Jak reálný je příchod Rossiho k Ducati?

Blíží se konec června a přestupová horečka v MotoGP nabírá obrátek. Podívejme se tedy, co přinesly uplynulé týdny a jaká je aktuální situace v sestavě kvarteta Rossi, Lorenzo, Pedrosa a Stoner - respektive Spiese, Doviziosa a Haydena a to i z pohledu sponzorů a shrňme si, co se píše na zahraničních webech.

Na zahraničních webech se píše, že příchod Caseyho Stonera k Hondě je už hotovou věcí. A protože to píší i takové renomované weby jako třeba MotoGPMatters, které obvykle pouze uvádějí fakta a nespekulují, tak to berme jako bernou minci i my, i když oficiálně to ještě potvrzeno nebylo.

Smlouvy nejrychlejších čtyř jezdců MotoGP z roku 2009 končí letos a tím pádem dojde k přesunu sil mezi továrními týmy Yamahy, Hondy a Ducati.


Vycházejme z toho, že Valentino Rossi bude závodit na motocyklu ještě dva roky. Ukončí tedy svou hvězdnou kariéru opravdu u Yamahy, jak prohlásil dříve? Yamaha totiž nesplnila Rossiho ultimátum a prodloužila smlouvu s Lorenzem. Navíc závodní ředitel Yamahy Furusawa poprvé letos nedeklaroval Rossiho jako jasnou "1", nýbrž Jorgemu slíbil, že nově vyvinuté díly dostane ve stejnou dobu jako Vale i Lorenzo.


Závodní scény hodně znalý Livio Suppo - do konce roku 2009 vedoucí projektu MotoGP u Ducati a od roku 2010 marketingový ředitel u Repsol Honda - počítá s příchodem Rossiho k Ducati a celou záležitost vidí následovně: "Valentino je hodně chytrý. Zřejmě by prohrál v roce 2010 s Lorenzem boj o titul mistra světa i bez svého zranění. To znamená, že takovou situaci na rok 2011 už určitě nedopustí. Takže si může dovolit v roce 2011 "oddechovou" sezónu a konstruktér Ducati Filippo Preziosi bude mít celý rok čas, aby pro sezónu 2012 vyvinul do nové éry MotoGP (motocykly o objemu 1000 ccm) hodně silný motocykl a s ním může Valentino získat titul mistra světa 2012 a říci: "Vyhraji s každou motorkou, Ciao", míní Livio Suppo.

Suppo také vychází z jedné věci, a sice, že dobře ví, jak je to vlastně s přestupem Stonera k Ducati. Ta mu nabídla gáži 5 000 000 Euro, zatímco u Ducati si přišel australský ex-mistr světa na 3 800 000 Euro. A s příchodem Stonera k Hondě se zároveň utnou kritické hlasy prominentních kritiků jako jsou Kevin Schwantz či Wayne Gardner. Stejný názor na Pedrosu, jako dosavadní "1" u Hondy má ovšem i Jeremy Burgess: "Pedrosa je velmi rychlý pilot, ale není to závodník", říká Australan a míní tím následující: "Pedrosa není v souboji jezdce proti jezdci dostatečně chladnokrevný!"


Podtrženo a sečteno, nejžádanějším mužem současnosti je Jorge Lorenzo, ten si může vyžádat u Yamahy ten nejlepší materiál nebo také může nahradit Stonera u Ducati. A téma Lorenzo k Hondě? "Tato možnost je nepravděpodobná, Jorge chce být v továrním týmu jasnou "1"", říká jasně Suppo, který jistě ví, jak je to s Hondou. 


A jak vidí celou situaci u Ducati? Zatímco v Jerezu považoval Filippo Preziosi příchod Rossiho za skoro nemožný, tak v Mugellu už viděl určitou šanci. Naproti tomu Vittorio Guareschi - nástupce Suppa u Ducati - stále ještě doufá v setrvání Stonera: "Doufám, že se nepletu, ale vidím to tak 50:50%". I z tohoto důvodu chce Guareschi co nejdříve podepsat novou smlouvu s Nicky Haydenem: "Doufám, že Nicky zůstane. Filippo Preziosi a já jsme velmi šťastní z jeho výkonyů a výsledků. Zatímco v loňském roce to byl ze začátku opravdický propadák, tak se Nicky krůček po krůčku posouval dopředu a nyní jsou jeho výsledky vynikající".  


Samozřejmě, že Yamaha by i nadále nejraději měla pohromadě duo Rossi - Lorenzo, ale tomuto složení na rok 2011 už nevěří skoro nikdo. Ba naopak Yamaha se už "předzásobila" a tak je zřejmě možné, že nový tovární tým u Yamahy budou tvořit Jorge Lorenzo a Ben Spies. Těžko je totiž představitelná skutečnost, že by Ben Spies jezdil ještě rok v satelitním týmu...

Jestli ale zůstane po odchodu Rossiho i sponzor Fiat, to se dá těžko odhadnout. A i zde se jeví zajímavé možnosti. 


Repsol není pochopitelně příchodem Stonera nijak nadšen, neboť tváří Repsolu byl v posledních rocích vždy Dani Pedrosa! Ovšem Lorenzo u Yamahy, to by bylo trochu jiné "kafe": "Jorge je velmi rychlý", říká nepokrytě Arturo Sis, sponzorship manažer firmy Repsol.

A kdo by mohl přijít k Hondě na místo Repsolu? Hodně se hovoří o firmě Red Bull! Vítězný tým ve složení Stoner/Pedrosa by byl pro tuto firmu hodně zajímavý, nakonec Pedrosa je stále sportovcem podporovaným touto rakouskou firmou a Stoner byl v její "péči" v létech 2004 - 2006. A japonská HRC jednala s Red Bullem už v roce 2003 a také 2008. 

Pedrosovi toho moc na rozmyšlení nezbývá, buď bude muset akceptovat Stonera jako týmového kolegu, nebo by mohl mít šanci u Ducati - pokud by Rossi zůstal u Yamahy či odešel závodit na autech.


A tak se zdá, že nový tým bude muset hledat Andrea Dovizioso. "Tyto spekulace mě nezajímají. Důležité jsou výsledky. Pokud budou odpovídající, tak se pro mě vyskytnou zajímavé možnosti. Ale abych je dosáhl, musím se plně koncentrovat na závodění. Rozhodně si nedělám žádné starosti, kde budu v příštím roce jezdit a zda budu měnit tým", říká současný druhý muž šampionátu královské třídxy MotoGP.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist