Jedenáctá GP sezony – Velká cena České republiky

Pro všechny české fanoušky závodění na dvou kolech je tu vrchol sezony mistrovství světa silničních motocyklů. Paddock všech tří tříd seriálu Grand Prix (plus prestižní pohárová soutěž Red Bull Rookies Cup) míří na jih Moravy, kde na všechny čeká jedenáctý závodní víkend sezony - bwin Grand Prix České republiky. České barvy bude v třídě MotoGP reprezentovat Karel Abraham, v třídě Moto3 Karel Hanika, Jakub Kornfeil a na divokou kartu jedoucí Česko-Německý závodník Kevin Hanus. V soutěži Red Bull Rookies Cup uvidíme Martina Gbelce.

Kapitoly článku

Letošní podnik v Brně je speciální v tom, že přesně před padesáti lety jeli na tehdejším okruhu jezdci poprvé o body do mistrovství světa. Od té doby je jižní Morava oblíbeným místem světového seriálu a po letošním roce také překoná pár zajímavých milníků, o kterých si můžete něco přečíst – ZDE.

Každopádně se v tuto chvíli ještě jedná o dalším pokračování tradice Velké ceny České republiky, protože závod v roce 2016 není jistý a vše potřebné pro jeho uspořádání musí být promotéru Dorna Sports oznámeno před zahájením jedenáctého podniku sezony 2015 v Brně. Tudíž už moc času nezbývá.

Závodní dráha Masarykova okruhu je pro jezdce a týmy světového šampionátu oblíbená nejen co se týče dráhy samotné, ale také týmového zázemí a kvalitní organizace. V Brně týmy rovněž často testují a ne jinak tomu bude letos, protože test MotoGP je hned v pondělí po skončení Grand Prix. Okruh v Brně má celkem 5403 metrů, nejdelší rovinka měří 636 metrů a v jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami – 6 levými a 8 pravými.

Než v pátek jezdci poprvé vyjedou na dráhu, čeká na fanoušky zajímavá akce v centru Brna, kde uvidí jezdce jako Phil Read, Wayne Gardner, Peter Baláž, Bohumil Staša, Karel Abraham, Aleix Espargaro, Danilo Petrucci, Stefan Bradl, Tom Lüthi, Karel Hanika, Karel Hanika sr., Remy Gardner a Jakub Kornfeil. Více informací o čtvrteční akci – ZDE.
 

V neděli 16.srpna bude přímo na okruhu akce (10.05 – 10.25hodin) “Čestné kolo motocyklových legend“ plus motocyklová přehlídka PČR, čestné kolo minibikové akademie a kaskadérská show. Na dráze tak přítomní diváci mimo jiné uvidí jezdce jako Phil Read, Wayne Gardner, Bohumil Staša, Peter Baláž, Bedřich Fendrich, Zbyněk Havrda.

Bridgestone pro GP České republiky:

Přední hladká pneumatika/směs: měkká, střední a tvrdá
Zadní hladká pneumatika/směs: měkká, střední a tvrdá (asymetrická)
Pneumatiky do mokra/směs: měkká je hlavní směs, tvrdá je alternativa

Rekordy a informace MotoGP – Automotodrom Brno, Česká republika

Rekord okruhu – Dani Pedrosa – Honda (2014) – 1'56,027
Nejrychlejší kolo – Cal Crutchlow - Yamaha (2013) – 1'55,527
Kvalifikační rekord – Cal Crutchlow – Yamaha (2013) – 1'55,527
Maximální rychlost – Dani Pedrosa – Honda (2013) – 314,8 Km/h

Délka závodu MotoGP - 22 kol (118,9 km)

Velká cena České republiky – MotoGP 2014:
Stupně vítězů - 1.Pedrosa (Honda), 2.Lorenzo (Yamaha), 3.Rossi (Yamaha) .. 14.Abraham (Honda)
Pole position – Marc Márquez (Repsol Honda) – 1'55,585 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Dani Pedrosa (Repsol Honda) – 1'56,027 sekundy

!!! Nezapomeňte, je tu tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2015 !!! - ZDE

 

MotoGP – Preview

První závod po letní přestávce jeli o víkendu jezdci mistrovství světa v Indianapolis Motor Speedway. Na americké dráze si Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) udržel pozici vedoucího muže královské kubatury, když závod MotoGP dokončil třetí. Ital pokračuje v bilanci pódiových umístění bez přerušení od prvního podniku sezony v Kataru, nicméně tato série je mnohem delší, pokud k ni připočteme loňský rok, protože nebýt nuly z Aragonie, byl by to přesně Indianapolis od něhož by se pravidelně umisťoval na pódiu už jeden celý rok. Loni v Brně zajel devítinásobný šampion na třetí místo, což by rád letos minimálně zopakoval. Cílem ale bude porazit oba své největší soupeře, kterými jsou Jorge Lorenzo a Marc Márquez, protože jedině tak dokáže navýšit náskok ve vedení.

Šanci převzít vedení v šampionátu má o nadcházejícím víkendu Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), Rossiho týmový kolega a dvojnásobný mistr světa MotoGP. Naposledy slavil rodák z Mallorky celkové vítězství v roce 2012 a letos je velmi blízko si to zopakovat potřetí. Vstup do sezony Lorenzo neměl ideální, ale sérií čtyř vítězství v řadě srovnal s Rossim krok a nyní je to o tom, kdo získá lepší umístění v závodě, protože je dělí jen devět bodů. To znamená, že pokud v Brně Jorge Lorenzo vyhraje a Valentino Rossi skončí třetí, budou jejich bodová konta naprosto identická, to znamená oba po 211 bodech. V Brně to Lorenzovi jde. S Rossim tam svedl pár napínavých bitev a na jihu Moravy slavil jedno vítězství (MotoGP) a troje umístění na stupních vítězů. V nižších kubaturách tam vyhrál dokonce tři závody. Lorenzo musí porazit Rossiho, protože jedině tak může vyrazit vstříc svému pátému titulu kariéry.

Ve hře je ale stále Marc Márquez (Repsol Honda Team) jezdec tovární Hondy a úřadující mistr světa, který pro japonskou značku získal v neděli v Indianapolis jejich jubilejní 700.vítězství v seriálu Grand Prix. Začátek sezony nebyl pro Márqueze vůbec ideální, protože v době, kdy jeho největší soupeři slavili vítězství nebo umístění na stupních vítězů, on končil s nulou. Po Barceloně ale došlo k radikální změně, když Honda připravila mix loňského stroje s tím letošním a najednou je Márquez zpátky na koni. V Assenu ještě prohrál s Rossim v napínavé koncovce, ale pak už vyhrává závod na Sachsenringu a i ten zatím poslední v Indianapolis. Osm závodů před koncem sezony je třetí a na vedení v soutěži ztrácí 56 bodů. To je celkem dost, ale sami víme, jak jsou motocyklové závody nepředvídatelné. U Márqueze si můžeme být jisti, že jeho odhodláním bude minimálně každý z těchto osmi závodů vyhrát a pak se uvidí, jak to dopadne.

Ital Andrea Iannone (Ducati Team) drží status nejlepšího jezdce Ducati, podruhé v řadě bodoval pátým místem v cíli a dělá co může, aby překonal bolestivé zranění ramene. Spoléhá na Ducati, že stačí v průběhu druhé poloviny sezony přijít s něčím, co by mu jízdu usnadnilo a on zase dokázal bojovat o pozice na stupních vítězů. V úvodní části roku bodoval celkem dvěma pódii a ve hře o Top3 byl pravidelněji než je tomu nyní. Ital je prozatím posledním jezdcem, který v této chvíli překročil v průběžném hodnocení hranici sta bodů.

Velmi dobře si vede Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), jemuž po úvodních deseti kolech patří pátá pozice a status nejlépe umístěného jezdce netovárního týmu. Brit je součástí francouzského týmu Herve Poncharala, kde si vede o poznání lépe než jeho týmový kolega Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), který právě v Indianapolis prodloužil smlouvu s Yamahou. Smithovi nezbývá než jet svoje, pokračovat v nastaveném tempu a všem ukázat, že v královské kubatuře zraje jako víno, protože je tomu skutečně tak. V Brně potřebuje zajet dobrý výsledek, aby navýšil svůj náskok na Andrea Doviziosa, což nebude snadné, ale stejně tak to není nemožné.

Nejlepší období teď neprožívá Andrea Dovizioso (Ducati Team), který byl před začátkem sezony pasován do role jedničky tovární stáje a stejně tak tomu napovídaly i výkony v úvodních třech Grand Prix, kde byl pokaždé druhý. Pak ale přišlo slabší období dvou závodů s celkovým součtem třiadvaceti bodů, po němž následovalo přímo období temna v podobě pěti závodů s celkem jedenácti body. Takovým stylem Dovizioso nemá šanci svého týmového kolegu Iannoneho překonat a oba teď dělí pětatřicet bodů. Navíc každou chvíli hrozí, že se pořadím posune na průběžnou sedmou pozici, kde je nyní výborně jedoucí Dani Pedrosa. Dovizioso není v ideálním rozpoložení a potřebuje dobrý výsledek jako sůl. Ten možná přijde v Brně a zamíchá kartami co se týče bitvy favoritů o titul.

Sedmý Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) nad titulem pochopitelně uvažovat nemůže, ale zbytek sezony bude určitě šancí jak ukázat, že je pro Hondu stále velkým přínosem a to už jak pro stabilní výsledky, tak bezkonfliktní povahu vůči jedničkám tovární stáje. Letos po Kataru Španěl absolvoval operaci, předloktí, která jej vyřadila z celkem čtyř následujících Grand Prix. Bodová ztráta je proto obrovská, nicméně cílem ji bude eliminovat a sezonu dokončit minimálně pátý, bude-li mít štěstí, tak čtvrtý. V Indianapolis Honda oslavila 700.vítězství v seriálu Grand Prix a právě Dani Pedrosa je druhým nejúspěšnějším jezdcem, co se týče vítězných příspěvků pro japonského výrobce. Španěl získal pro Hondu celkem 49 (125-250-MotoGP) triumfů, první Mick Doohan byl úspěšný v 54 (500ccm) případech.

Brit Cal Crutchlow (CWM LCR Honda) do sezony nastupoval s tím, že bude bojovat s továrními jezdci o přední pozice, ale zatím to tak nevypadá a nevypadá to ani na to, že by teď nějak vážně ohrožoval pozici nejlépe umístěného jezdce netovárního týmu. Crutchlow je průběžně osmý, šest bodů ztrácí na Pedrosu, dvacet na Doviziosa a třiadvacet na pátého Smithe. Crutchlow v roce 2013 závodil s Yamahou Tech3, o rok později s tovární Ducati, letos s Hondou LCR a už teď se hovoří o tom, že v příštím roce pojede s Ducati v barvách Avintia Racing. Teď se jeví jako nejrozumnější, kdyby tehdy zůstal u Tech3, a nestřídal výrobce až tak často, jenže známe to “Kdyby“. Každopádně není konec sezony, je to určitě talentovaný jezdec a nezbývá mu nic jiného než dát hlavu mezi řídítka a jet co to dá.

Devátý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) prodloužil smlouvu s Yamahou o jeden rok, takže se teď může v klidu soustředit na zbytek sezony, což potřebuje. Po deseti kolech je devátý a samozřejmě to je pozice, která mu radost nedělá vzhledem k tomu, kde je jeho týmový kolega Smith. Oba jezdce teď dělí čtyřiadvacet bodů, což je samozřejmě hratelné vzhledem k tomu, že je před námi ještě druhá polovina sezony.

První desítku uzavírá Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), což je možná pro mnohé překvapení vzhledem k tomu, že se jedná o nováčka v královské kubatuře a na novém stroji Suzuki, která se letos vrátila do mistrovství světa. Španěl je ale talent od přírody a s přibývajícími zkušenostmi půjde jeho výkonnostní křivka nahoru. Pro Suzuki jen dobře. Mají kvalitního mladého jezdce a na vývoji jejich nové GSX-RR odvedli skutečně kus práce.

Do mistrovství světa se po zranění vrací Karel Abraham (AB Motoracing). Brněnský závodník si v Barceloně zlomil palec levé nohy a toto zranění jej následně vyřadilo jak ze samotné Velké ceny Katalánska, tak z TT v Assenu, německé Grand Prix a teď naposledy také z desátého podniku sezony v Indianapolisu. Jak dalece bude noha v pořádku Abraham uvidí až v pátek, když se v ostrém tempu projede okruhem v Brně. Každopádně ani Hiroshi Aoyama, který jel za českého závodníka v Německu, tak ani Toni Elías v USA body pro tým AB Motoracing nezískali.
 

Mistrovství světa – MotoGP:

1 - Valentino ROSSI - ITA - Yamaha - 195 bodů
2 - Jorge LORENZO - SPA - Yamaha - 186
3 - Marc MARQUEZ - SPA - Honda - 139
4 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati - 129
5 - Bradley SMITH - GBR - Yamaha - 97
6 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati - 94
7 - Dani PEDROSA - SPA - Honda - 80
8 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Honda - 74
9 - Pol ESPARGARO - SPA - Yamaha - 73
10 - Maverick VIÑALES - SPA - Suzuki - 62
11 - Danilo PETRUCCI - ITA - Ducati - 57
12 - Aleix ESPARGARO - SPA - Suzuki - 46
13 - Yonny HERNANDEZ - COL - Ducati - 36
14 - Scott REDDING - GBR - Honda - 33
15 - Hector BARBERA - SPA - Ducati - 20 (Top Open)
16 - Loris BAZ - FRA - Yamaha Forward - 14
17 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia - 13
18 - Jack MILLER - AUS - Honda - 12
19 - Stefan BRADL - GER - Yamaha Forward - 9
20 - Michele PIRRO - ITA - Ducati - 8
21 - Nicky HAYDEN - USA - Honda - 8
22 - Eugene LAVERTY - IRL - Honda - 7
23 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Honda - 5
24 - Mike DI MEGLIO - FRA - Ducati - 2
25 - Alex DE ANGELIS - RSM - ART - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist