Informace z boxů rovnou na palubní desku motorky

Komise Grand Prix po Assenu odsouhlasila změny v pravidlech komunikace týmu s jezdcem během závodu. Podobně jak ve formuli 1 se komunikace odehraje pomocí textu nebo signalizace na palubní desce a prozatím se to naštěstí obejde bez vzájemné radiokomunikace.

Konkrétně se jedná o motocykly tříd Moto3 a MotoGP jejichž palubní desky budou muset být od roku 2018 vybaveny zařízením pro zobrazení textové zprávy společně s dnes již zavedenou praxí výstražné světelné indikace. V případě Moto2 to bude platit od roku 2019.

Ředitelství závodu už nyní vysílá na palubovky text jako červená vlajka, černá vlajka, průjezd boxy a podobně. V letošní sezoně některé týmy MotoGP experimentují s informacemi přeposílanými jezdci přímo na palubní desku, což bylo možné jen v trénincích. V Německu má nyní “virtual pit board“ definitivně zelenou pro kompletní závodní víkend.

Bude zveřejněn oficiální seznam zpráv, pro všechny stejný, což znamená, že týmy nemůžou psát cokoliv, co je napadne. To by mělo zároveň vyvrátit názor, že jezdec bude řízen z boxů od počítače. Zajímavé to může být v případě nepřízně počasí a výměny motorek v boxech během závodu MotoGP. Také tím lze jezdce povolat zpět do boxů, jak v případě týmu Aspar a Karla Abrahama (foto). Příkaz týmu je následně možné zobrazit během TV přenosu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist