANTONIO - ITA - Honda - 66
9 - Niccolò ANTONELLI - ITA - Honda - 63
10 - Jakub KORNFEIL - CZE - Honda - 58
11 - Khairul Idham PAWI - MAL - Honda - 54
12 - Andrea LOCATELLI - ITA - KTM - 53
13 - Fabio QUARTARARO - FRA - KTM - 52
14 - Philipp OETTL - GER - KTM - 43
15 - Jules DANILO - FRA - Honda - 41
16 - Andrea MIGNO - ITA - KTM - 37
17 - Aron CANET - SPA - Honda - 34
18 - Livio LOI - BEL - Honda - 30
19 - Juanfran GUEVARA - SPA - KTM - 29
20 - Bo BENDSNEYDER - NED - KTM - 27
21 - Hiroki ONO - JPN - Honda - 21
22 - John MCPHEE - GBR - Peugeot - 20
23 - Jorge MARTIN - SPA - Mahindra - 20
24 - Tatsuki SUZUKI - JPN - Mahindra - 9
25 - Gabriel RODRIGO - ARG - KTM - 9
26 - Lorenzo DALLA PORTA - ITA - Honda - 7
27 - Maria HERRERA - SPA - KTM - 6
28 - Adam NORRODIN - MAL - Honda - 5
29 - Darryn BINDER - RSA - Mahindra - 4

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist